Apua akupunktiosta

“Pari vuotta sitten oikeaan käteen kehittyi tennis- ja golfkyynärpää, vuosi sitten myös vasempaan käteen. Särkylääkkeet ei auta, eikä kortisonipiikit. Tenniskyynärpää oli niin kipeä, että tulevaisuuden työllistyminen alkoi näyttämään huonolta. Särkylääkkeet jokapäiväisiä, hyöty olematonta. Ainoastaan reumalääkkeistä apua, vaikkei ole reumaa.” 

34 vuotias Solja muistelee tenniskyynärpään aiheuttamia ongelmia. Hän luettelee syömiään lääkkeitä, joiden lista jatkuu ja jatkuu vain. “Fibromyalgiaan kipukynnystä nostava lääkitys, burana ja parasetamoli. Migreeniin burana.” Solja jatkaa ja kertoo joutuneensa parikymppisenä nivelkipujen takia tutkimuksiin, joiden jälkeen todettiin lopulta fibromyalgia

Fibromyalgia on sairaus, joka aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Sana fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia lihaskipua. Kyseinen oireyhtymä aiheuttaa usein myös levotonta unta ja uupumusta, monien muiden mahdollisten sivuoireiden ohella. Sairaus on harvinainen lapsilla ja nuorilla. Solja kertoo olleensa nuorena erittäin aktiivinen liikkuja ja tanssin harrastaja. Nivelkivut hankaloittivat harrastamista, ja Solja kertoo käyneensä erinäisissä tutkimuksissa vuosia ennen fibromyalgian toteamista.

“En uskonut pääseväni mukaan ja olinkin seota ilosta!”

Solja osallistui kampanjaan vähentääkseen runsasta kipulääkkeiden käyttöään. Hän tuli lopulta valituksi tenniskyynärpäänsä ansiosta. Sen aiheuttama heikentynyt työkyky nuorella naisella on asia, johon fysioterapeutit aikovat nyt puuttua. Solja oli todella innoissaan valinnastaan ja toivoi saavansa tehokasta apua vaivoihinsa. “Fibromyalgian takia kivut ovat jokapäiväisiä, joten kaikki muu krämppä pois”, Solja sanoo päättäväisenä.

Soljan otti vastaan hänen tuleva fysioterapeutti. Fysioterapeutti haastatteli ja tutki Soljan perusteellisesti hoitosuunnitelman tekemiseksi. Ensimmäinen päivä sisälsi manuaalista käsittelyä ja kotiharjoitteluohjeita. “Hieronta oli aluksi erittäin kivuliasta, mutta helpotti seuraavalla kerralla”, Solja muistelee. Kotiharjoitteikseen Solja sai muun muassa kaularangan hallintaa sekä kyynärvarren lihasten vahvistamista. Hän suoritti harjoitteita aktiivisesti ja raportoi etenemisestä fysioterapeutilleen.

Kivunlievitykseen Solja pääsi kokeilemaan ensi kertaa akupunktiota. Se tehosi hienosti jo ensimmäisestä kerrasta lähtien, joten akupunktiohoitoa annettiin seuraavillakin kerroilla. “Akupunktio oli kiva kokemus ja piti osaa kivuista pitkään poissa”, Solja kertoo. Jo ensimmäisen akupunktiohoidon jälkeen Solja pystyi jättämään yhden vahvoista kipulääkkeistään pois kolmena iltana peräkkäin, mikä on hienoa edistystä. Muutaman akupunktiokerran kuluttua Solja pystyi jättämään kipulääkkeet jo kokonaan pois! Jopa Soljan fysioterapeutti on mielissään uuden, lääkkeettömän kivunlievitysmenetelmän löytymisestä asiakkaalleen.

“Enää särkylääkkeitä ainoastaan migreeniin ja nekin ovat vähentyneet!”

Solja on innoissaan kipujen ja sitä mukaa särkylääkkeiden käytön huomattavasta vähenemisestä. “Haluan elää kivuttomampaa elämää”, Solja sanoo ja on selvästi matkalla kohti tavoitettaan. Fibromyalgiasta johtuvat jalkojen kivut ovat poistuneet ja Solja kokee nukkuvansa paljon paremmin nykyään. Lääkkeitä hän tarvitsee enää migreeniin, mutta migreenikohtauksiakaan ei esiinny enää yhtä usein kuin ennen.

Solja myöntää motivaation olleen hukassa kahden kuukauden etävalmennusjakson aikana. Kotijumppahetket harventuivat henkilökohtaisten tapaamisten ollessa tauolla, eikä edes etävalmennussovellus täysin auttanut jaksamaan itsenäistä treeniä. Hän yritti silti parhaansa mukaan tehdä annettuja harjoituksia, ettei hienolle edistykselle tulisi takapakkia. Etävalmennusjakson tultua päätökseen Solja saapui kuitenkin viimeiselle fysioterapiakäynnilleen hyvillä mielin.

Tulokset ovat ajoittaisesta tuskastumisesta huolimatta hyviä. Soljan tenniskyynärpääkivut ovat poistuneet ja migreeniä on ollut kahden kuukauden aikana vain pari kertaa. Solja laski, että hän on tuona aikana joutunut ottamaan vain viisi särkylääkettä, kun hän aiemmin tarvitsi niitä useana päivänä viikossa. Muutokset ovat huomattavia ja erittäin positiivisia! Soljalla on edessään vielä matkaa taitettavanaan täysin kivuttomaan elämään, mutta tulevaisuus näyttää hänelle valoisalta. Hän on saanut hoitojaksosta voimaa, toivoa sekä täysin uuden kivunlievityskeinon: akupunktion.

Fysioterapeutin kommentit:

On tärkeää, että ihmisille tulee tietoisuus siitä kuinka suuri vaikutus fysioterapialla on tuki-ja liikuntaelinongelmiin. Lääkitys on tärkeä osa kivun hoidossa ja kipu täytyy aina pyrkiä hoitamaan tehokkaasti pois heti kivun ilmaannuttua, mutta on tärkeää myös ymmärtää, että lääkkeet eivät poista tuki-ja liikuntaelinongelmia. Tuki-ja liikuntaelinongelmien hoidossa fysioterapia on keskeinen tekijä millä ongelma saadaan poistettua ja myös ehkäistyä sen uusiutumista.

Tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa tärkeää olisi, että hoitoon hakeudutaan ajoissa. Tennis- ja golfkyynärpäävaivat ovat juuri sen tyylinen ongelma, missä nopea hoitoon hakeutuminen on tärkeää lopputuloksen kannalta. Kroonistuessaan tämän kaltaisia vaivoja on jo selvästi vaikeampi hoitaa. Tennis- ja golfkyynärpää vaivoissa harjoitteluterapia on hyvin keskeisellä sijalla, koska ongelma monesti johtuu kyynärvarren lihasten heikkoudesta verrattuna rasitukseen mikä lihaksiin kohdistuu. Eli lihasten vahvistaminen on tällaisissa ongelmissa hyvin tärkeää.

Oli hienoa nähdä, että Soljan kroonista fibromyalgiakipua saatiin vähennettyä tehokkaasti myös akupunktion avulla. Vaikka Soljan kipuja ei varmasti koskaan saada täysin poistettua, niin on hienoa että kroonisen kivun hoitoon löytyi yksi lääkkeetön menetelmä lisää!