Veli-Pekka Valkonen

Fysiatrian erikoislääkäri

Tervehdys hyvä kollega!

 

Mitä uutta? Tiesitkö jo, että Fysios-ketju on kasvanut Suomen suurimmaksi fysioterapia-palveluja tarjoavaksi yksityiseksi toimijaksi. Fysioterapeutteja on yli 500, toimipisteitä 75 ja sijainti ulottuu 36 eri kaupunkiin. Toiminnan keskiössä TULE-oireilevat, ikäihmiset, neurologiset ja lapsiasiakkaat. Keskeistä toiminnalle on aina asiakkaan kohtaaminen ja vaikuttava vaste. Onneksi yhä useammin asiakkaalla on jo hyvä käsitys omista tarpeistaan, mutta edelleen kliininen tilanne ja ennuste tarkentuvat prosessin edetessä, joka tarkoittaa jatkuvaa vuoropuhelua ja innovatiivista otetta. Toiveena on parempi yhteistyö lähettävien lääkärien ja muiden toimijoiden kanssa, jonka suhteen haasteita riittää huomioiden SV3F-lähete ja viestinnän haasteet arjen tiimellyksessä. Mikä neuvoksi?

 

Onko kuntoutusprosessi rinnastettavissa urheiluun? Kuinka moni liikkuja on tietoinen harrastuksen erityistarpeista ja osa-alueista, joiden kehittäminen tuo terveyttä, tuloksellisuutta kuten myös iloa? Mielestäni parhaimmillaan fysioterapeutti toimii kuten osaava valmentaja, jolloin mahdollisuudet onnistua todentuvat määrätietoisin askelein, turvallisesti ja välillä enemmän vaatien.

 

Kyse on kenties siitä kuka vastaa prosessista! Keskeistä on pohtia asiakkaan tavoitteita ja hänen toiminta- ja liikuntakykyä. Fysioterapiassa on arvokas ja ainutlaatuinen mahdollisuus havainnoida, seurata ja tarkentaa asiakkaan ja toki myös fysioterapeutin ymmärryksen kehittymistä osana käyntien ja harjoitteiden jatkumoa. Läheskään aina ei ole kyse kudosvauriosta, vaan kudosten vähäisestä ja yksipuolisesta käytöstä, jolloin oireilu saattaa olla epämiellyttävyydestään huolimatta lähinnä hypoksiasta ja käytön epäsuhdasta johtuvaa ”tervettä” sensorien viestintää muutoksen tarpeesta ja mahdollisuuksista uudistua!

 

Kliininen POIMINTA: ennen MRI-kuvausta alaraajaan säteilevän potilaan diagnostiikan varmistamisessa SLUMP-testi on yksi herkimpiä ja huolellisesti toteutettuna osumatarkkuus kliinikon työtä helpottavaa! Yhdistettynä passiivisiin ja aktiivisiin suoran jalan nostoihin ja kudospalpaatioihin on ilahduttavaa havaita miten merkittävä osa alaraajoihin säteilevistä ”selkäkivuista” on spesifiä kudoskireysperäistä oireilua. Jolloin pehmytkudoskäsittelyiden siivittämänä potilaat saavat varmuutta ja rohkeutta jatkaa liikunnan ja työn parissa!

 

Palaamisiin, Veli-Pekka