Tervehdys hyvä kollega!

Tämä kirje toimii johdantona tuleville kliinisille uutiskirjeille, joita tullaan lähettämään teille Fysiokseen asiakkaita lähettäville lääkäreille! Uutiskirjeen sisältö tulee olemaan kolmiosainen:
1) Fysiatrin kliininen poiminta
2) Fysioterapiayhteistyön hedelmiä
3) Ajankohtaista tietoa Fysios Groupin toiminnasta

Pääasiallinen tavoite itselläni tälle uutiskirjeelle on synnyttää ajatuksia ja toivottavasti pieniä arjen helpotuksia tärkeään kliiniseen työhönne teidän sekä erityisesti asiakkaiden ja yhteistyötahojen eduksi.

Pyrin välittämään nimenomaan kliinistä päättelyä ja kuntoutussuunnittelua helpottavaa tietoa. Oma oppimiseni pääosin TULE-oireilevien asiakkaiden eduksi on saanut uutta tuulta alleen nimenomaan opetuksen ja yhteistyön avulla. Kliinisen päättelyn läpinäkyvyys ja yhdessä pohtiminen sekä kliinisen tutkimisen käytännön suorittamisen vertailu ovat olleet tässä merkittävässä asemassa. Tämä ei aina ole ollut helppoa omien näkemysten jopa törmätessä kollegan tai erikoistuneen fysioterapeutin kanssa. Kun fokus on pidetty asiakkaassa ja yhteisessä kehittymisessä on aina löydetty ratkaisuja.

Suosittelen lämpimästi tekemään esim. selkäpotilaan kliinisen statuksen (sis haastattelun, kliinisen tutkimisen suunnitelman, kliinisen tutkimisen eli statuksen sekä johtopäätökset ja jatkosuositukset) yhdessä kollegan kanssa tai fysioterapeutin kanssa. Yli 10 vuoden ajan konsultatiivisiä hands-on sessioita yhdessä fysioterapeuttien sekä TK- ja TTH:n kollegojen kanssa tehneenä, todettava, että omat kädentaidot ja yhteisen kielen oppiminen on ollut rikastuttava ja asiakkaita hyödyttävä tie, jota kuljen innolla edelleen. Kudospalpaatio yksittäisenä poimintana on hyvin informatiivista yhdistettynä asiakkaan vakioituihin liikemalleihin. Millä voimalla ja tekniikoilla
sinä tai kollegasi tunnustelee quadratus lumborium -lihasta? Entä fysioterapeutti?

Tarkoitus on jatkossa pyrkiä myös liittämään kuvia ja videoita näihin uutiskirjeisiin linkkien kautta, jolloin niihin erikseen perehtyvät voivat sen tehdä sujuvasti ilman sähköpostilaatikon täyttymistä.

Otan vastaan myös ehdotuksia ja kommentteja. Yhdessä onnistuen ja pikaisiin palaamisiin,
Veli-Pekka Valkonen, Fysiatri

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme