Fysioterapiaa lonkan virheasennosta johtuvaan lonkkakipuun

Lue asiakkaamme tarina yllättäen alkaneesta sitkeästä lonkkakivusta, joka paheni lopulta niin paljon, että se teki kävelystä lähes mahdotonta. Lopulta tarkan fysioterapeuttisen tutkimuksen avulla havaittiin lonkan virheasento. Yksilöllisen hoidon ja asennon korjaamisen avulla lonkkakipu on saatu hallintaan, mikä on ollut asiakkaan mielialan ja arjen sujuvuuden kannalta iso asia.


“Olen 35-vuotias, perusterve ja normaalipainoinen nainen. Viimeisen viiden vuoden sisällä olen saanut kaksi lasta, joten keho ja liikkumistottumukset ovat olleet isossa myllerryksessä. Ryhmissä harrastaminen on jäänyt, mutta arkiliikunta ehkä jopa lisääntynyt. Arjen työ- ja asiointimatkat hoidan pyörällä tai kävellen, ja kuntosalilla olen käynyt (koronan salliessa) reilun vuoden ajan pari kertaa viikossa.

Oikea lonkkani kipeytyi täysin yllättäen kesällä 2020. Lonkkakipu alkoi tuntua kävellessä, kun varasin painoa oikealle jalalleni. Levossa kipua ei tuntunut, mutta se palasi sitkeästi aina, kun olin kävellyt jonkin aikaa ja teki kävelystä lähes mahdotonta. Sinnittelin muutaman viikon ja menin sitten käymään lääkärillä. Lääkäri määräsi minulle kahden viikon tulehduskipulääkekuurin sekä kylmähoitoa. Näistä ei kuitenkaan ollut apua, joten lääkäri teki minulle jatkolähetteen fysioterapeutille. Fysioterapeutti epäili ongelman olevan heikoissa pakaralihaksissa, ja neuvoi liikkeitä niiden vahvistamiseen. Liikkeet olivat minulle tuttuja kuntosalilta jo valmiiksi, ja tein niitä tunnollisesti kolmisen kuukautta, vaikka epäilinkin, ettei kivun syy ehkä ole tässä.

Kolmen kuukauden kuluttua lonkkakipu ei ollut helpottanut, ja menin jälleen lääkäriin, tällä kertaa työterveyden kautta. Lonkkani kuvattiin, mutta mitään rakenteellista vikaa ei löytynyt. Siispä sain kolmen käynnin lähetteen Fysiokselle ja varasin ajan Riikka Viitaselle.

Riikka tutki ensin tilannetta perusteellisesti ja huomasi kävelyssäni sekä muutamissa muissa liikkeissä lonkan virheasennon. Hän käsitteli manuaalisesti lonkan aluetta varmistaakseen riittävän liikkuvuuden ja neuvoi minulle kotona tehtäviä harjoitteita. Jokaisen tapaamiskerran jälkeen sain yhden harjoitteen, mikä oli hyvä, koska hektisessä arjessa pienten lasten kanssa yhteen asiaan kerrallaan oli helpompi keskittyä.

Alussa tapasimme muutaman viikon välein, enkä hirveästi edistynyt tapaamisten välillä. Minulla oli kuitenkin hyvin luottavainen olo siitä, että jossain vaiheessa edistystä alkaa tulla – Riikalla tuntui olevan niin kokonaisvaltainen ote ongelman selvittämiseen ja ratkaisemiseen, että tunsin olevani hyvissä käsissä. Muutokset, joita minun piti tehdä asentooni, olivat sen verran pieniä, että haastavinta oli nähdä, tai oikeastaan tuntea, ero vanhan ja uuden asennon välillä. Pikkuhiljaa se alkoi kuitenkin onnistua, jolloin seuraava haaste oli muutoksen siirtäminen kävelyyn.

Kolmannen tapaamiskerran jälkeen tapahtui jonkinlainen läpimurto, ja sain kävelyasentoani muutettua sen verran, että lonkkakipu hävisi lähes kokonaan. Se pilkahteli kyllä esiin usein, mutta sain sen hyvin nopeasti pois keskittymällä jälleen asennon korjaamiseen.

Sain työterveydestä uuden lähetteen, jotta pystyimme jatkamaan lonkan kuntoutusta. Nyt olemme tavanneet noin kuukauden välein, ja jatkamme vielä hienosäätöä, jotta lonkkakivun saisi kokonaan pois. Fysioterapiakäynneillä Riikka on tutkinut sen hetkistä tilannetta (liikkumisasennot ja liikkuvuus), tehnyt tarvittaessa liikkuvuutta lisäävän manuaalisen käsittelyn sekä ohjeistanut minulle asennon muutosta tukevan harjoitteen, jota olen tehnyt kotona tapaamistemme välillä. Viimeisellä tapaamiskerrallamme Riikka kiinnitti huomiota erityisesti oikean nilkkani liikkuvuuteen, ja nilkan käsittelyn jälkeen sain kotiharjoitteen, jolla ylläpidän nilkan liikkuvuutta.

Lonkkakivun kestettyä kohta yhdeksän kuukautta, se on tällä hetkellä varsin siedettävässä vaiheessa. On ollut todella hienoa päästä taas kunnolla kävelemään, ja erityisen hienoa on se, että onnistun aika hyvin helpottamaan kipua sen iskiessä. Lonkkakipu on siis hallittavissa, mikä on mielialan ja arjen sujuvuuden kannalta iso asia. Kehotan kaikkia vastaavista, ehkä hieman mystisistäkin kivuista kärsiviä hakemaan sinnikkäästi fysioterapiasta apua, ja luottamaan siihen, että ratkaisuja on löydettävissä.”