Fysioterapialla lonkkakipu hallintaan

Aktiivinen 27-vuotias Juulia alkoi kärsiä juoksulenkkien jälkeen lonkkakivusta. Kipu oli alkanut lisääntymään pikkuhiljaa lantion alueella ja häiritsi harrastusta ja muutenkin elämää. Fysioterapeutin tutkimuksissa selvisi, että lonkkakivun ja lantion seudun kivun aiheuttaja on suoliluun ja ristiluun (SI-nivelen) välisen nivelen ärsyyntyminen.
“Olen 27-vuotias melkein valmis eläinlääkäri. Asun mieheni sekä kahden aktiivisen keskikokoisen villakoirani kanssa Helsingissä. Olen aikaisemmin harrastanut aktiivisesti ratsastusta sekä alppihiihtoa. Olen siis useasti pudonnut hevosen selästä sekä kaatunut suksilla rinteessä. Vuonna 2011 putosin hevosen selästä suoraan polvelleni ja vasen polvi sai pahemman osuman. Tämän jälkeen polveni on oireillut, varsinkin rinteessä. Tällä hetkellä arkeni koostuu suurilta osin koirien kanssa lenkkeilystä, juoksulenkeistä sekä agilityharrastuksesta. Ennen koronaa useimmat viikonloput vietin agilitykisoissa sekä valmennuksissa. Talvella lumien tultua aloitimme koirien kanssa myös hiihdon.
Lonkkani alkoi oireilla syksyllä juoksulenkkien jälkeen. Koko vasen puoli kehostani oli jumissa ja kipeä. Erityisesti kipua esiintyi vasemman polven takana sekä vasemmassa reidessä. OMT-fysioterapeutti Jaana Leskinen on hoitanut minua aikaisemminkin, joten päädyin kysymään häneltä apua.
Varaa aika alaraajafysioterapiaan
Kerroin Jaanalle kivun alkamiset: missä vaivaa, milloin alkoi ja kuinka kipu haittaa. Yleissairaudet ja tapaturmat kävimme lisäksi yhdessä läpi. Jaana kyseli myös tavoitetta hoidolle. Tietenkin tavoitteeni oli kivun poistuminen vasemman lonkan alueelta, että voin juosta ja harrastaa edelleenkin.
Agilityssä tulee nopeita spurtteja ja laji vaatii myös pitkäkestoista sekä nopeaa juoksemista. Lonkkakipu oli alkanut lisääntymään pikkuhiljaa lantion alueella ja häiritsi harrastusta ja muutenkin elämää. Jaana tutki ja totesi, että lonkkakivun ja lantion seudun kivun aiheuttaja on suoliluun ja ristiluun (SI-nivelen) välisen nivelen ärsyyntyminen. Ärsytys johtui kyseisen nivelen liiallisesta kuormittumisesta, koska pakaralihakseni ei toiminut kunnolla ja se ei tukenut juoksussa ja agilityspurteissa riittävästi lonkan ja lantion liikettä. Jaana tutki myös yläkroppani ja selkäni liikkuvuutta sekä lihastoimintaa ja totesi, että lähdetään treenaamaan myös lapojen ja rintarangan alaosan aluetta, jotta tuki alaselälle ja lantiolle tulee mahdollisimman optimaaliseksi. Samalla myös juostessa selän asento tulee oikeaksi.
Fysioterapian alussa lähdettiin hakemaan oikeita lihaksia ihan vaan jännittelemällä pakaralihasta. Jaana kertoi, että harjoitan aivojani enemmän kuin vahvistan pakaralihasta maksimaalisesti. On kuulemma tärkeä niin sanotusti herätellä lihaksia, jotka eivät aktivoidu kunnolla. Kyseistä jännittelyä piti tehdä päivittäin useamman kerran 2 minuutin ajan. Lisäksi sain kaksi muuta liikettä pakaralihaksilleni ja tehostetusti kipeälle puolelle tehtäväksi.
Seuraavaksi Jaana haluaisi nähdä minun juoksevan, koska näyttäisi, että nyt alkaa jo kroppa ja lonkka sen kestää. Sen pohjalta mietitään jatkoa. Jaana kertoi, että treenini jatkuu vielä kuukausia vaikka kipu lonkan alueelta onkin poistunut. Agilityssa vaaditaan nopeita ja tehokkaita spurtteja ja lihaksien pitää olla kunnossa, jotta myös ohjaaja jaksaa juosta koiraa kirittäen.
Pystyn tällä hetkellä juoksemaan sekä hiihtämään ilman kipua tai koko kehon jumiutumista. Suosittelen muita lonkkakivuista kärsiviä kääntymään lääkärin tai fysioterapeutin puoleen. Olen itse alkanut kiinnittämään huomiota omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Aikaisemmin käytin vain koiria fysioterapiassa käsittelyssä, nykyään käyn myös itse. Harjoitteita kannattaa tehdä tunnollisesti ja ohjeiden mukaan, jotta saavuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.”
Juulia Rantanen