Fysioterapian merkitys asiakkaalle

Mitä fysioterapia voi antaa oireettomalle henkilölle? Lue OMT-fysioterapeuttimme Teemu Ripatin ajatuksia fysioterapian merkityksestä asiakkaalle.

Avataanpa aihetta hieman. Onko fysioterapeutti hieroja? Lyhyt vastaus. Ei. Hieronta saattaa kuulua osaksi fysioterapiaa, mutta pelkästään hierontaa se ei ole. Seuraava kysymys. Kannattaako fysioterapiaan mennä, jos mikään paikka ei ole kipeä? Vastakysymys: Kannattaako verenpainetta seurata, jos se ei ole koholla?

Lääketiede tekee paljon erilaisia kokeita selvittääkseen, onko henkilöllä riski saada jokin sairaus. Esimerkiksi juuri verenpaineen seuranta kuuluu näihin. Ei korkea verenpaine itsessään ole kovin haitallinen tila, mutta se mitä siitä seuraa puolestaan on.

Olisiko siis järkevää käydä testauttamassa itsensä tuki- ja liikuntaelinkipujen ja -vammojen varalta? Minun mielestäni on, mutta jokainen päättäköön itse. Urheilumaailmassa vammoja ennaltaehkäiseviä testauksia tehdään paljon, jotta urheilija pysyisi läpi uransa mahdollisimman terveenä. Esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon pelaajille on kehitetty seitsemänosainen testipatteristo, missä mitataan liikkuvuutta ja vartalon hallintaa. Testauksesta urheilija saa pisteet ja tuloksista pyritään ennustamaan mahdollista loukkaantumisriskiä. Urheilijoiden parissa on pyritty etsimään myös yksittäisiä ominaisuuksia, jotka voisivat altistaa loukkaantumisille. Esimerkiksi jääkiekkoilijoilla seurataan lonkan lähennys- ja loitonnusvoiman suhdetta.

Tulevien vammojen ja kipujen ennustaminen ja ennaltaehkäisy ovat melko hankalia asioita. Monesti mietitään ryhdin merkitystä ja fysioterapiassa sitä usein myös tarkastellaan. Ryhtiä tarkastellessa on kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen meistä on yksilöllinen ja ”ideaali”-ihmistä ei ole olemassa. Harvoin myös ryhtiä voidaan hirveästi muuttaa, vaikka kuinka harjoiteltaisiin. Kuitenkin esimerkiksi pää reilusti edessä oleva asento näyttäisi altistavan niskakivulle ja leuan alueen vaivoille. Tällaiseen tilanteeseen myös löytyy helppoja harjoitteita, joilla omaa tilannetta voi pyrkiä helpottamaan.

Ennaltaehkäisyssä pitäisi ehkä enemmän kiinnittää huomioita liikuntatapoihin kuin henkilön yksittäisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi nivelten terveyden kannalta liian vähäinen liikunta on haitallista. Toisaalta taas ylipainoisen henkilön kohdalla myös liiallinen liikunta saattaa olla haitallista. Tämä on yksi seikka missä fysioterapeutti voi auttaa. Eli vastata kysymykseen ”kuinka juuri minun tulisi liikkua?”. 

Tutkimuksissa on huomattu, että selkäkipuisen selän asennon hahmottamiskyky saattaa heikentyä. Tämä olisi yksi hyvä tarkastuskohta vastaanotolla. Monella on jonkinlainen käsitys, minkälaista asentoa selässä haluaa pitää, mutta hahmotatko asennon oikeasti? Tarkastaminen on helppoa ja mikäli hahmotusongelmia todetaan, myös niiden korjaaminen on helppoa.

Kyykky polvet suoraan vai ei? Lähtökohtaisesti meidät on opetettu siihen, että kyykky tehdään varpaiden suuntaisesti polvien mennessä suoraan eteenpäin. Mutta miksi osalla tällainen kyykky on lähes mahdoton tehdä? Miksi joku haluaa väen vängällä asettaa polvet ulospäin? Tai jopa sisäänpäin? Lähtökohtaisesti kyykky on helpoin tehdä lonkan ollessa kiertosuunnassa lähellä neutraalia asentoa. Lonkan rakenteesta johtuen osalla ihmisistä esimerkiksi lonkan ulkokiertoa tulee paljon sisäkiertoa enemmän. Tällaisen rakenteen omaavalla kyykkääminen polvet ulospäin on todennäköisesti helpompaa kuin polvet suoraan eteenpäin. Kumpikaan tyyli ei ole väärin. Jos epäilyttää mikä on oman lonkan tilanne, fysioterapiassa voidaan tilannetta lähteä selvittämään.

Tasapaino on myös yksi osa-alue, mitä ei aina tule tarpeeksi pohdittua. Elämme hyvin tasaisessa ympäristössä, missä jäätiet suolataan ja hiekoitetaan ja juurakot tasataan. Arjessa emme juuri tarvitse hyvää tasapainoa, välttävälläkin tasapainolla pysyy pystyssä. Yleensä tasapaino-ongelma tunnistetaan kaatumisen jälkeen. Toivottavasti lonkka ei mennyt vielä rikki. Fysioterapiassa ollaan perehdytty tasapainon testaamiseen, joten varsinkin eläkeiän lähestyessä tasapaino kannattaisi sen verenpaineen ohella käydä mittaamassa.

Eli vastaus kysymykseen ”mitä fysioterapia voi antaa oireettomalle henkilölle?” on suunnilleen sellainen, että fysioterapiassa voidaan tarkastaa henkilön erilaisia fyysisiä ominaisuuksia nivelten liikkeestä kehon hahmottamiseen ja tasapainoon. Näin saadaan muokattua liikuntatottumuksia jokaiselle sopivaksi. Meillä on mahdollisuus ennaltaehkäistä tulevia vaivoja ja mahdollisia loukkaantumisia. Puuttuvaa ominaisuutta on paljon mukavampi harjoittaa ennen kuin kipu tai loukkaantuminen astuu mukaan kuvaan.