Fysioterapiasta apua estejuoksijan polvivaivan selättämiseen

Estejuoksija Linnea Harala loukkasi polven eturistisiteen vuonna 2014 estekilpailussa. Polvi leikattiin sekä saatiin kuntoutettua hyvin ja seuraavat vuodet olivat kilpailu-uralla nousujohteisia. Yllättäen leikattu polvi alkoi vaivata usean vuoden jälkeen. Lue Linnean tarina siitä, miten fysioterapia on auttanut selättämään polvivaivan.


“Olen 26-vuotias urheilija ja opiskelija. Olen kilpaillut yleisurheilussa tavoitteellisesti lapsuudesta lähtien ja urheiluun tosissaan panostaen lukioikäisestä saakka. Päälajeinani ovat 1500 m ja 3000 m estejuoksu.

Minulla on katkennut eturistiside estekilpailussa vuonna 2014 ja se on korjattu leikkauksella. Kuntoutus onnistui hyvin ja seuraavan viiden vuoden aikana paransin jokaisella kilpailukaudella ennätyksiäni ja kehityin urheilijana merkittävästi. Kävin säännöllisesti fysioterapeutillani Eero Hyvärisellä tilannetsekkauksissa vammojen ennaltaehkäisemiseksi sekä juoksutekniikan osa-alueiden parantamiseksi.

Kestävyysjuoksijalle poikkeuksellisesti pääsin harjoittelemaan kovaa ja kilpailemaan ilman ainoatakaan rasitusvammaa tai tapaturmaa yli viisi vuotta, jolloin juoksin keskimäärin yli 100 kilometriä viikossa. Leikatun polven jalka alkoi kuitenkin oireilla harjoitusleirillä maaliskuussa 2020. Ensin omituisia tuntemuksia oli etureidessä, takareidessä, sääressä, lonkankoukistajassa ja polven seudulla. Yhtäkkiä oikean jalan hermotus oli aivan sekaisin eikä jalka toiminut juostessa.

Pääsin leiriltä pian oireiden alkamisen jälkeen luottofyssarini vastaanotolle ja yhdessä ihmettelimme mysteeristä vaivaa oikeassa jalassa ja polvessa. Vaikutti siltä, että ehkäpä oikeaan jalkaan oli tullut jokin pieni venähdys etu- tai takareiteen ja vanha leikattu polvi oli alkanut oireilemaan.

Ensimmäisenä pienen juoksutauon jälkeen alettiin kontrolloidusti palaamaan hiljalleen juoksun pariin ja fysioterapeutin ohjeiden mukaan aloitettiin myös voimaharjoittelu oikeaan jalkaan keskittyen. Jalka vahvistui pikkuhiljaa ja erilaisia harjoitteita otettiin mukaan, kun tavoiteltu kehitys oli saavutettu edellisissä harjoitteissa. Juoksua kuvattiin säännöllisesti ja mahdollisia pienen pieniäkin virheliikkeitä pyrittiin tunnistamaan, analysoimaan ja korjaamaan. Oli palkitsevaa huomata, että pienimmätkin virheliikkeet saatiin korjattu tarkalla analyysillä ja fysioterapeutin ohjeistamilla täsmäharjoitteilla.

Polvivaivaa hoidettiin erilaisilla harjoitteilla, joilla pyrittiin vahvistamaan polvea ympäröiviä lihaksia. Fysioterapiassa tehdään tarpeen mukaan erilaisia asioita; aina käydään läpi edelliset “kotiläksyt” eli fysioterapiaharjoitteet ja tarvittaessa päivitetään niitä tai fysioterapeutti antaa uudet harjoitteet. Joskus myös kuvataan ja analysoidaan juoksua sekä tehdään manuaalista käsittelyä. Vaivan alussa erityisesti sääriluun asento vaati manuaalista käsittelyä. Tapasimme vamman alkuvaiheissa Eeron kanssa usein jopa pari kertaa kuussa ja vaivan parantuessa noin kerran kuukaudessa.

Yhdessä fysioterapeutin kanssa laadimme tarkan suunnitelman vaivan kuntouttamiseksi sekä ominaisuuksien kehittämiseksi. Terapian ulkopuolella tehtävät harjoitteet ovat pääroolissa vaivojen kuntouttamisessa ja itselleni tarkka suunnitelma ja tavoitteet seuraavaan kertaan mennessä ovat tärkeitä. Haluan tietysti noudattaa suunnitelmaa, sillä tavoitteenani on kuntouttaa vaivat huolellisesti, mikä mahdollistaa kehityksen urheilijana.

Fysioterapia on ollut urheilu-urallani erittäin tärkeässä roolissa vammojen ennaltaehkäisyssä ja polvivaivan selättämisessä. Fysioterapia tuo urheilijalle vammatilanteessa mielenrauhaa, koska tällöin kuntouttamisessa on selkeä suunta ja ammattilaisen tuki. Itselleni Eeron tuki on ollut äärimmäisen tärkeää myös henkisesti, sillä pitkän vamman kuntouttamisessa välillä tuntuu, että usko alkaa loppua. Tilannekatsauksien avulla kuitenkin huomaa aina, että kuntoutus etenee. Toisaalta Eerolta olen oppinut myös, että positiivisuus edistää kaikkea kuntoutumista, mikä on osoittautunut tärkeäksi opiksi!”

Estejuoksija Linnea Harala