Hoito rintasyöpäleikkauksen jälkeen

Rintasyöpäleikkauksen jälkeinen hoito on pääasiallisesti turvotuksen poistamista leikatun puolen yläraajasta ja vartalon yläosasta, josta on kokonaan tai osittain poistettu imusolmukkeita. Imusolmukeiden poistamisesta johtuen, leikatun puolen ylärajaan imunestekuljetus voi olla vajaatoimintainen ja siihen voi syntyä lymfaödeema eli turvotus. Lymfaödeeman oireita ovat kipu, painon tunne, voimattomuus, pistely tai puutuminen ja muut sellaiset oireet.
Hoito koostuu manuaalisesta lymfaterapiasta ottaen huomioon sädetysalueet, arvet, leikkaushaavat, imusolmukkeiden poisto- ja siirtoalueet. Manuaalinen terapia toteutetaan rinnan osapoisto-, kokopoisto- tai rekonstruktioleikkauspotilailla samalla tavalla. Manuaalinen lymfaterapia on turvotuksen poistamista, ihon liikkuvuuden lisäämistä, fibroottisen kudoksen ja arpikudoksen pehmentämistä terapeutin käsillä tehdyillä erilaisilla otteilla. Hoitoon kuuluu myös oleellisesti turvonneen yläraajan sidonta, joka on tärkeää tehdä jokaisen hoitokerran jälkeen manuaalisen terapian tehostamiseksi ja turvotuksen poistumiseksi. Lisäksi hoitoa voi tehostaa lymfateippauksella, joka voidaan tehdä niin yläraajan, kyljen kuin lapaluidenkin seudulle. Terapian aikana lymfaterapeutti ohjaa omatoimisia harjoitteita hoidettavan käden kuntouttamiseksi ja suosittelee uima-altaalla tapahtuvaa liikuntaan. Altaalla tapahtuva liikunta tehostaa imunestekuljetusta ja poistaa turvotusta aktiivisen liikkeen avulla. Altaalla tapahtuva liikunta on erityisen suositeltavaa juuri veden tuoman paineen takia.
Hoitosarjan (10-15x) jälkeen edellä mainituilla hoidoilla saavutetun tuloksen jälkeen asiakas menee hoitohihan mittaukseen ja saa hänelle tehdyn yksilöllisen hoitohihan jokapäiväiseen käyttöönsä. Hoitohiha on hänen ”lääkehoitonsa”.
Koska hoidon voi aloittaa?
Manuaalisen lymfaterapian voi aloittaa, kun leikkauksen jälkeiset hoidot (sädetys, sytostaatit) ovat toteutuneet. Pääasiallisesti asiakas saa maksusitoumuksen hoitavalta taholta. Myöhemmässä vaiheessa asiakas voi jatkaa manuaalista lymfaterapiaa myös itsemaksavasti.
Monipuolista apua
Rintasyöpäpotilaan kokonaishoitoon kuuluu manuaalinen lymfaterapia, sidonta, omatoimisten harjoitteiden ohjaus ja liikuntaharrastuksiin ohjaus, erityisesti altaalla tapahtuvaan liikuntaan. Hoidon vaikuttavuuden ja kokonaistilanteen parantumisen kannalta on tärkeää, että asiakas on motivoitunut terapiaan käyttämällä päivittäin hoitohihaa ja tekemällä säännöllisesti omatoimisia harjoitteita. Turvotuksen hoitoa voidaan Fysioksella toteuttaa myös Lymfatouch- ja LPG laitteella.
Rintasyöpäpotilaalle sopii erittäin hyvin pilates, asahi ja rintasyöpäpotilaille suunnattu kuntosaliryhmä.
Asiakaskokemuksia rintasyövän jälkeisestä hoidosta:
“Manuaalisen lymfaterapian ansiosta työkykyni on rintarekonstruktion jälkeen säilynyt hyvin ja vähentänyt sairaspoissaolojani .” (nimim. prinsessa -65)
“Koen tärkeäksi fyysisesti ja henkisesti, että saan käydä lymfahoidoissa rinnan poiston jälkeen. Tiedän saavani lymfasta ja sidonnasta avun, kun käsivarteni on enemmän turvonnut. Terapian avulla myös jomotus kyynärvarressa helpottaa. Hyvä ja pitkäaikainen hoitosuhde on ollut myös tärkeää.” (nimim. lymfahoidoista paljon apua saanut)