Kankeus kaikkosi kehosta

“Olen kärsinyt hartia- ja niskakivuista pitkään. Muutenkin olen ollut melkein koko ikäni sellainen jäykkä jöpökkä ja joka paikkaa on kolottanut. Siihen on tullut popsittua mm. buranaa ja sirdaludia ja kaikkea muuta, että saisi edes jotenkin nukuttua.”

50 vuotta täyttänyt Tuula kertoo olevansa toimistotyötä tekevä kolmen lapsen yksinhuoltaja, joka harrastaa lenkkeilyä kahden koiransa kanssa. Kiireinen elämäntilanne sekä pidentynyt työmatka johtivat siihen, että omasta kehosta huolehtiminen jäi vähemmälle. Tuula oli kokenut olonsa kokonaisvaltaisesti jäykäksi jo pitkään. Erityisen paljon häntä vaivasi niska-hartiaseudun väsyminen, mitä esiintyi muun muassa töissä ja autoa ajaessa. Lisäksi hän kärsi kyynärvarsien ja sormien puutumisoireista sekä jalkojen kivuista. Usein kivut herättivät jopa yöllä.

Paremman ratkaisun toivossa Tuula osallistui Terveempiä suomalaisia -kampanjaan. “Ajattelin, että jos tästä saisin jonkinlaisen avun niin olisin onnellinen”, Tuula muistelee. Hän ei uskonut tulevansa valituksi. “Kun minulle soitettiin, hihkuin työpaikan käytävällä että jeee olen tullut valituksi kokeeseen ja olin niin onnellinen”, hän kertoo iloisena. Hän pääsi osallistumaan fysioterapeuttiseen hoitokokeiluun mielessään tavoite päästä eroon jumeista ja kankeudesta. Hän toivoi myös saavansa fysioterapiasta hyvän lähtölaukauksen, motivaatiota ja ohjeita omatoimiseen kehon hoitoon tulevaisuudessa.

Varaa aika fysioterapiaan

Hoitojakson ensimmäisenä päivänä Tuula saapui leppoisin mielin fysioterapeutin vastaanotolle. “Tavallaan tuttu paikka minulle joten eka tapaaminen oli rento, lämminhenkinen ja tuttavallinen”, Tuula kertoo. Fysioterapeutti on ollut hyvä ja ammattitaitoinen. Ymmärtäväinen, ei ole mennyt mahdottomuuksiin harjoitusten kanssa, nähnyt tilanteeni juuri oikein. Mahtavaa yhteistyötä!”, Tuula kehuu.

Heti alkuun fysioterapeutti teki yhdessä Tuulan kanssa henkilökohtaisen hoitosuunnitelman, johon sisältyi muun muassa ryhdin korjaamista, työergonomian parantamista ja jalkojen hoitoa. Tavoitteisiin pyrittiin aktivoimalla keskivartalon lihaksia ja harjoittamalla asennonhallintaa. Tuula harjoitteli ensimmäisen viikon niin innokkaana, että lihakset jo kipeytyivät. Siitä huolimatta pientä edistystä oli havaittavissa jo heti ensimmäisen viikon jälkeen ja Tuulasta itsestäänkin tuntui jo paremmalta.

Pienikin edistyksen hitunen motivoi Tuulaa entisestään ja hän saapui intoa puhkuen seuraavillekin tapaamisille. Jokaisen viikon jälkeen hän tunsi kehonsa liikkuvuuden parantuneen hieman enemmän ja koki olonsa mukavammaksi. Muutokset olivat huomattavissa pienissä arjen asioissa, kuten sukkien pukemisessa, joka onnistui ensimmäistä kertaa ilman suurempia kipuja. Jalkojen ja keskivartalon tilanne saatiin loistavasti kuntoon, mutta niska-hartiaseutu vihoitteli pidempään. Sen lisäksi Tuula joutui kärsimään hoitojakson aikana hieman flunssasta sekä lenkillä kipeytyneestä polvesta, jolloin kotitreenit jäivät vähemmälle. Takaiskut eivät Tuulaa lannistaneet vaan hän jatkoi täysillä eteen päin. “Ei ole ollut todellakaan hankalaa, päinvastoin, innostavaa. Ruokavalio vähän uusiksi ja jälleen itseäni niskasta kiinni ja lenkkeilyä lisää.”, hän sanoo päättäväisenä.

Sinnikkään harjoittelun tuloksena Tuulan tilanne jatkoi etenemistä nousujohteisesti ja hän pystyi jättämään kipulääkkeet kokonaan pois päiväjärjestyksestään. “En edes muista milloin otin viimeisen särkylääkkeen…”, hän miettii. Kun hoitojakso tulee päätökseensä Tuulan kivut, jumit ja jäykkyys ovat hävinneet. Hän tuntee toimintakykynsä parantuneen huomattavasti ja on erittäin tyytyväinen tilanteeseensa. “Niskakivusta ei ole tällä hetkellä kuin muisto jäljellä”, Tuula iloitsee kehonsa hankalimman paikan kuntoon saamisesta.

Viimeisellä fysioterapiakäynnillä Tuula suunnitteli yhdessä fysioterapeutin kanssa sitä, kuinka hän voi jatkaa liikuntaharrastusta jatkossakin ja ylläpitää kuntoaan näin hyvänä. Tuula on tyytyväinen fysioterapeuttinsa kannustavaan asenteeseen. “Ei lähde vaatimaan liikoja joka taas innostaa itseäni tekemään kaiken täydellä sydämellä, innostava ja hyvä tyyppi. Kiitos hänelle, on saanut taas elämääni vauhtia ja kivut pois.” hän kehuu fysioterapeuttiaan. Sen lisäksi Tuula saa olla ylpeä itsestään ja omasta panoksestaan paranemisprosessissa. “Se, että saat itsesi kuntoon ei vaadi aivan mieletöntä rehkimistä, vaan pienistä asioista koostuu paljon!”, Tuula kannustaa.

Varaa aika fysioterapiaan

Fysioterapeutin kommentit:

Ihmiskoe oli mielenkiintoinen ja hyvä osoitus fysioterapian mahdollisuuksista vaikuttaa lyhyessäkin ajassa ihmisten toimintakykyyn ja vähentää turhien lääkkeiden käyttämistä. Kiireisenkin elämäntilanteen keskellä voi pitää itsestänsä huolta. Oikein räätälöidyt ja täsmälliset harjoitukset eivät vie liikaa aikaa ja toimivat hyvin raskaiden työpäivien jälkeen toimintakyvyn palauttajina. Tuula oli erittäin motivoitunut omatoimiseen harjoitteluun ja suurimpana syynä näkisin juuri sen että ei tarvitse aina mennä lenkille ja tai kuntosalilla voidakseen pitää itsestänsä kunnossa.

Varaa aika ja tutustu laajaan palveluvalikoimaamme