Kipu lähti ja liikunta palasi

Arja, 58, vältti mahdollisen olkapääleikkauksen fysioterapialla ja oikeanlaisella liikunnalla. Usean vuoden kestänyt kipu ja päivittäiset särkylääkkeet saatiin kokonaan pois alle puolessa vuodessa. 

“Välillä liikunta tuntui helpottavan oireilua ja välillä se teki sen aivan sietämättömäksi. Töitä tehdessä olkapäätä särki. Nukkuminen oli hankalaa ja lopulta oli vaikeaa saada vaatteet päälleen. Viimeisen vuoden ajan söin särkylääkkeitä päivittäin ja niitä muutettiin koko ajan vahvemmiksi.”

Tällaista oli Arjan elämä vielä puoli vuotta sitten. Toinen olkapää oli ollut kipeä jo vuosia. Se rajoitti Arjan liikuntaharrastuksia ja työntekoa. Kipu herätti yölläkin. Lääkärikäyntejä kertyi ja särkylääkkeitä kului huolestuttavat määrät. Tilanne oli tuskainen, kunnes asiaan perehtynyt fysiatri otti olkapäästä magneettikuvat ja ehdotti hoidoksi fysioterapiaa. Arja meni fysioterapiaan ensimmäisen kerran lääkärin lähetteellä ja yllättyi iloisesti.

Fysioterapeutti kannusti häntä hoitamaan vaivaa oikeilla liikkeillä ja uskoi, että sitkeällä harjoittelulla voitaisiin välttyä myös mahdolliselta leikkaukselta, joka olisi edessä, ellei vaiva muuten helpota. Harjoitteita olisi tietenkin jatkettava tulevaisuudessakin vaivan pois pitämiseksi, mutta se ei Arjaa lannistanut. “Kuulosti hyvältä kun tiesin, että voin tehdä itse asialle jotain”, hän muistelee.

“Haluan aktiivisen, monipuolisen liikunnan takaisin elämääni”

Arjan kokemukset fysioterapiasta olivat olleet positiivisia, joten hän osallistui innoissaan kokelaaksi kampanjaan. Arja pääsi mukaan ilmaiseen fysioterapiajaksoon. Hän piti mahdollisuutta uutena haasteena ja heittäytyi mielellään tulevaan koitokseen.

“Olen lapsesta asti pitänyt liikunnasta”, Arja sanoo ja harmittelee liikunnan poisjääntiä elämästään. “Tuntui hyvältä, kun sain ammattilaisen tuekseni liikunnan uudelleen aloittamiselle ja monipuolistamiselle”, hän jatkaa. Hän kuvailee fysioterapeuttiaan valoisaksi ja innostavaksi persoonaksi. Arja kehuu sitä, kuinka kokonaisvaltaisesti fysioterapeutti on osannut ottaa hänen tilanteensa ja rajoitteensa huomioon ja luoda harjoitteluohjeita sen mukaisesti. Arja kertoo saaneensa paljon hyvää ja mielenkiintoista tietoa koko kehon hyvinvoinnista.

Kuminauhaa olkapäälle ja rullaliikkeitä rintarangalle

Jo heti ensimmäisen viikon jälkeen Arja huomasi harjoitusten tuottavan tulosta. Kuminauhaharjoittelu vetreytti niska-hartiaseutua selvästi ja rintarangan liikkuvuus parani rullaliikkeillä. Kotona harjoitellessaan Arja piti yhteyttä fysioterapeuttiin nettipalvelun avulla, johon sai aina laittaa kommentteja harjoitusten sujumisesta. Kommenttien kirjoittaminen sekä palautteen saaminen oli Arjalle tärkeää kotitreeniä noudattaessa, se kannusti jaksamaan. Jokaiselta fysioterapiakäynniltään Arja sai mukaansa uusia kotitreeniohjeita ja jokaisen viikon jälkeen olo oli hieman parempi!

“Kipu on pysynyt poissa, vaikka olkapäätä on jo jonkin verran kuormitettukin”, Arja kertoo. Harjoitteluun on lisätty haastetta pikkuhiljaa Arjan oman kehityksen mukaan. Hän kertoo jättäneensä kuormittavimmat liikuntamuodot vielä kokonaan väliin, mutta harjoittelu esimerkiksi kahvakuulan ja käsipainojen kanssa on onnistunut jo mainiosti. Päästyään takaisin liikunnan pariin, Arja halusi kohentaa kuntoaan edelleen. Kävelylenkit alkoivat pitenemään ja hän ilmoittautui ryhmäliikuntatunneille Physio Pilatekseen. “Ja olen saanut nauttia hiihdosta taas aivan kivuttomasti!”, hän lisää.

“Kun kipu rajoitti liikkumista, kaipasin sitä todella paljon”

Kolmen kuukauden aikana tapahtunut muutos on kerrassaan upea. Vielä hetki sitten kipu oli jatkuvasti läsnä ja särkylääkkeet päivittäisiä. Nyt olkapääkipu on kokonaan poissa. “Enkä syö enää särkylääkkeitä!”, Arja lisää. Hän kertoo kaivanneensa liikuntaa, mutta toisaalta olevansa iloinen huomattuaan, kuinka nopeasti sen saikin palautettua takaisin elämään. Hän koki saaneensa fysioterapiasta turvaa ja ammattitaitoista ohjausta liikunnan varovaiseen aloittamiseen.

Arja harrastaa nyt liikuntaa monta kertaa viikossa ja aikoo lisätä sitä entisestään, mutta tietenkin maltillisesti ja itseään kuunnellen. Hän naureskelee, että kotitreeni on tuntunut pakkopullalta nyt, kun kalenteriin on tullut ryhmäliikuntatunteja. Harjoittelu jatkuu silti ahkerasti, koska Arja tietää, että sillä hän saa kivun pysymään kurissa. Fysioterapiajakson päätteeksi Arja saa vielä kunniakirjan muistoksi saavutuksistaan.

Arja vastaa olevansa onnekas ja kiitollinen tästä projektista. “Osaan arvostaa tervettä kehoa ja huoltaa sitä parhaani mukaan. Kiitos fysioterapeutilleni ja myös tästä saamastani mahdollisuudesta!”


Fysioterapeutin kommentit:

Arjan kanssa oli ilo työskennellä, sillä hänellä oli jo valmiiksi kipinä liikuntaan. Nyt vain piti laatia Arjalle fysioterapiasuunnitelma sekä hänen arkeensa soveltuva kotiharjoitusohjelma, jotka tukisivat olkapään kuntoutumista. Kolmen kuukauden jakso sujui erinomaisesti; fysioterapiassa edettiin progressiivisesti huomioiden kehoa kokonaisvaltaisesti. Yhteyttä pidimme nettipalvelun kautta, jonka kautta oli helppoa vaihtaa kuulumisia ja seurata harjoittelun etenemistä.

Asiakkaan yksilöllisten tarpeiden huomioiminen on tärkeää, jotta kotiharjoitteiden tekeminen olisi sekä mielekästä että vaivatonta toteuttaa. Tyypillisimmin erityishuomiota vaativat ajan käytön haasteet sekä työssä että vapaa-ajalla. Kaikki eivät välttämättä ole samassa lähtötilanteessa kuin Arja, sillä usein aiempi liikunnan harrastaminen on olematonta ja oman kehon tuntemus heikkoa. Tällöin asiakas tarvitseekin entistä enemmän fysioterapeutin ohjausta ja erityisesti tsemppaamista. Tässä apuna toimii erinomaisesti nettipalvelu, joka helpottaa viestimistä asiakkaan ja fysioterapeutin välillä ilman ajanvarausta. Positiiviset kokemukset, kehittyminen ja etenkin hyvän olon tunne saavat jatkamaan eteenpäin.

Lue lisää

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme