Kipua jalkapohjassa?

Fysios Aplico Lohjan ja Fysios Vantaa Tikkurilan sekä Myyrmäen jalkaterapeutti Santeri Pulkkinen pureutuu blogissa jalkapohjan kipuun ja plantaarifaskiopatiaan.
Jalkapohjan mahdollinen kivun syy voi olla plantaarifaskiopatia, useimmille tutummin plantaarifaskiitti. Tulehdusmuutosten puuttuessa jalkapohjan kalvojänteestä suositaan vaivasta käytettävän termiä plantaarifaskiopatia.
Plantaarifaskiopatia on jalkapohjan viuhkamaisen kalvojänteen vaiva. Kalvojänne kiinnittyy kantaluuhun ja ulottuu päkiään. Jalkapohjan kalvojänne tukee jalkaterän pitkittäistä kaarirakennetta sekä suojaa jalkapohjan lihaksistoa, verisuonia ja hermotusta. Liikkuessamme jalkapohjan kalvojänne kiristyy tehden jalkaterästä osaltaan jämäkän vipuvarren varvastyöntöä varten.
Plantaarifaskiopatiassa jalkapohjan kalvojänteeseen syntyy pieniä mikrorepeämiä, mitkä aiheuttavat kivun. Usein taustalla on lisääntynyt kuormitus; pitkäaikainen työskentely kovalla alustalla tai nopeasti lisätyt juoksumäärät voivat esimerkiksi altistaa vaivalle. Tyypillinen ensioireilu on aamulla ensiaskeleiden kipu jalkapohjassa lähellä kantapäätä. Oireilu voi helpottua päivän mittaan ja palata illalla.
Jalkapohjan kalvojänteen oireilun hoito on aina yksilöllistä ja vastaanotolla arvioidaan vaivaan altistavia tekijöitä. Tilanteesta riippuen hoito kestää muutamasta viikosta kuukausiin. Jalkapohjaan ja alaraajaan kohdennetut venytykset, alaraajojen harjoitteet, sopiva jalkine sekä tukipohjallinen ovat mahdollisia hoitokeinoja. Selvästi omaa liikkumistasi rajoittava tai häiritsevä jalkapohjan oireilu on hyvä käydä näyttämässä asiantuntijan vastaanotolla.
Ps. Kevät ja lenkkeilykausi on taas alkamassa. Lenkkeily kannattaa aloittaa rauhallisesti, jos takana on pidempi tauko. Kasvata määriä rauhalliseen tahtiin.
Mukavaa kevään kynnystä!
Lähteet:
Physio-Pedia. Plantar Fasciitis n.d.
Management of plantar heel pain: a best practice guide informed by a systematic review, expert clinical reasoning and patient values. Dylan Morrissey, Matthew Cotchett , Ahmed Said J’Bari, Trevor Prior, Ian B Griffiths , Michael Skovdal Rathleff, Halime Gulle, Bill Vicenzino , Christian J Barton.
Jalkapohjan kalvojänteen rappeuman hoito. Duodecim verkkojulkaisu 2012;128(17): 1777–85. Mira Kaikkonen, Antti Joukainen ja Janne Sahlman.