Kortisoni vei kivun, mutta ei parantanut vaivaa

Helmikuussa 2016 Anne huomasi, että kantapäätä aristaa. Keväällä ja kesällä hän sai kolme kertaa kortisonia, joka auttoi kipuun, mutta ei poistanut ongelmaa. Syksyyn mennessä hän ei pystynyt enää kävelemään. Kipu oli levinnyt jo lonkkaan asti. Syy löytyi lopulta röntgenissä: kantapäässä oli luupiikki.

“Vuosi sitten helmikuussa heräsin eräänä aamuna siihen, etten voi astua vasemmalla jalalla, sillä kantapää oli kovin kipeä. Ajattelin vaivan menevän ohi, mutta kun se jatkui ja kävely oli vaikeaa, menin työterveyslääkärille. Hän kuvautti jalan ja siinä todettiin luupiikki.”

Anne, 54, muistelee kokemustaan. Luupiikki on luukalvosta kasvava luu-uloke, joka voi varsinkin kantapäässä aiheuttaa kipua askeltaessa. Luupiikki poistuu usein itsestään ajan kuluessa, eikä siihen siksi ole parantavaa hoitoa. Anne sai hakea lääkäriltä kortisonia kolmena eri kertana. Se auttoi, mutta kipu palasi aina takaisin. Syksyyn mennessä Anne pystyi hädin tuskin enää kävelemään. Kantapäätä varoessaan Anne kehitti tietämättään itselleen askelvirheen, jonka johdosta kipeytyi myös lonkka. Anne meni jälleen työterveyslääkärille, josta hän sai lähetteen fysioterapiaan. Hän ei kuitenkaan kokenut saavansa fysioterapiasta apua.

Varaa aika fysioterapiaan

“En halunnut enempää kortisonia”

Kun Anne sai sähköpostiinsa ilmoituksen Terveempiä suomalaisia -kampanjasta, ei hän aluksi ajatellut hakea mukaan. Aikaisemmat fysioterapiahoidot eivät olleet tuottaneet tulosta, eikä Anne myöskään uskonut, että hänet valittaisiin. Kun hakuaika läheni loppuaan, mieli kuitenkin muuttui. Käveleminen alkoi olla jo kovin vaikeaa, lonkkakipu paheni, eikä Anne halunnut ottaa enempää kortisonia. Niinpä hän päätti sittenkin hakea ja suureksi yllätyksekseen pääsi kuin pääsikin mukaan!

Fysioterapiakeskukseen saapuessaan Annen suurin toive oli pystyä kävelemään taas normaalisti. Hän työskentelee vanhusten hoitolaitoksessa pappina ja joutuu kävelemään paljon työnsä puolesta, joten jalan paraneminen olisi erittäin tärkeää työkunnon puolesta. Lisäksi olisi myös mukavaa päästä jälleen oman koiran kanssa lenkille. “Olen aina pitänyt kävelylenkeistä, mutta nyt en ole pystynyt sitäkään tekemään”, Anne huokaa.

Annen fysioterapeutti hoitaa jalkaa ja lonkkaa voimisteluliikkeillä, shockwave-paineaallolla, ultraäänellä, laserilla ja kinesioteippauksella. Anne kertoo paineaaltojen tuntuneen hieman oudoilta jalassa ja jalkapohjan olleen arka hoidon jälkeen. Anne kokee hyötyneensä kinesioteippauksesta, jota pidetään jalassa nyt toistaiseksi, ja se todellakin auttaa. Anne hankki kotiinsa myös piikkipallon, jolla hän hieroo ja venyttelee jalkapohjaansa. Yöksi jalkaan laitetaan sukka, joka pitää jalkaterää oikeassa asennossa. Anne on ollut todella iloinen siitä, kuinka hyvin fysioterapeutti on osannut kertoa jalan vaivasta. “Heidi on oikein pirteä, mukava ja asiansa osaava”, hän kuvailee. Anne kertoo myös, että vasta fysioterapeuttinsa avulla hän vihdoin ymmärsi venyttelyn ja lihasvoimaharjoittelun tärkeyden jalan hoidossa. Nyt Anne huolehtii jalan venyttelystä säännöllisesti.

“Pelkäsin, että lonkkakipu kroonistuu”

Vielä vähän aikaa sitten Anne oli todella huolissaan lonkastaan, joka hankaloitti elämää paljon eikä ottanut parantuakseen. Kävellessä lonkka oli kipeä eikä Anne pystynyt nukkumaan kyljellään. Nyt lonkka on ollut jo pitkään terve! “Se on hienoa”, iloitsee Anne. Hän tekee säännöllisesti jumppaliikkeitä jotka vahvistavat lonkkaa. Hän kertoo innostuneensa kuntosalista toden teolla ja käyvänsä siellä 2-3 kertaa viikossa. “Se tunne, jonka saan kun olen rehkinyt ohjelmani loppuun, tuntuu upealta!”

“Välillä on ollut toki raskastakin. Joskus tuntuu, ettei jalkapohja parane koskaan. Motivaatio on kyllä koko ajan korkealla, sillä haluan päästä kesällä jo kunnolla kävelemään ilman, että täytyy miettiä, miten askellan!” Kantapään parantumisessa oli pientä takapakkia, jolloin Anne joutui ottamaan sairaslomaa jalan takia ja syömään muutaman päivän särkylääkekuurin. Pikkuhiljaa jalka kuitenkin parantui ja on ollut nyt terveempi. Anne jaksoi tehdä ohjeistettuja jumppaliikkeitä sairaslomallakin Anne jaksoi tehdä ohjeistettuja jumppaliikkeitä sairaslomallakin sillä hän tiesi voivansa olla yhteydessä fysioterapeuttiin koska tahansa etävalmennuksen avulla. Sairasloman jälkeen hän ei ole tarvinnut enää särkylääkkeitä. Joskus, kun kantapää tuntuu kipeämmältä, Anne hoitaa sitä venyttelyllä ja kylmällä. Venytykset auttavat heti kipuun, eikä lääkettä tarvitse ottaa ollenkaan.

Anne kiittelee saamastaan hoidosta ja on todella iloinen saatuaan lonkkansa terveeksi. Hän on ollut hyvin tyytyväinen tavoitteellisista kotiharjoitteista, jotka olivat johdonmukaisia ja auttoivat vaivoihin. “Koko tämä 3 kk:n aika ja rajaton mahdollisuus kuntosaliin on niin iso lahja, että se tuntuu tosiaan hienolta”, hän iloitsee. Hän muistelee ensikäyntiään fysioterapiakeskuksessa ja kuvailee olleensa jännittynyt mutta onnellinen siitä, että sai tämän mahdollisuuden.

Varaa aika fysioterapiaan

Fysioterapeutin kommentit:

Ihmiskoe oli mahtava projekti varsinkin kun ihmiskoehenkilöni oli todella motivoitunut fysioterapiaan ja kuntoutumiseen. Oli hienoa seurata kuntoutumista kun kivut vähenivät ja kävely alkoi sujua paremmin. Pidimme tiiviisti yhteyttä koko kolmen kuukauden ajan etävalmennusalustan kautta ja vaihdoimme kuulumiset aina nähdessämme kuntosalilla. Ihmiskokeeseen kuuluvien viiden fysioterapiakerran lisäksi Anne hankki itselleen kuntosaliohjelman sekä siihen kuuluvan rannekkeen, kinesioteippausta jalkaan, Footbalance-pohjalliset ja jatkaa edelleen meidän asiakkaana. Kantapään alueen kivut voivat ärtyä erittäin hankaliksi ja haitata liikkumista. Fysioterapiaan kannattaa tulla jo aikaisessa vaiheessa, jotta vältytään mahdollisista askelvirheiden ja kävelyn varomisen aiheuttamista muista oireista ja löydetään oireita helpottavia ja itselle sopivia hoitokeinoja.

Varaa aika ja tutustu laajaan palveluvalikoimaamme