Kuntoilijan 4 tärkeää laboratoriokoetta – Selvitä, miten elimistösi voi!


Useat tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rauta-arvot voivat vaikuttaa siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata.

Liikkujan laboratoriokokeet – Helppoa hyvinvoinnin mittaamista Puhdin avulla

Laboratoriokokeet antavat syvyyttä oman kehon toiminnan ymmärtämiseen ja ovat tukena elämäntapamuutoksissa. Mittauksien avulla on helppoa nähdä, millainen oma terveys on tällä hetkellä ja millaiseksi se muodostuu esimerkiksi elämäntapamuutosten tai painonpudotuksen myötä. Esimerkiksi alenevan kolesterolin seuranta voi olla tärkeä motivoiva tekijä muutoksessa.

Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, voit jaksaa paremmin arjessa, saada lisää energiaa liikuntaan ja ennaltaehkäistä sairauksia! Tieto oman kehon arvoista antaa myös parhaimman lähtökohdan reagoida nopeasti tulevaisuudessa ilmeneviin muutoksiin jo ennen kuin välttämättä on ehtinyt ilmetä oireita.

Riittääkö monipuolinen ruokavalio aina takaamaan kaikkien ravintoaineiden saannin liikkujalla? Urheilijalle tärkeitä ravintoaineita ovat muun muassa D-vitamiini, rauta ja B12-vitamiini. Varsinkin mikäli esimerkiksi vireyden ja arkisen jaksamisen kanssa on haasteita, voi olla mielekästä selvitellä tarkemmin, mistä tilanne johtuu ja voiko sille tehdä itse jotain. Joskus kyseessä voi olla jokin puutostila, kuten raudanpuutos, johon voi itsekin puuttua ruokavalion ja ravintolisän avulla. Toisinaan kyseessä voi olla sairaus, joka vaatii hoitoa.

Puhti on palvelu, jonka kautta laboratoriokokeisiin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Puhti-terveystarkastukseen on valittu 30 tärkeää mittaria, joilla saa monipuolisesti tietoa oman elimistön tilasta. Saatavilla on myös tutkimuspaketteja eri tilanteisiin ja tarpeisiin, kuten liikkujan terveystarkastukset.

Tarkastellaan seuraavaksi muutamia yksittäisiä arvoja, joita voi olla hyvä seurata.

1. Ferritiini kertoo varastoraudan määrästä

  Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Mikäli rautavarastot ovat vähissä, mieli voi olla maassa, askel painaa ja voimia ei tunnu riittävän edes päivittäisiin toimintoihin. Aktiiviurheilijat ovat alttiita raudanpuutokselle, sillä runsas urheilu kuluttaa rautaa tavallista enemmän. Näin ollen rautaa on myös saatava ravinnosta normaalia enemmän. Raudanpuutteen riski koskee myös erityisesti hedelmällisessä iässä olevia naisia kuukautisten vuoksi.

  Matalien rautavarastojen korjaamisella voidaan ehkäistä raudanpuuteanemian kehittymistä ja anemiaan liittyviä oireita kuten väsymystä ja heikotusta. Rautaa saadaan muun muassa liha- ja maksaruoista, mutta myös kasviperäisistä lähteistä kuten täysjyväviljasta.

  Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuute selviää. Mikäli rautavarastot tyhjenevät, voi tästä seurata raudanpuuteanemia. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella; matala hemoglobiini viittaa anemiaan.

  2. Kilpirauhasen tutkimukset

   Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleisimpiä sisäelinrauhasten poikkeamia. Kilpirauhasen häiriintyneelle toiminnalle on useita syitä. Tyreotropiini eli TSH on ensisijainen tutkimus, jonka avulla kilpirauhasen toimintahäiriö todetaan.

   Kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, joka vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, yleisvointiin, kehon lämmönsäätelyyn ja painon säätelyyn. Liikatoimiva kilpirauhanen saa puolestaan aineenvaihdunnan toimimaan ylikierroksilla, mikä tekee hermostuneen olon ja nostaa sykettä.

   3. D-vitamiini

   D-vitamiinia saadaan kesällä varastoon auringonvalosta, mutta varastot eivät yksinään riitä koko pitkää talvikautta. Suomalaiset saavat D-vitamiinia keskimäärin liian vähän. D-vitamiini vaikuttaa muun muassa kalsiumin imeytymiseen, osteoporoosin ehkäisyyn sekä luuston terveyteen, ja lisäksi se edistää immuunijärjestelmän ja lihaksiston normaalia toimintaa.

   Ravintolisä on tärkeä keino turvata D-vitamiinin riittävä saanti. On hyvin yksilöllistä, riittääkö yleisesti suositeltu 10 µg/vrk annostus takaamaan riittävän hyvän D-vitamiinin tason. 100 µg/vrk on aikuisten turvallisen annoksen yläraja, jota ei tulisi ylittää.

   4. Hermoston ja muistin kaveri B12

   B12-vitamiini eli kobalamiini mahdollistaa perintötekijöiden muodostamisen, tehostaa aineenvaihduntaa ja huolehtii terveestä keskushermostosta. B12-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee myös anemian syntymistä.

   B12-vitamiinia voidaan saada ravinnon kautta vain eläinperäisistä ruoista, ja siksi vitamiinin puutostila voi koskettaa varsinkin vegaaneja ja kasvissyöjiä. Vegaanille ravintolisä on välttämätön. B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy ikääntyessämme. Maksaruoissa on erityisen paljon B12-vitamiinia. Tarvittaessa ruokavaliota täydennetään ravintolisällä.

   Tutkimuksiin ilman lähetettä

   Voit tilata testit Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Tuloksia saat yleensä jo seuraavana arkipäivänä. Tulospalvelusta löydät myös syventävää tietoa, miten voit kehittää omaa hyvinvointiasi ja jaksamista. Saat selkeän näkymän tuloksiin ja ideoita kehittymiseen. Kun elimistösi on kunnossa, voit paremmin ja energiaa riittää niin kotona arjessa kuin kuntoilun parissa!

   Voit tilata erillisenä lisäpalveluna lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

   Fysioksen kumppani Puhti on vuonna 2018 perustettu palvelu oman hyvinvoinnin ja terveyden mittaamiseen. Toimimme molemmat yritykset osana Mehiläistä ja yhteinen missiomme on hyvinvointisi edistäminen. Uskomme, että jokainen meistä ansaitsee enemmän puhtia.


   Hyödynnä Fysioksen asiakasetu Puhti-testeihin

   Saat 15 % edun Puhdin testeistä koodilla FYSIOS. Lisää valitsemasi testipaketti ostoskoriin, syötä koodi kohtaan “Lisää lahjakortti tai koodi” ja viimeistele tilaus.

   • Tilaa tutkimuspaketti helposti ja nopeasti verkosta puhti.fi
   • Paketit alk. 99 €
   • Ilman lähetettä
   • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa ympäri Suomen
   • Tulokset yleensä seuraavana arkipäivänä
   • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti
   • Tarvittaessa lääkärin tai hoitajan neuvonta tilattavissa erillisenä lisäpalveluna