Kuntosaliharjoittelu osaksi elämää

Kuntosaliharjoittelusta tulee osa arkea, kun valitsee itselleen sopivan paikan, pyytää harjoittelun aloittamiseen ammattilaisen ohjausta ja tutustuu lajin saloihin pikkuhiljaa.

Salin valinta

Joillekin jo pelkästään sana kuntosali saa aikaan mielikuvan rasvattomista bodareista ähkimässä isojen painojen kanssa. Voihan se olla sitäkin, mutta lähinnä sellaisilla kuntosaleilla, jotka on suunnattu enimmäkseen ns. bodaamiseen. Tavallisilla kuntosaleilla tätä ei kuitenkaan tarvitse pelätä – useimpien kuntosaliketjujen saleilla ei edes ole niin isoja painoja, että ne houkuttelisivat bodareita treenaamaan.

Jokainen voi valita sellaisen kuntosalin, joka sopii omiin lähtökohtiin, tarpeisiin ja toiveisiin. Kuntosaliketjuja löytyy moneen makuun. Myös monien kuntoutus- ja fysioterapiapaikkojen yhteydessä on kuntosali.

Ohjauksella pääsee alkuun

Aloitettaessa kuntosaliharjoittelua on hyvä ottaa ammattilainen oppaaksi ja varata aika ohjaukseen ja ohjelman laadintaan. Näin varmistuu oikea suoritustekniikka ja sopivat henkilökohtaiset tavoitteet, lisäksi uusi harrastus on mukavampi aloittaa jonkun seurassa. Samalla saa myös tietoa, millaisilla laitteilla tulisi harjoitella mitäkin lihasryhmää ajatellen, miten lämmitellä aluksi ja miten venytellä lopuksi.

Fysioterapeutti on tähän oiva apu. Hän on ammattihenkilö, joka osaa ottaa huomioon myös mahdolliset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja sopeuttaa ne treeniohjelmaan. Fysioterapeutti osaa tulkita, millaista kuntosaliharjoittelua asiakas tarvitsee; reilusti hikeä ja haastamista vai pehmeää laskua ja rauhallista lähestymistapaa.

Kun salin ja ohjaajan valinta on suoritettu, saattaa moni vielä miettiä sitäkin, tarvitaanko salille hienot treenivaatteet? Ei tarvita. Kuntosalilla pärjää kyllä tavallisessa t-paidassa ja vaikkapa shortseissa tai verkkareissa. Vielä sisäkengät jalkaan, niin siitä se lähtee.

Kuntosaliharjoittelun hyötyjä

Fyysisen kunnon kohentumisen vaikutukset näkyvät nopeasti ja vaikuttavat positiivisesti henkiseenkin mielialaan, parantavat suorituskykyä ja työssä jaksamista.

Miksi sitten kuntosalilla pitäisi käydä? Eikö esimerkiksi lenkkeily riitä? Toki lenkkeily ja muukin aerobinen liikunta on erittäin tärkeää hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnon ylläpitämisessä, mutta kun puhutaan lihasvoiman ylläpitämisestä ja parantamisesta, niin silloin harjoitteluun tarvitaan vastusta ja painoa, joskin liikkeitä voi tehdä myös oman kehon painolla.

Laihduttajalle kuntosaliharjoittelu on erinomainen tapa pudottaa painoa. Kuntosaliharjoittelu nimittäin kuluttaa paljon energiaa ja kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa. Treenauksen säännöllisyys ja siinä edistyminen vaikuttaa myös lihastasapainoon, vartalonhallintaan ja sitä kautta edelleen muun muassa ryhtiin. Fyysisen kunnon kohentumisen vaikutukset näkyvät nopeasti ja vaikuttavat positiivisesti henkiseenkin mielialaan, parantavat suorituskykyä ja työssä jaksamista.

Kun puhutaan kuntosaliharjoittelusta vanhemmalla iällä, yli 65-vuotiaana, niin tällöin sen hyödyt ovat merkittävät kotona pärjäämisen ja elämänlaadun suhteen. Perusterve iäkkäämpi henkilö voi harjoitella kuntosalilla turvallisesti, vaikka hänellä olisi sairauksia, kunhan lääkäriltä varmistetaan, että kuntosaliharjoittelu on riskitöntä. Varsinkin silloin, kun kuntosalitreenauksen aloittaa vanhemmalla iällä, on todella hyvä varata ohjausaika fysioterapeutilta.

Valitse kestävä kehitys

Monella on viha-rakkaussuhde kuntosaliharjoitteluun ja sitä suoritetaan puolipakolla kausiluonteisesti, esimerkiksi aloittamalla tammikuussa rantakuntoon pääseminen. Kaikkein hyödyllisintä olisi kuitenkin ottaa kuntosaliharjoittelu  pikkuhiljaa osaksi elämää.

Fysioterapeutin valmennusohjeet takaavat sen, ettei harjoittelu ainakaan jää siitä kiinni, ettei oikein tiedä mitä kuntosalilla pitäisi tehdä tai ettei kiinnostus lopahda siksi, että kipeytyy vääristä suoritustekniikoista.

Moni mieluummin lenkkeilisi ulkona hyvällä säällä kuin menisi sisätiloihin harrastamaan, mutta jo ensimmäinen kokeilukäynti kuntosalilla voi muuttaa aluksi omaa ennakkoasennetta ja jatkossa omaa liikunnallisuutta positiiviseen ja aktiiviseen suuntaan.