Kuntoutus aivovamman jälkeen - Eeron tarina

“Fysioterapia on mun työtä. Fysioterapeutista tuli mulle kaikista tärkein vammautumisen jälkeen. Fysioterapeutti on mun mentori. Hän on mun rock star! Kun mä onnistun jossain niin se on meidän yhteinen voitto! Fysioterapeutti muistuttaa mua aina siitä, että mä oon ihan hyvä jätkä.” - Eero, 39v -

Eero sai aivovamman vuonna 2005, jonka seurauksena nuoren miehen elämä muuttui täysin. Eero heräsi sairaalasta teho-osastolta koomassa vammautumisen jälkeen ja ainoa liike, mikä mahdollistui oli silmien liike. Eeron aivovamman taustalla on aksonivaurio, jossa hermosolujen väliset yhteydet katkeavat.

Elämä ennen vammautumista oli nuorella urheilijalla hyvin fyysistä ja vauhdikasta. Vammautumisen jälkeen alkoi vuosia kestänyt kuntoutus, jossa koko ajan edistystä on tullut toistojen kautta. Aivovamma toi tullessaan haasteita keskittymiseen, lähimuistin ongelmia, uusia asumisjärjestelyjä sekä pyörätuolin. Tällä hetkellä Eero pystyy jo kelaamaan manuaalisella pyörätuolilla, soittaa rumpuja ja nousta seisomaan. Aluksi rumpujen soitosta ei tullut mitään, mutta nyt Eero tekee jo sävellyksiä rummuilla. Myös ranskan kielen taito palautui jo sairaalassa ollessa. Eero on fysioterapian lisäksi käynyt myös allasterapiassa ja altaalla vesi on mahdollistanut erittäin tehokkaita harjoituksia.

“Aivovamman jälkeisessä fysioterapiassa tärkeää on yksilöllisyyden huomioiminen ja monipuolisuus. Aivovammat voivat ilmentyä monin eri tavoin ja esiintyvät ongelmat ovat monitasoisia, ei yksinkertaisia. Kuntoutuksen tavoitteet asetetaan vuosien päähän ja fysioterapia on pitkäjänteistä työtä. Tärkeää onkin toiminnan jatkuvuus. Kuntoutujan voimavarojen huomioiminen ja motivoivien asioiden löytäminen on fysioterapian keskiössä.“ - Juha-Pekka Sahakoski, Fysios Helsinki Synapsia Töölö -

Eero on selviytynyt aivojen pahoista vaurioista kuin ihmeen kaupalla. Vammautuminen on laittanut uusiksi myös koko arvomaailman. Eero on ollut itselleen aina ankara ja fysioterapia on tuonut tullessaan myös armollisuutta tekemistä kohtaan.

“ Se, että tulee rajan takaa takaisin tähän elämään tuo perspektiiviä arjen pettymyksiin” - Eero, 39v -

Kuntoutus on tuonut Eerolle myös uusia selviytymisen mekanismeja ja luottamusta omaa tekemistä kohtaan. Tärkeää on ollut oman kehon tuntemuksen kuuntelu. Fysioterapia on opettanut myös maltillisuutta tekemistä kohtaan. Ärsykkeiden sietokyky on kasvanut. Omista onnistumisista osaa olla onnellinen, se on mahtavaa kun pystyykin tekemään jonkun jutun, joka aiemmin ei ole onnistunut. Eero on huomannut myös jaksamisen parantuneen. Enää ei tarvitse harjoitteiden välissä niin pitkiä lepotaukoja kuin ennen. Eero on päättänyt elää mahdollisimman normaalia elämää ja on ottanut oman elämänsä haltuun niin pitkälle kuin vain pystyy. Sairaus ei hallitse Eeron elämää vaikka arvet aivoissa on ikuisia.

“ Realiteettien rajoissa mikään ei ole mahdotonta. Fyysisiä esteitä voi voittaa.” - Eero, 39v -