Lantionpohjan toimintahäiriöihin apua fysioterapiasta

Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt vaivaavat synnyttäneiden naisten lisäksi kaikenikäisiä henkilöitä: nuoria, ikääntyneitä sekä miehiä. Fysioterapeuttimme Mari-Anne Kaikkonen avaa, millaisia oireita lantionpohjan toimintahäiriöstä kärsivällä henkilöllä voi olla ja miten toimintahäiriöitä voidaan hoitaa. Lisäksi Mari-Anne kertoo, miksi erityisesti synnyttäneiden äitien kannattaa käydä fysioterapeutin vastaanotolla synnytyksen jälkeen.
Mikä aiheuttaa lantionpohjan lihasten toimintahäiriön?
Synnytykset altistavat lantionpohjan lihasten toimintahäiriöille, mutta kyse ei ole ainoastaan synnyttäneiden naisten vaivasta. Esimerkiksi selkäkivun taustalta voi yllättäen löytyä lantionpohjan lihasten toimintahäiriötä ja vatsalihasten erkaumaa.
Yleisimmin lantionpohjan lihasten toimintahäiriöitä aiheuttaa:
- synnytys
- raskaus
- ylipaino
- raskas voimaharjoittelu
- gynekologiset leikkaukset
Mitkä ovat tyypillisimmät lantionpohjan lihasten toimintahäiriön oireet?
Tyypillisimpiä lantionpohjan lihasten toimintahäiriön oireita ovat virtsan ja ulosteen karkailu sekä kipu lantion tai alaselän alueella. Kohdun, emättimen ja peräsuolen laskeumat ovat myös oire lantionpohjan toimintahäiriöistä. Lisäksi ummetus, eturauhasvaivat ja seksuaalitoiminnanhäiriöt voivat olla merkkejä toimintahäiriöistä myös lantionpohjan lihaksissa.
Usein vaivat yleistyvät ikääntyessä, kun lantionpohjan side- ja lihaskudosrakenne heikentyvät. Ennaltaehkäisyyn onkin tärkeä satsata, koska aktiivisella ja oikeaoppisella harjoittelulla voidaan vähentää ikääntyessä esille tulevia ongelmia, kuten virtsan- tai ulosteenkarkailua sekä laskeumia.
Vatsalihasten erkauma
Lantionpohjan toimintahäiriöiden lisäksi odottavilla äideillä paine voi kasvaa vatsaontelossa ja hormonaalisten muutosten kanssa ne yhdessä löystyttävät sidekudosta, mikä voi aiheuttaa vatsalihasten erkaumaa. Erkaumalla tarkoitetaan suorien vatsalihasten välin suurentumista.
Esimerkiksi pömpöttävä vatsa ja lysähtänyt ryhti sekä keskivartalon hallinnan vaikeus voivat olla merkkejä vatsalihasten erkaumasta. Erkauman palautuminen synnytyksen jälkeen voi vaatia fysioterapeutin ohjausta.
Miten lantionpohjan toimintahäiriötä voi hoitaa?
Tärkeintä on muistaa, että lähdemme aina liikkeelle asiakasta kuunnellen ja heidän lähtökohdistaan. Fysiokselle fysioterapeutin vastaanotolle voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Jos mieltäsi askarruttaa lantionpohjan kunto, varaa aikasi kartoitukseen. Meille kaikki asiakkaat ovat tervetulleita.
Vastaanotolla fysioterapeutti tekee alkuhaastattelun ja kartoittaa tilanteen. Synnytyksen jälkeen fysioterapeutin vastaanotolla tarkistetaan erkauman tilanne sekä lantionpohjan toiminta. Tutkimusten jälkeen laaditaan yksilöllinen harjoitusohjelma. Omatoimisen harjoittelun tukena voidaan käyttää esimerkiksi sähköhoitoa, joka auttaa lantionpohjan lihasten herättelyssä.
Fysios tarjoaa äitiysfysioterapiaa niin raskaana oleville kuin synnyttäneille. Erityisesti uusien äitien kannattaa tulla käymään fysioterapeutin luona tarkistuttamassa, kuinka keho on palautunut. Myös arpien hoito on tärkeä osa äitiysfysioterapiaa, minkä hoito-ohjeet saat fysioterapeutin vastaanotolla.
Sivun sisältöä on ollut luomassa lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistunut fysioterapeuttimme Mari-Anne Kaikkonen, joka työskentelee Fysios Kemin ja Fysios Tornion toimipisteillä.
Mari-Anne on aloittanut fysioterapeutin työt vuonna 2011. Uransa hän on tehnyt pääasiassa neurologisten sekä ikääntyneiden asiakkaiden kanssa, mutta omakohtainen mielenkiinto lantionpohjan lihasten toimintaan ja äitiysfysioterapiaan syttyi omien lasten synnyttyä. Mari-Anne kävi Tampereen ammattikorkeakoulussa hyvän ja laajan täydennyskoulutuksen aiheeseen.