Lapsen fysioterapia on etuoikeus

Huugon tarina – lapsen fysioterapia on etuoikeus

“Huugo -pojallamme (2,5 v) on harvinainen sairaus, Mukolipidoosi II, jonka vuoksi hän tarvitsee säännöllistä fysioterapiaa, jotta jäsenet eivät pääsisi jäykistymään. Huugo on hymyileväinen ja iloinen poika, jonka fysioterapia alkoi hänen ollessa 9 kuukauden ikäinen. Fysioterapian tavoitteena on Huugon motoristen taitojen edistäminen, nivelten liikkuvuuksien ylläpysyminen ja lihaskireyksien lievittyminen.

Pojallemme mahallaan oleminen ja ryömiminen on haastavaa ja Huugo viihtyykin enimmäkseen selällään. Viime aikoina on harjoiteltu lisäksi erityisesti istumista, sillä sekään taito ei tule luonnostaan.

On etuoikeus saada ammattitaitoista fysioterapiaa Huugolle viikoittain. Infektioriskin vuoksi Huugoa ei voi laittaa päivähoitoon ja tästä johtuen hän näkee vain harvoja ihmisiä. Myös Huugon fysioterapia Fysioksen kanssa on järjestetty pääsääntöisesti kotona. Fysioterapeuttimme Lena vierailee usein kotonamme ja hänen vierailu on aina piristys päivään. Vanhemmille se antaa pienen hengähdystauon, mutta myös Huugo on innoissaan Lenan tulosta – vaikka hän tietääkin joutuvansa hieman huhkimaan. Lenasta onkin tullut yksi Huugon hyvistä kavereista, jota on ilo nähdä joka viikko.

Fysioterapeuttimme Lena on opettanut myös meitä vanhempia sekä Huugon hoitajia venyttelemään ja jumppaamaan Huugon kanssa. Lisäksi olemme saaneet vinkkejä ja neuvoja erilaisista apuvälineistä, jotka auttavat Huugon kehitystä ja jotka ovat hänelle mieluisia. Kerran Huugon ollessa pidemmän jakson sairaalassa, tuli Lena katsomaan meitä. Tullessaan hän toi mukavan lahjan: kaksi pientä käteen sopivaa palloa. Vaikka ne pallot kulkeutuvat jatkuvasti sohvan alle, ovat ne edelleen mahtavia pikku palloja, joille Huugo saa annettua kunnon ilmalennon.”

Fysioterapeutin kokemus

“Huugo on valloittava 2,5-vuotias poika, jonka fysioterapeuttina minulla on ollut ilo olla siitä lähtien kun hän oli 9 kuukauden ikäinen. Huugon liikkumaan oppimisessa tärkeintä ei ole ollut se, miten hän liikkuu vaan se, että hän pääsi itsenäisesti liikkeelle tutkimaan ympäristöään. 

Huugo viihtyi pitkään vain selinmakuuasennossa lattialla. Hän oppi ensin kääntymään kyljelle ja sen jälkeen liikkumaan selinmakuuasennossa jaloilla lattiasta työntämällä. Nyt hän liikkuu näin vauhdikkaasti huoneesta toiseen. Huugon kanssa on harjoiteltu myös ryömimistä ja kierimistä avustettuna. Nämä harjoitukset ovat hänelle vielä työläitä, mutta Huugo on sisukas poika ja hänellä on motivaatiota lähteä liikkeelle ja tutkimaan ympäristöään. Vanhempien kanssa on yhdessä mietitty tavoitteeksi se, että Huugo oppisi itsenäisesti istumaan lattialla ja mahdollisesti siirtymään lattialla pieniä matkoja istuma-asennossa. Itsenäisen istumisen oppimiseen on vielä matkaa, mutta fysioterapiassa se sujuu koko ajan hiukan paremmin.

Fysioterapiassa harjoitellaan paljon keskivartalon lihasvoimaa vahvistavia harjoituksia, vartalon kiertoja, rentoutusta sekä tehdään nivelten liikkuvuutta ylläpitäviä venytyksiä ja mobilisointia sekä faskia-käsittelyä kireille lihaksille. Huugolla on liikerajoitusta kaikissa nivelissä ja se vaikeuttaa hänen liikkumaan oppimista ja asennoista toiseen siirtymisiä. Apuvälineillä ja asentohoidolla on iso merkitys Huugon kuntoutuksessa. Lisäksi hän tarvitsee päivittäisiä venytyksiä, jotta nivelten liikerajoitukset eivät lisääntyisi. Huugon vanhemmat ja hoitajat ovat olleet erittäin motivoituneita tekemään heille ohjattuja harjoituksia ja venytyksiä säännöllisesti ja he huolehtivat siitä, että Huugo on, voinnin salliessa, päivittäin seisomatelineessä.

Fysioterapiassa harjoittelemme motorisia taitoja aina Huugon ehdolla ja leikin varjolla. Huugo on ollut helposti ohjattava, koska hän on melkein aina hyväntuulinen ja innostuu uusista leikeistä ja toiminnoista. Omaa tahtoa Huugolla on kuitenkin tullut hienosti koko ajan lisää ja hän ilmoittaa kyllä kun on väsynyt tai jokin asia ei häntä niin miellytä. Fysioterapiassa huomioin aina hyvää kontaktia ja vuorovaikutusta ja teemme leikkitaitoja ja käsien käyttöä kehittäviä harjoituksia. Huugon fysioterapiassa tärkeää on, että se on hänelle mieluisaa, vaikka hän joutuukin tekemään töitä, ja että hän oppii itselleen mieluisia taitoja.”


Vastaava fysioterapeutti Lena Nurmi, Fysios Helsinki Resiina Itäkeskus