Lonkkakipuihin apua fysioterapiasta

Lonkkakivut ja lonkan alueen oireilut voivat johtua monesta syystä. Kuormitusta lonkkiin tulee ylhäältä ylävartalon painon kautta. Seisoessa, kävellessä ja juostessa alaraaja osuu maahan ja sen myötä kuormitus kohdistuu kineettisessä ketjussa ylöspäin lonkkien alueelle. Liikuntasuosituksissa ohjataan tuhansiin askeliin päivässä ja riittävä askelmäärä kunnon ylläpitämiseen on yli 10 000 askelta päivässä. Mikäli kävely aiheuttaa oireita lonkan alueelle on syytä selvittää, mistä nämä oireet johtuvat. Onko syynä esimerkiksi jalkaterän alueen, polven, lantionkaaren nivelten tai lihasten toimintahäiriö? Lonkan alueelle voi myös tulla heijastekipuja hermokudoksen kautta tai lihaskalvoketjuja pitkin. Alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin koulutukseen kuuluu myös analysoida, voidaanko lonkan alueen oireet hoitaa terapialla, vai onko syytä lähettää asiakas konsultaatioon lääkärille.
Lonkkanivelen tai lonkkaa ympäröivien pehmytkudosten oireilun syynä voi olla lonkan kudosten ylirasittuminen. Kävely, juoksu tai porraskävely on vuosien aikana saattanut aiheuttaa ylikuormitusta alaraajojen eri osille. Ylikuormitus esimerkiksi lonkassa voi johtua siitä, että nilkan liike on kävelyssä vajaa tai virheellinen. Puutteellista liikkeen mallia nilkassa kompensoidaan alaraajojen toisten nivelten kustannuksella. Lonkkanivelen lihaksille aiheutetaan näin ylikuormittunut tilanne kipuineen. Myös keskivartalon puutteellinen lihashallinta tai rintakehän rajoittunut liikkuvuus voi aiheuttaa lonkan alueelle toimintahäiriöitä ja sen myötä kipuilua. Nykyisin yleistynyt seisominen työpisteillä on alkanut lisätä alaraajojen oireiluja, koska alaraajojen kudokset eivät ole tottuneet tuntien seisoma-asentoon. Tähän antaisin ohjeen, että työasennon vaihtelu on tärkeää. Seuraava asento on aina se paras asento.
Ylikuormittuneita lihaksia ajoittain diagnostisoidaan lonkkanivelen limapussin tulehdukseksi. Ison sarvennoisen limapussin tehtävä on voidella luisen lonkan ison sarvennoisen ja pehmytkudoksen välistä tilaa. Ajoittain liiallinen kuormittuminen ison sarvennoisen alueelle, isku tai vain kovalla patjalla kyljellään nukkuminen voi aiheuttaa tulehduksen provosoitumisen limapussille ja sen myötä tulehduksen lihasten jänteille lonkan alueella. Kivun taustalla voi olla myös toistuvat mikrovammat ja repeämät, hankaus ja lonkkaa liikuttavien jänteiden häiriintynyt verenkierto ja alentunut aineenvaihdunta, joita seuraa tulehdusreaktio.
Reiden loitontajalihasten (keskimmäinen ja iso pakaralihas) jänteiden rappeumamuutokset ovat yhteydessä ison sarvennoisen kipuoireyhtymään. Itsehoitona kyseisen alueen alkuvaiheen oirehdintaan voi kokeilla kylmähoitoa 3-5 kertaa päivässä 10-20 minuutin ajan. Tulehduskipulääkitys ja toki kivun aiheuttaman kuormituksen vähentäminen minimiin helpottavat myös kipua. Yleensä kiputila vaatii muitakin toimenpiteitä. Glukokortikoidi ruiske puudutteen kanssa ruiskutettuna limapussiin ja sarvennoisen takaosan lihasten kiinnitysalueelle vähentää tulehtuneisuutta. Tämä hoito voidaan toistaa 2-3 kertaa. (Duodecim Terveyskirjasto)
Fysioterapeuttina olen vuosien varrella huomannut, että hyvin usein kyseisen alueen kiputilan hoitaminen jätetään lääkärien suosituksesta injektioon ja omahoitoon. Limapussin tulehduksesta aiheutuvan kivun se voi lievittääkin. Entäpä heikentyneet lihakset ja rappeutuneet jänteet sekä virheellinen kuormittuminen kipualueelle? Eikö kivun alkuperäiseen syyhyn pitäisi vaikuttaa? Mielestäni kyllä! Alaraajaan erikoistuneen fysioterapeutin tehtävänä on tutkia kineettisen ketjun toimintahäiriöt jalkaterästä niskaan saakka. Ovatko lonkkaan vaikuttavien nivelten liikelaajuudet kuntoutujalle optimaaliset? Tukevatko lihakset riittävästi niveliä? Ovatko lihasten ja lihasjänteiden kestävyys riittäviä kuntoutujan sen hetkiselle kuormitukselle? Onko peruskestävyys kudoksilla riittävä aloittamaan esimerkiksi lisääntyvää liikuntaharrastusta? Kaipaako keskivartalo liikehallintaa ja rintakehän alue liikkuvuutta, jotta lonkkien alue ei ylikuormitu vaan pystyy toimimaan optimaalisesti rasituksessa? Nämä ja monet muut kysymykset selvitetään kuntoutujan kanssa ja sen jälkeen mietitään yhdessä, millä tavalla kannattaa lähteä hoitamaan ja harjoittelemaan lonkkaan vaikuttavia kudoksia. Tavoitteena on kivuton ja rasituksen kestävä lonkka.
Fysioterapiassa lihasten ja nivelten kireyttä voidaan lieventää esimerkiksi manuaalisilla käsittelyillä (mobilisaatio, manipulaatio, triggerkäsittelyt, myofaskiaaliset käsittelyt) akupunktio, LPG-imumuokkaushieronta, teippaukset, medikaaliset yksilölliset pohjalliset, sähköhoidot, Cryo-hoidot jne. Akuutin kivun hoidon jälkeen kehon hallinta ja harjoitteet käydään läpi, joilla asiakas pystyy itse huolehtimaan kehonsa hyvinvoinnista. Hengitysharjoitteet ja kivun pelon poistuminen helpottavat monesti oireita. Tieto siitä, että ongelma poistuu, kunhan löydetään oikeat keinot ja sopivat harjoitteet, tällöin keholle ja lihaksille voi antaa luvan rentoutua.
Myös lonkkanivelen liikkeessä voi olla häiriö. Monesti vastaanotolleni on tullut asiakas, joka on miettinyt jo vakavasti lonkan tekonivelen mahdollisuutta, koska lonkka on ollut niin pitkään kipeä ja liikerajoitteinen. Lääkkeistä ei ole ollut apua yösärkyyn, ja päivällä kävely on jäänyt vähäiseksi kivun vuoksi. Fysioterapeuttisen tutkimisen jälkeen olemme todenneet, että lonkan tekoniveltä ei tarvita. Kipujen syynä onkin lonkan alueen liikehäiriö. Liikehäiriöön voi vaikuttaa lanneselän nivelten tai ristiluun ja suoliluun (SI - nivel) välisen nivelen liikehäiriö, jonka vuoksi myös lonkkanivel ei pysty liikkumaan optimaalisesti lihassuojan vuoksi. Jos tällaista lihasten ylijännittyneisyyttä jatkuu pitkään, hapen saanti lihaksissa heikkenee ja tulee niin sanottu iskeeminen kipu lihaksiin. Kuntoutuja ei pysty itse lihaksistoa rentouttamaa lääkityksestä huolimatta. Näissä tapauksissa lihastasapainon ja nivelliikkuvuuden tutkiminen alaraajan kineettisen ketjun alueelta on tärkeä, jotta perussyyhyn voidaan vaikuttaa fysioterapiassa.
Lonkan etupuolen kivun (nivuskivun) voi aiheuttaa lonkan koukistajalihasten jänteen ärsyyntyminen/ylirasittuminen, limapussin tulehdus tai lonkkanivelen lihasten liikekontrollin häiriö. Myös selän ja lantion alueelta ongelmat voivat säteillä nivusen alueelle. Eräs nivusen alueelle kipua aiheuttava syy on ns. Ahtaan lonkan oireyhtymä (FAI). Kipu ilmentyy yleensä syvässä kyykkyasennossa oltaessa, lonkan koukistuksessa tai pehmeällä, matalalla tuolilla istuttaessa. Lonkkanivelessä ilmentyy napsahtelua ja lukkiutumista sekä lonkan liike tuntuu jäykältä. Ahtaan lonkan oireyhtymän syy voi olla rakenteellinen tai sitten toiminnallinen. Toiminnallinen syy on yleensä reisiluun pään liiallinen eteenpäin suuntautuva asento sekä liiallinen liike ja liukuminen suhteessa lonkkamaljaan (Fysioterapia 6/2019). Koska syy on toiminnallinen, fysioterapeutin tehtävä on tutkia lonkkaan vaikuttavien nivelten liikkuvuus ja lihasten toiminta. Tutkimuksen pohjalta fysioterapiassa käsitellään lonkkaan vaikuttavat nivelliikkuvuudet normaaliksi sekä harjoitellaan lonkkanivelen lihaskontrollia ja lihasvoimaa parantavia harjoitteita. Kun liikeharjoitteet ovat tuottaneet positiivisen tuloksen, niin reisiluun pään liike lonkkamaljassa on optimaalinen ja nivuseen tuleva kiputila on poistunut. Rakenteellinen Ahtaan lonkan oireyhtymä vaatii mahdollisesti muitakin toimenpiteitä ja ainakin ortopedin arvion tilanteesta.
Kuten yllämainituissa esimerkeistä selviää, oikeanlainen ja tarkkaan suunniteltu ja toteutettu harjoittelu liittyy kaikkiin lonkan oireilujen hoitoon. Erilaiset kipua lievittävät ja kudoksia rentouttavat käsittelyt helpottavat oireita ja mahdollistavat kehon oman parantumisen alkamisen. Omalla optimaalisella harjoittelulla ja kehon hallinnalla asiakas saa aina pysyvämmän lopputuloksen oireiden pitämiseksi poissa. Alaraajafysioterapia on salapoliisin työtä. Oireet polvessa, lonkassa, lantiossa ja jopa niskassa voivat johtua siitä, että jalkaterän toiminnassa on häiriöitä. Meidän tehtävämme on löytää syy oireeseen, ei vain poistaa oiretta. Analyyttinen tutkiminen ja kliininen päättely johtavat fysioterapeutin oikealle jäljelle ja mahdollistaa oikeanlaisen terapian.
Tervetuloa alaraajafysioterapeutin vastaanotolle! Yhteinen tavoitteemme on kivuton ja parempi huominen.
Jaana Leskinen OMT Fysioterapeutti ja alaraajafysioterapeutti
Fysios Viherlaakso, Viherlaaksontie 2 02710 Espoo
Fysios Pikku Huopalahti, Taavetti Laitisenkatu 4 00300 Helsinki
Lähteet:
- (1) Timo Pohjolainen, Duodecim Terveyskirjasto: Lonkan limapussintulehdus ja ison sarvennoisen kipuoireyhtymä
- (2) Mika Ulaska, Fysioterapia 6/2019: Lonkkaongelmien alaluokittelun haasteista terapeuttiseen harjoitteluun