Mikä se faskia oikeastaan on?

Fysios Jyväskylän fysioterapeutti Maarit Hankaniemi kertoo tässä blogissa mikä se faskia oikeastaan on ja mihin faskiamanipulaatio tuo apua.
Faskia ja faskiamanipulaatio - tavoitteenani on tiivistää valtava kokonaisuus lyhyeen ja ymmärrettävään muotoon
Faskiaa kutsutaan myös nimillä lihaskalvo tai sidekudoskalvo, johon kuuluu löyhää ja tiivistä sidekudosta, jotka ympäröivät elimistömme kaikkia kudoksia, lihaksia, luita, hermoja ja sisäelimiä. Faskia on rakenteeltaan sekä venyvää ja mukautumiskykyistä että vetolujuutta kestävää ja voimaa tuottavaa.
Faskia on jakautunut karkeasti kolmeen eri kerrokseen, joiden tulisi liikkua ja liukua vaivattomasti suhteessa toisiinsa kerrosten välissä olevan väliaineen ansiosta. Faskiat muodostavat useamman myofaskiaalisen ketjun, jotka kulkevat katkeamattomina ns. päästä varpaisiin mahdollistaen eri suuntien liikkeet.
Voit kuvitella kehossamme olevan faskia-verkosto olevan kuin jousi. Kun sillä on normaali vapaa liikkuvuus, pystyy jousen venyttämään täyteen mittaansa, jolloin siihen latautuu maksimaalinen voima ja nuoli lentää maksimi matkan. Mikäli faskiaverkossa on "jumi/kireys", joka estää ja rajoittaa jousen venytystä, latautuu siihen myös vähemmän voimaa ja nuoli lentää lyhyemmän matkan. Kun faskia-verkostolla on täysin vapaa liikkuvuus, pystyy kehomme toimimaan normaalisti ja tasapainoisesti, ns. "täydellä teholla".
Faskiat ovat erityisen tärkeitä asennon ylläpitämisessä, lihasten aktivoitumisessa, proprioseptisessa aistimisessa ja kontrollissa sekä viestin kuljetuksessa. Ne ovat erittäin hyvin hermotettuja, eli faskian avulla kehomme aistii kipua, liikettä ja asentoja. Jos faskian liikkuvuus on rajoittunut, esim. arven/jumin seurauksena, viesti faskiasta aivoihin ei kulje normaalisti, josta seuraa se, että lihakset aktivoituvat puutteellisesti ja syntyy virheellisiä voimavektoreita. Eli se jousi ei pysty lentämään niin pitkälle kuin normaalisti, koska viesti ei kulje.
Mikäli tätä kireyttä ei vapauteta, keho kompensoi tilannetta ja vääränlaisesta lihasten aktivoitumisesta seuraa lopulta kipuoire. Kipu voi tuntua esim. lonkassa, mutta varsinainen syy voi löytyä jostain muualta, esim. nilkasta, jossa taustalla voi olla vaikka nilkan nyrjähdys, jonka vuoksi nilkan alueen faskian liikkuvuus ei ole palautunut. Tästä on seurannut virheellistä alaraajan ja kehon kuormittamista, jonka seurauksena kipua tuntuu lopulta lonkassa. Tämän vuoksi tilanteet on aina tutkittava ja selvitettävä tarkasti, sillä varsinainen ongelma ei aina välttämättä ole kipualueella.
Kaikkinensa muutokset faskian liikkuvuudessa ja liukumisessa eri faskiakerrosten välillä voi johtua mekaanisista (mm. murtumat, nyrjähdykset, ylirasitus), fyysisistä (mm. stressi, ahdistus) tai kemiallisista (mm. ravitsemus, hormonaaliset) syistä. Oireet ja syyt voivat siis vaihdella todella laajasti.
Miten tämä "jumi" sitten vapautetaan faskiamanipulaation avulla? Aluksi on tutkittava ja selvitettävä jokaisen henkilön kohdalla yksilöllisesti, minkä myofaskiaalisen ketjun toiminnassa on häiriö. Manipulaatiolla luodaan kudokseen kitkaa paineen avulla, jolla saadaan aikaan paikallinen lämmön nousu, joka vaikuttaa väliaineeseen faskiakerrosten välillä. Tästä seuraa kemiallinen reaktio, joka palauttaa väliaineen liu`un ja samalla faskian liikkuvuuden.