Mirandan matkassa: Mitä 100-vuotias Suomi tarvitsee?

Istun junassa matkalla Satakuntaan. Huomenna on tarkoituksena luennoida terveydenhuollon ammattilaisille kivusta ja sen monipuolisista hoitokeinoista. Tupa on kuulemma täynnä ja videon päässä on useampi lähialueen paikkakunta. Innostavaa!
Kivunhoito kiinnostaa. Kiputeema on mediassakin ollut ilahduttavan paljon esillä - eikä vain siinä totutussa muodossa: jumppaohjeina naistenlehdissä tai ergonomiaohjeistuksena oikean ryhdin ylläpitämiseksi työpäivän aikana. Lehdistä saa nykyään lukea fiksusti kirjoitettuja juttuja kokonaisvaltaisesta kivunhoidosta, koiran ja muiden lemmikkien kipua lievittävästä vaikutuksesta, siitä miten musiikin kuuntelu vähentää kipulääkkeiden tarvetta ja miten läsnäolon taidot korjaavat kroonisen kivun aiheuttamia muutoksia aivoissa.
Vihdoinkin tämän tärkeän aiheen ympärillä on pöhinää! Tämä on sitä mitä Suomi tarvitsee! Päivitystä nykyaikaan, moderniin ymmärrykseen kivusta ja kivun haltuun ottamista monipuolisin keinoin. Kun saataisiin vielä soteen liittyvään keskusteluun nostettua kivunhoidon järjestäminen tulevaisuudessa Suomessa. Ei ihan vähäpätöinen asia. Krooninen kipu kun maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin syöpä, diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet yhteensä. Suurimmat kustannukset tulevat ennenaikaisesta työkyvyttömyydestä. On valtavan traagista, kun kipuoireinen ihminen syrjäytyy työelämästä liian varhain hoitamattomien kipujen vuoksi. Sitä ei voi toivo kenellekään. Tästä aiheesta ei pitäisi enää vaieta vaan nostaa se valtakunnan yhdeksi prioriteetiksi.
Sitä odotellessa minä jatkan omaa matkaani kansankynttilänä jakamassa kiputietoa ja toivon mukaan tuomassa innostusta, valoa, ja toivoa kipua hoitavien ja siitä kärsivien pariin. Bloggailen matkastani lisää lähiaikoina. Kuulokkeissa soi nyt Peter Gabrielin hieno Don’t give up.
Helena Miranda, lääkäri, Ota kipu haltuun -kirjan kirjoittaja