Mirandan matkassa: Nuku paremmin, kärsi vähemmän

Väsyttää! Ulkona on pilkkopimeää, sataa räntää. Silti nousen, sujautan jalat aamutossuihin ja laitan kahvinkeittimen päälle. Aamut ottavat entistä enemmän aikaa, mutta aamun sanomalehden lukemisen rutiinista en luovu. Pitää vaan herätä riittävän ajoissa. Ja mennä myös ajoissa nukkumaan. Kuulostelen nojatuolissa oloani. Ei hullumpi, takana varsin mukava yö, vain kaksi heräämistä yön aikana. Se on vähän. Mieli tuntuu levänneeltä, samoin keho. Tästä tulee hyvä päivä.

On se vaan niin, että kivun kanssa on paljon helpompi elää, kun takana on hyvin nukuttu yö. Jo yksikin hyvä yö lisää kivunsietokykyä ja nostaa merkittävällä tavalla kipukynnystä. Mielen ja ajattelun joustavuutta on helpompi ylläpitää, kun nukkuu hyvin. Myös uupumisen ja masennuksen riski pienenee. Uusien tutkimusten mukaan uni puhdistaa aivot aineenvaihdunnan tuottamista jätteistä ja toksiineista. Puhumattakaan unen myönteisistä vaikutuksista aineenvaihduntaan, puolustusjärjestelmään, kudosten paranemiseen…

Hyvä uni pitää siis lääkärin loitolla ehkä tehokkaammin kuin mikään muu yksittäinen asia ihmisen arjessa. Hyvälaatuinen ja virkistävä uni on kipua potevan monipuolisin ja tehokkain työkalu. Sitä kannattaa käyttää, eikä se käyttämällä kulu.

Oma unen hoitoni alkaa jo aamusta. Tänä aamuna syön kunnon aamiaisen ja juon päivän ainoan kupillisen kahvia. Otan kuntosalivarusteet mukaan töihin ja käyn salilla iltapäivällä. Kotiin tullessa rentoudun pitkässä kylvyssä sisustuslehtiä selaillen. Kännykkä pois kädestä kello 20 ja korvatulpat yöksi korviin. Jos iskiaskipu herättää yöllä, haen parvekkeelta viileän peiton ja käperryn sen alle sänkyyn. Ihana viileys saa endorfiinit hyrräämään, kipu hellittää ja siirryn katselemaan unimaailmaa….

Ennen nukahtamista saatan kuunnella kuulokkeista hetken jotain kaunista musiikkia, vaikka sellisti Yo-Yo Ma soittamassa Ennio Morriconen musiikkia. 

Kirjoittaja Helena Miranda, lääkäri, Ota kipu haltuun -kirjan kirjoittaja, itsekin kipupotilas

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme