Mistä lisää puhtia työhön? Katso 6 vinkkiä arkeen palaamiseen ja energiseen syksyyn

Fysioksen kumppani Puhti kertoo vinkkejä alla olevassa kirjoituksessa siihen kuinka saada lisää puhtia työhön.

Arkeen paluu loman jälkeen voi tuntua stressaavalta. Voi viedä aikaa, kunnes rutiinit muodostuvat uudelleen ja arjesta saa jälleen otteen. Arkeen palaamiseen kannattaa suhtautua positiivisesti, sillä usein alun takkuilun jälkeen arki alkaa pyöriä taas omalla painollaan. Ei siis kannata luoda alkuun liikoja paineita, vaan kannattaa antaa itselle aikaa totutella rutiineihin ja uuteen rytmiin. Arkeen palaamisen jälkeen olisi myös toivottavaa, että jaksaminen työssä säilyisi mahdollisimman hyvänä. Näillä kuudella vinkillä jaksat työssä paremmin myös pitkällä tähtäimellä!

1. Aloita paluu arkeen rauhallisesti

Loman jälkeen on suositeltavaa antaa itselleen armoa työn aloituksen kanssa. Ei siis kannata heti alkuun täyttää kalenteria kaikella mahdollisella, vaan mikäli mahdollista, aloittaa kevyesti ja pikkuhiljaa. Joskus voi olla hyödyllistä lopettaa loma keskellä viikkoa, jolloin ensimmäisestä viikosta tulee automaattisesti kevyempi. To do -lista voi auttaa jäsentämään asioita ja selkeyttämään, mihin on jääty ennen taukoa.

2. Sisällytä arkeen mieluisaa tekemistä

Kaikista loman tekemisistä ei tarvitse luopua arjen alkaessa. Varsinkin kesäloman loppuessa hyvät säät voivat jatkua vielä pitkälle syksyyn, joten niistä kannattaa ottaa ilo irti. Esimerkiksi lounastauolla voi nauttia lounaan ulkona tai pulahtaa veteen aamulla ennen töiden alkua. Muutenkin vapaa-ajan mieluisasta tekemisestä kannattaa pitää kiinni arjessa, sillä se virkistää mieltä ja palauttaa työn stresseistä.

3. Luo itsellesi rutiinit

Rutiinit ovat arjessa tärkeitä, sillä ne aikatauluttavat arkea ja lisäävät elämänhallinnan tunnetta tuoden vapautta ja turvaa sekä estävät uupumasta. Rutiinit usein auttavat jaksamaan huonoimpina päivinä; rutiinien merkitys korostuu usein juuri sellaisina päivinä.

4. Aseta rajat työlle ja vapaa-ajalle

On hyvin tärkeää asettaa rajat työlle ja vapaa-ajalle, jotta työstä palautuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Huolehdi siis, että pidät työajoista kiinni ja siitä, että jo heti arjen uudelleen alkaessa levolle, rauhoittumiselle ja unelle jää myös aikaa. Viikoittainen suunnitelma voi olla tässä hyvä keino, jolloin aikaa jää myös enemmän vapaa-ajalle ja levolle.

5. Pidä huolta terveyttä tukevista elintavoista

Arjen alkaessa uudelleen on hyvä sauma aloittaa uusi harrastus, katsastaa jääkaapin sisältöä ja miettiä miten voisi parantaa unen laatua ja määrää. Keskity ruokavaliossa perusasioihin. Lisää kasvisten, hedelmien ja marjojen määrää sekä pidä huoli täysjyväviljojen, proteiinin ja hyvälaatuisen rasvan saannista. Huolehdi ateriarytmistä ja annoskoosta. Jo ennen loman loppumista unirytmiä kannattaa hyvissä ajoin alkaa siirtämään kohti arkirytmiä, jotta arjen varsinaisesti alkaessa siihen ei tarvitsisi enää paljoa puuttua. Tällöin arkeen paluu helpottuu huomattavasti, kun aamuisin ei jatkuvasti väsytä ja illat eivät veny yöhön.

6. Huolehdi vitamiinien ja lisäravinteiden saannista

Huolehdi erityisesti muun muassa riittävästä D-vitamiinin saannista. D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen hyvin kokonaisvaltaisesti ja talvea kohti sen saanti heikkenee auringonvalon vähentyessä. Myöskin rauta-arvoja on syytä seurata varsinkin silloin, mikäli kokee väsymystä, vaikka unen saanti olisi riittävää. Tällöin syy vetämättömään oloon voi löytyä heikoista rautavarastoista ja rautalisä voi olla tarpeellinen. Elimistön tilannetta voi tarkastella laboratoriokokeilla. Ferritiini kuvastaa kehon rautavarastojen tilannetta.

Puhti on palvelu, jonka kautta voit helposti testata veriarvosi, kuten D-vitamiinin, ferritiinin ja kilpirauhasarvot, ilman lääkärin lähetettä. Testit tilataan verkosta puhti.fi. Sen jälkeen voit käydä näytteenotossa Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen. Tulokset saat selkeälle raportille. Jos oma terveys huolettaa tai herää epäilys sairaudesta, voi Mehiläisen lääkärin neuvonnan tilata tarvittaessa testien jälkeen erillisenä palveluna.

Hyödynnä Fysioksen asiakasetu Puhti-testeihin! Saat 15 % edun Puhdin testeistä koodilla FYSIOS. Lisää valitsemasi testipaketti ostoskoriin, syötä koodi kohtaan “Lisää lahjakortti tai koodi” ja viimeistele tilaus. Paketit alk. 99 €.

Fysioksen kumppani Puhti on vuonna 2018 perustettu palvelu oman hyvinvoinnin ja terveyden mittaamiseen. Toimimme molemmat yritykset osana Mehiläistä ja yhteinen missiomme on hyvinvointisi edistäminen. Uskomme, että jokainen meistä ansaitsee enemmän puhtia.