Miten bruksismia voi hoitaa?

Bruksismilla tarkoitetaan unessa tai valveilla tapahtuvaa hampaiden narskutusta tai yhteen puremista.

Hampaiden narskuttelua hoidetaan tyypillisesti purentakiskoilla. Kiskojen käytön ohella puremisen aiheuttamia lihasjännityksiä kasvojen ja niskan alueella kannattaa hoitaa fysioterapialla. Yhdistämällä nämä kaksi hoitomuotoa bruksismia saadaan hoidettua tehokkaasti.

Fysioterapeutti tarkastaa leuan lihas- ja niveltasapainon ja tarvittaessa antaa manuaalista hoitoa ja itsehoito-ohjeita. Kiskot valmistetaan jokaiselle henkilökohtaisesti hammaslääkärin vastaanotolla.

Yöllä leukojen liikkuessa lihakset toimivat ja verenkierto pelaa, joten purentalihaksille ja leukanivelille tämä bruksaaminen ei ole yhtä haitallista kuin hampaiden yhteen pureminen staattisesti.

Staattisessa puremisessa lihakset jännittyvät, eivätkä rentoudu välillä. Tästä seuraa esimerkiksi iskemiaa, jolloin lihakset eivät saa happea. Staattisesta puremisesta kärsivät myös hampaiden juuret ja leukanivelet. Seurauksena on päänsärkyjä, huimausta, vaurioita hampaiden juurille sekä leukanivelten liikerajoitusta. Tässä bruksismin muodossa purentakiskoja käytetään hampaiden suojaamiseksi, mutta huomio tulee kiinnittää lihasjumien hoitamiseen sillä yleensä pureminen jatkuu kiskoista huolimatta.

Staattisen purennan hoitamisessa leukanivelen liikkeiden ja lihasten tilan tutkiminen on tärkeää. Fysioterapian menetelmillä voidaan vapauttaa kireyksiä ja fysioterapeutti auttaa tekemään rentouttavia ja tasapainoittavia harjoituksia. Fysioterapia keskittyy myös niskan alueeseen ja alempaa kumpuavien häiriötilojen hoitamiseen.

Tärkeä ensiaskel molempien bruksismin muotojen hoidossa on asian tiedostaminen ja siitä pois oppiminen. Yöllinen hampaiden yhteen pureminen on yleensä oire stressistä.

Päivällä on helpompi vaikuttamaan tekemisiinsä ja aloittaa poisopettelu. Tähän saa hyviä neuvoja fysioterapeuteiltamme.