"MS-tauti puhkesi minulle äkisti noin 15 vuotta sitten. Alku oli melkoista pahenemisvaiheiden sarjaa, joista en täysin toipunut. Hankalimpia oireitani on lihasheikkous ja samalla lihasten jäykkyys eli spastisuus, kivuliaat tuntohäiriöt ja laajat hermokivut, rakon- ja suolen toimintahäiriöt sekä uupumus. Onnekseni samoihin aikoihin uudenaikaiset tehokkaat lääkkeet saivat myyntiluvan, joilla MS-tauti saatiin hallintaan vuosiksi. Kuntouduin vähitellen niin hyvin, että pääsin oireista huolimatta osittain takaisin työelämään. Se oli suuri ilonaihe.

Pari vuotta sitten MS-tauti sai taas jostakin uutta virtaa. Kävelyvoimani hävisivät jälleen, ja kivut yltyivät vyötäröstä alaspäin voimakkaiksi. Neurologin laatimassa kuntoutussuunnitelmassa suositettiin hakemaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kautta fysioterapiaa. Minulle myönnettiin viikoittainen fysioterapia ja allasterapia.

Fysios Synapsian asiakkaaksi päädyin suosittelun perusteella ja olen ollut oikein tyytyväinen saamaani kokonaisvaltaiseen hoitoon. Jokainen fysioterapiakerta lähtee kysymyksestä ”millainen vointi sinulla on tänään”, ja ennalta suunniteltua tuntia voidaan muokata jaksamiseni mukaan. Esimerkiksi alkutunti on tehty harjoitteita kuntosalilla ja venytelty, ja lopuksi fysioterapeutti on käsitellyt alaselkäni jumit. Pitkäjänteisillä faskiakäsittelyillä ja mobilisoinneilla on saatu lihasjännityksiä ja hankalaa kiputilannettani helpotettua todella paljon. Kivuttomanpana pääsen liikkumaan paremmin eivätkä jalat muutu kipeiksi pökkelöiksi ensimmäisten metrien jälkeen. Kotitehtäviksi olen saanut paljon ohjeita kipua lievittäviin liikkeisiin, hengitysharjoitteisiin sekä lihaskuntoa ylläpitäviin harjoitteisiin, joita vaihtelen oman tuntemuksen mukaan.

Allasterapia on ehdoton suosikkini. Vedessä pystyn liikkumaan kevyesti ja jopa hengästymään, mikä ei maalla enää onnistu. Innostavassa ohjauksessa monipuolinen treeni tulee tehtyä ihan huomaamatta ja tunti altaassa kuluu nopeasti. Lantionpohjan fysioterapia taas oli minulle aivan uusi juttu. Siinä kartoitetaan ja hoidetaan esimerkiksi lantion alueen ylijännittyneisyyttä, joka minulla on auttanut virtsaamisvaikeuksiin ja suolen toimintaan.

Pari vuotta sitten olin siis tilanteessa, jossa omat jalat eivät juuri kantaneet ja oli selkeä tarve apuvälineille. Harasin pitkään pyörätuolia vastaan, mutta jälkikäteen ajateltuna se oli ajanhukkaa. Monta kuukautta pysyin kotona vain sen vuoksi, etten päässyt omin jaloin juuri mihinkään, enkä halunnut liikkua pyörätuolilla. Fysioterapeutit olivat minulle tärkeänä tukena kun tein sovintoa apuvälineiden kanssa. Vihdoin saatuani oman aktiivipyörätuolin, kävimme yhdessä fysioterapeutin kanssa ulkona harjoittelemassa ympäristössä liikkumista ja kelaustekniikkaa. Mahtavinta oli huomata, kuinka apuväline muuttui APUvälineeksi ja pääsin jälleen suosikkipuuhiini: ulkoilemaan luontoon ja haahuilemaan ostoskeskuksiin. Viimeisimmäksi fysioterapeutti laati suosituksen sähköisen apuvälineen tarpeesta ja minulle myönnettiinkin sähkömopo, jolla on mahtavaa liikkua täysin itsenäisesti. Nyt pääsen jälleen koirani kanssa kahden pitkille ulkoilulenkeille keväiseen luontoon.

Asiantuntevalla fysioterapialla on ollut iso merkitys fyysisen kuntoni ylläpitäjänä. Olen saanut valtavasti hoitoa MS-taudin aiheuttamiin oireisiin, neurologisille sairauksille sopivaa treeniä, asiantuntijuutta apuvälineiden valintaan sekä voimavaroja neurologisen sairauden kanssa elämiseen. Unohtamatta hyvää mieltä, jonka tsemppaava ja asiakkaaseen paneutuva fysioterapeutti saa tunnissa aikaan."


Lue lisää MS-taudista saat täältä >>