Nivelrikkoinen polvi paremmaksi

Lievä nivelrikko voi olla varsin oireeton. Se muuttuu kuitenkin äkkiä hankalaksi, jos jo valmiiksi rasittuneisiin niveliin kohdistuu yhtäkkinen, uusi vamma.

Kuusikymmentävuotias Marja kaatui bussissa polvensa päälle. Polvi turposi ja koko jalkaa särki. Kohta edes portaiden nousu ei onnistunut ja Marja joutui jäämään työstään sairaslomalle.

“Samassa polvessa jo vanha vamma, joka ei ollut koskaan täysin parantunut.”

Jonkin aikaa onnettomuuden jälkeen Marja hakeutui kipujensa takia fysioterapiaan. Marjan polvessa todettiin lievä polven nivelrikko, joka oli todennäköisesti kehittynyt jo ennen kaatumista. Nivelrikko tarkoittaa nivelen kulumisesta johtuvaa kivuliasta tulehdusta ja kohdistuu usein suuriin painoa kannatteleviin niveliin, kuten polviin. Lievä nivelrikko on yleinen vaiva yli kuusikymmentävuotiailla, sillä iän karttuessa rustossa tapahtuu luonnollista kulumista, mikä altistaa vaivalle.

Marjan jalkaa käsiteltiin lymfatouch -hoidolla. Lymfatouch on fysioterapeuttinen hoitomenetelmä, jolla poistetaan turvotusta ja lievitetään kipua. Lisäksi fysioterapeutti keskittyi jalan lihasten vahvistamiseen ja virheasennon korjaamiseen. Jalan oikeanlainen asento kävellessä ja kyykistyessä on tärkeää, jotta nivelvammoilta vältyttäisiin jatkossa. Myös omatoiminen kotiharjoittelu edisti Marjan kuntoutumista. Pikkuhiljaa Marjan polvi saatiin paremmaksi, ja hän pystyi palaamaan takaisin töihin.

“Olen iloinen, että lopulta menin kuin meninkin fysioterapiaan!”

Vaikka oma vaiva tuntuisi aluksi vähäpätöiseltä, kannattaa silti hakeutua rohkeasti hoitoon. Polviin kohdistuvat vammat saattavat vahingoittaa polven nivelsiteitä tai rustoa. Polvinivelessä on rustoisia osia eli nivelkierukoita, jotka saattavat revetä, jos jalka vääntyy rajusti sille sopimattomaan suuntaan. Revennyt nivelside voi jäädä hoitamattomana niin heikoksi, ettei nivel jatkossa kestä enää yhtään rasitusta. Fysioterapian avulla ennaltaehkäistään kyseisiä ongelmia ja parhaimmillaan voidaan välttyä jopa leikkaukselta. Fysioterapiaa kannattaakin harkita heti, jos vaiva pitkittyy tai haittaa liikkumista.

Lonkan, polvien ja jalkojen kiputiloja ja syitä kartoitetaan perusteellisessa jalkatutkimuksessa.