Polvivamman hoito palautti liikunnan ilon

Anna, 20, loukkasi polvensa kaaduttuaan skootterilla. Entinen kilpaurheilija joutui vuosia välttämään kaikenlaista rasitusta, mutta sai kuntouttavan fysioterapian avulla polvensa jälleen toimintakykyiseksi. Samalla löytyi kadoksissa ollut liikunnan ilo.
”Kaaduin skootterilla eräänä sateisena syyskuun päivänä 2012. Oikea polveni jäi skootterin alle, ja kun yritin nousta ylös, jalka petti altani. Polvi alkoi turvota nopeasti ja lähdin näyttämään sitä päivystykseen. Siihen oli kuitenkin ehtinyt kertyä niin paljon nestettä, ettei polvea voitu kuvata röntgenillä. Päivystyksessä kuitenkin arveltiin, että siinä olisi jonkinlainen pieni repeämä, ja sain kyynärsauvat sekä kehotuksen varoa astumista.
Polvi parani ajan myötä jonkin verran, mutta kipeytyi helposti pienestäkin liikunnasta. Jossain vaiheessa kävin palauttamassa kepit päivystyksen infoon, mutta kun minulta ei kyselty polven vointia, en alkanut sitä sen kummemmin selittää. Olin juuri ennen onnettomuutta lopettanut ringeten pelaamisen kilpatasolla, ja elämässä oli muutakin mietittävää kuin polvi.
Pitkään vaivannut plica
Muutaman vuoden päästä onnettomuudesta sain työpaikan kautta mahdollisuuden päästä fysioterapiaan. Olin jo tottunut välttämään polvea rasittavia liikkeitä, mutta koska polvi kipeytyi edelleen herkästi ja muljahteli omituisesti, ja ajattelin, että jonkun olisi hyvä vilkaista sitä. Fysioterapeutti löysikin polvestani jatkotutkimusten tarvetta ja passitti minut ortopedille.
Ortopedin määräämässä magneettikuvauksessa ilmeni, että polveni oikeassa etusyrjässä oli plica – polven sisäsivulla oleva poimu oli siis vaurioitunut tapaturmassa. Plica oli vaikeassa paikassa ja se oli estänyt polven aineenvaihduntaa. Tämä oli saanut aikaiseksi arpikudoksen kertymisen ja se puolestaan rajoitti polven liikerataa.
Polvi leikattiin jo muutaman kuukauden kuluttua. Lääkäri ihmetteli ääneen poistamansa arpikudoksen määrää, ja leikkauksen jälkeen polveen jäi suorastaan kolo – niin paljon sieltä lähti pois kudosta.
Fysioterapeutti työpaikalla
Sain leikkauksesta kuntoutumiseksi lähetteen fysioterapiaan ja valitsin fysioterapeutiksi Riina Lusikan. Lihakset polveni ympärillä olivat surkastuneet vähästä käytöstä, ja Riina paitsi kuntoutti niitä, myös neuvoi minua seisomaan, kävelemään ja tekemään työtäni polviystävällisemmissä asennoissa. Lisäksi hän opetti minua treenaamaan salilla polven ehdoilla ja opasti minut kinesioteippauksen saloihin.
Treenasimme Riinan kanssa yhdessä kerran kuussa, vaikka näimmekin töissä päivittäin. Välillä kuntoutuminen eteni huimaa vauhtia, välillä tuli takapakkia, mutta pikkuhiljaa treeni palautti lihakset polveni ympärille. Fysioterapiajaksoni on jo päättynyt, mutta teen vieläkin Riinan antamia liikkeitä. Siitä on tullut minulle tapa.
Fysioterapian myötä liikunnasta tuli taas tärkeä osa elämääni. Ilman sitä en olisi pystynyt treenaamaan – enkä ainakaan olisi malttanut aloittaa treeniä tarpeeksi rauhallisesti. Nyt kun polvi on kunnossa, saan taas liikkua kovemmillakin tehoilla ja ottaa takaisin onnettomuuden jälkeen menettämääni liikunta-aikaa. Niin kuin Riina sanoi, kaikkea fysioterapia ei pysty parantamaan, mutta elämää sillä kyllä voi parantaa.”
Fysioterapeutin 3 vinkkiä:
1. Suurin osa polvivammoista kuntoutuu terapeuttisella harjoittelulla. Fysioterapeutti laatii oikeanlaisen harjoitusohjelman.
2. Tärkeää on myös tarkistaa polven asentoa arkisessa tekemisessä ja korjata virheasennot ja vääristyneet liikemallit.
3. Asiakkaan motivointi harjoitteluun on todella tärkeää. Näin asiakkaan tulee tehtyä harjoitteita myös vapaa-ajallaan