Selkä ja koko kehon liikkuvuus kuntoon fysioterapian avulla

Selkäkivut ovat kuuluneet aktiivisen 53-vuotiaan Annan elämään vuosikymmeniä. Kyse ei kuitenkaan ole selkäsairaudesta vaan selän jumiutumisesta johtuva koko kehon yleisjäykkyys. Tämä on hankaloittanut Annan arkea ja pikkuhiljaa vaikuttanut koko kehon liikkuvuuteen, jonka seurauksena keho on keksinyt uuden tavan toimia ja korvannut puutteellisen liikeradan jollain aivan väärällä. Lue Annan tarina siitä, kuinka fysioterapia on tuonut apua selkäkipuun ja koko kehon toimintaan.


“Olen Anna Wahlsten 53-vuotias perusterve nainen. Tällä hetkellä olen ”vapaaherratar”, aikaisemmassa elämässä olin toimistotyöntekijä.

Koirat ovat aina olleet iso osa elämääni. Niiden kanssa on kroppa ollut välillä kovilla, kun tuo remmikäyttäytyminen ei ole niiden vahvuus. Lisäksi olen harrastanut ratsastusta ja hevostelua viimeiset 30 vuotta. Siinä lajissa on tullut kaikenlaisia kolhuja vuosien varrella… Pahin vaiva oli välilevyn pullistuma alaselässä, joka parani, kun tipuin sopivasti hevosen selästä! Viime vuosina olen ruvennut harrastamaan ryhmäliikuntaa FasciaMethodista Spinningiin.

Selkäkipu on tavallaan kuulunut elämääni vuosikymmeniä, mutta se ei ole ns. selkäsairaus vaan selän jumiutumisesta johtuva koko kehon yleisjäykkyys. Tämä hankaloittaa elämää ja pelottavaa on se, että kun liikkuvuus pikkuhiljaa huomaamatta vähenee, niin keho keksii tavan toimia ja korvata puutteellinen liikerata jollain aivan väärällä. Havahduin tähän muuttuneeseen kehooni vuosi sitten jumppatunnilla; venyttelyt olivat aina yhtä tuskaa, osa perusliikkeistä mahdottomia ja salin peili paljasti karusti toispuoleisuuteni - oikea olkapää roikkui ihan eri tasolla kuin vasen.

Fysioksen Sami Rantanen on mieheni pelikaveri ja meidän kesänaapuri. Viime kesänä kun nautimme viinilasilliset Samin kesäloman alkamisen kunniaksi, kysäisin että voisikohan mun oikealle kädelle sekä ranteelle tehdä jotain, kun se ei oikein toiminut. Käsi ei esimerkiksi kestänyt vesiämpärin kantoa tai punnerrusta. Kiva kaveri, kun vaivaa työasioilla heti loman alkajaisiksi! Sain Samilta heti hyvät, simppelit harjoitteet ja varsinainen kuntoutus aloitettiin kesäkuun lopussa. Jo näistä muutamasta asiantuntijan neuvomasta pienestä jumppaliikkeestä oli suuri apu.

Loman jälkeen ryhdyttiin tositoimiin Lahden Fysioksessa. Ensimmäisellä kerralla terapeutti kartoitti tilanteeni; liikeradat, kivut, toispuoleisuuden, loukkaantumiset ja muut mahdolliset vaivoihin vaikuttavat asiat. Taivutuksissa lattia oli yllättävän kaukana ja peilistä nähtiin vinouteni, liikeratojen puutteellisuus sekä toispuoleisuus. Sitten alkoi hoito; ensin laitettiin ranne kuntoon, jonka varsinainen vika olikin kyynärpäässä ja olkapää paikalleen. Ja sitten pala palalta korjattiin muu kroppa paikalleen. Suurin osa vaivoistani johtui selän jäykkyyden aiheuttamasta liikkumattomuudesta. Kun rankaan saatiin normaalia liikkuvuutta, niin moni asia loksahti paikalleen. Tosin kyllä se työtä vaati sekä terapeutilta että potilaalta! Jälkikäteen voin sanoa, että kannatti ihan ehdottomasti, mutta välillä hoidon aikana olisi tehnyt mieli karata Samin näppien ulottumattomiin.

Sain erilaisia kotiläksyjä hoitokertojen välille. Yksinkertaiset ammattilaisen neuvomat harjoitteet, kuten yhdellä jalalla sängyn reunalta ylösnousu ja otsalla pallon pito paikallaan seinää vasten yhdistettynä pään kääntöön puolelta toiselle, ovat tärkeä osa kuntoutusta ja saavutetun kunnon ylläpitoa. Silloin kun on kunnossa, harjoittelu tahtoo unohtua, mutta sitten kun keho muistuttaa vaivoista, niin johan taas harjoitteiden teko muistuu mieleen.

Olen oppinut että, selkäkipuun kannattaa aina kysyä fysioterapeutin mielipide. Pelkästään lääkäriltä saatu kipulääke ei ratkaise ongelmaa. Tässä minun tapauksessani missään kuvissa ei olisi näkynyt mitään vikaa, mutta tämä vain kahdeksan kuukauden hoitojakso ammattitaitoisella fysioterapeutilla on helpottanut perusarkeani todella paljon; mm. portaissa kulku on nyt helppoa, joka on iso asia kun kotimme on kahdessa kerroksessa, autoon pääsee istuutumaan sujuvasti, pää kääntyy ilman, että tarvitsee kääntää koko kroppaa, keväiset pihahommat tulevat olemaan paljon mukavampia, kun pääsen kyykkyyn… Jatkossa aion ehdottomasti käydä neljännesvuosittain tarkastuksessa Samilla, että selkäni ja sitä kautta kehon liikkuvuuteni pysyvät kunnossa!”

Anna Wahlsten

Varaa aika ja tutustu laajaan palveluvalikoimaamme