Selkä kuriin skolioosista huolimatta

Lapsuudesta asti vihoitellut selkä alkoi salakavalasti pahenemaan päivä päivältä. Kun harrastukset joutuu lopettamaan ja kipu vaivaa päivittäistä arkea ja työntekoa, on korkea aika katkaista kierre. Fysioterapia tuli kreivin aikaan.

“Pikkuhiljaa selkäkipu on lisääntynyt ja olen jättänyt pois juoksemisen, kun kipu oli niin kova. Viimeisen vuoden olen syönyt särkylääkkeitä lähes säännöllisesti ennen töihin menoa, jotta pystyn tekemään töitä.”

Kertoo Jaana, 45-vuotias hammashoitaja. Hänellä on lapsena todettu selässä lievää skolioosia. Skolioosilla tarkoitetaan selkärangan kiertyneisyyttä tai vinoutta, jota hoidetaan lievissä tapauksissa liikunnalla, fysioterapialla ja elämäntavoilla. “Fysioterapeuteilla ja kiropraktikolla olen käynyt aina, kun selkä on ihan mahdoton”, Jaana selittää. Hän kertoo kärsineensä selän ongelmista koko ikänsä. Siitä huolimatta Jaana on aina urheillut paljon ja tälläkin hetkellä hän harrastaa erilaisia ohjattuja liikuntamuotoja sekä kuntonyrkkeilyä. Selkäkipua on esiintynyt nykyään erityisesti eteenpäin kumartuessa, joka on hankaloittanut elämää sekä harrastamista merkittävästi. Jaana kertoo selkäkivun pahentuneen pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Lenkkeilyharrastuskin oli lopetettava kipujen yltyessä ja lääkkeitä kuluu jo huomattavat määrät. Jaana toivoo, että pääsisi palaamaan takaisin normaaliarkeen liikkumisen sekä töiden suhteen. “Halusin päästä eroon särystä ja särkylääkkeiden käytöstä”, Jaana sanoo.

Varaa aika fysioterapiaan

“Olen koko ikäni seissyt väärin”

Tavoitteenaan päästä eroon särystä ja särkylääkkeistä, Jaana osallistuu kampanjaan. “Oli hienoa kun sain tietää, että minut valittiin tähän projektiin mukaan”, Jaana iloitsee. Hän luettelee, kuinka hoitokokeilu Vantaan Myyrmäen toimipisteellä lähti käyntiin ensin perusasioista, eli ryhdin, seisoma-asennon ja pään asennon tarkastamisesta. Samalla käytiin läpi nostamista ja tavaroiden ottamista eri korkeuksista. Fysioterapeutti tutki Jaanan selän perusteellisesti ja alaselän nikamista löytyikin nivelten segmentaarista yliliikkuvuutta, löysyyttä, kiertymää selkärangassa sekä lihasheikkoutta ja -kireyttä. Lisäksi Jaanan seisoma-asento oli virheellinen ja selkärangan tukeminen vatsalihaksilla varsin puutteellista.

Fysioterapeutti hoiti ensin Jaanan jäykkiä lihaksia manuaalisesti ja suunnitteli kuntoutusohjelman vahvistamaan erityisesti alaselän ja vatsapuolen lihaksia. Jaana sai mukaansa tarkat ohjeet näiden asioiden kotiharjoitteluun. Hän noudatti niitä ahkerasti tehden harjoitusliikkeitä päivittäin. “Näillä ja kotijumppa- ja venytysohjeilla kuntoutuminen on ollut mielettömän hyvää”, Jaana iloitsee. Hänen fysioterapeuttinsa on samaa mieltä. Jo heti toisella tapaamiskerralla fysioterapeutti havaitsee selvää selän hallinnan parantumista! Fysioterapeutin antamat kotiharjoitteluohjeet sisälsivät muun muassa vinojen vatsalihasten aktivointia ja treenaamista, jotta kumartuminen onnistuisi Jaanalta paremmin. Seuraavaksi Jaana sai tehtäväkseen harjoitella vaativampia selän hallinnan liikkeitä sekä vahvistaa vatsalihaksia entisestään saadakseen voimaa selkään ja koko kehoon. “En muista, koska selkä olisi ollut viimeksi näin kivuton”, Jaana vastaa, nyt entistä motivoituneempana jatkamaan.

Vahva luottamus omaan selkään

Jaana kertoo jättäneensä särkylääkkeet pois jo parin ensimmäisen viikon jälkeen. Selkä on pysynyt hyvänä ja tasaista edistymistä tapahtuu jatkuvasti viikko viikolta. Jaanan fysioterapeutti kertoo hoitojakson ajoituksen tulleen “kreivin aikaan”, sillä Jaanan tilanne hankaloitti jo arkitoimintoja ja työkuntoa. Onneksi kipukierre ehdittiin vielä pysäyttämään ennen kuin oli liian myöhäistä ja Jaanan hyvinvointi saatiin nousuun. “Motivoituminen kuntoutukseen auttoi merkittävästi hyvän tuloksen saavuttamisessa” korostaa fysioterapeutti. “Motivaatio on ollut hyvä ja into kasvanut vaan matkan varrella ja luottamus omaan selkään on vahva”, Jaana komppaa.

Hoitojakso ei kuitenkaan sujunut täysin ongelmitta. Jaana oli hoidon aikana leikkauksessa, joka luonnollisesti viivästytti treenejä. Jaana kuitenkin sai fysioterapeutiltaan hyvät ohjeet arpikudoksen venyttelyyn ja toipuminen sujui lopulta mukavasti. Kahden kuukauden kestoisen etävalmennusjakson aikana Jaana kommunikoi fysioterapeuttinsa kanssa verkkopalvelun välityksellä ja suoritti harjoitteita ahkerasti kotonaan, kunnes koki takaiskun liukastuessaan. Kaatuminen aiheutti takapakkia harjoitteluun, mutta siitäkin sitkeä Jaana toipui nopeasti. Eikä aikaakaan, kun Jaana oli päässyt jo aloittelemaan juoksuharrastusta. Fysioterapeutti ohjasi palauttavia venyttelyjä puhelimitse. “Hienointa on se, että pystyy liikkumaan normaalisti ilman kipuja ja juokseminenkaan ei tuota kipua”, Jaana iloitsee aloitetun harrastuksen sujumista.

“Toivoin että tästä olisi apua, mutta epäilin, koska olen käynyt hoidattamassa selkää paljon vuosien varrella”, Jaana myöntää. Hänen edistyksensä on ollut erinomaista. Juoksemisen lisäksi myös hyppiminen ja kuntonyrkkeily tuntuu hyvältä, eikä kipua tunnu enää selässä. Jaana pystyy kumartumaan vaivatta, liike joka tuotti aikaisemmin kovaa kipua. Nyt Jaana taivuttaa selän luontevasti nikama nikamalta saaden kädet lattiaan. Selkä ei kipeydy enää arjessa eikä myöskään töissä. Olo on täysin normaali ja juuri siihen Jaana halusi pyrkiä. “Niin kuin puhuttiin fysioterapeutin kanssa; olen koko ikäni seissyt väärin ja nyt olen oppinut vatsalihaksilla tukemaan rankaani ja teen sen jo huomaamattani”, Jaana selittää. Hän aikoo jatkaa aktiivista kuntoilua ja pitää fysioterapeutin neuvot mielessään minne vain meneekin.

Varaa aika fysioterapiaan

Fysioterapeutin kommentti:

Alaselän kuormittuminen ja kipuilu on yksi yleisimmistä tule-ongelmista. Siihen liittyy usein selän ja lantion puutteellinen hallinta ja huono rasituskestävyys. Melko usein löytyy paikallista yliliikkuvuutta ja ärsytystä selkärangan nikamissa ja ympäröivissä kudoksissa. Selkäoireita on yleisesti, mutta tutkimuksissa on osoitettu, että lievä skolioosi ei aiheuta selkäongelmia sen enempää kuin ns. normaalirakenteinen selkä. Jos kiputilat kuitenkin tulevat yhä useammin ja kesto pitenee pitäisi käydä fysioterapeutilla arviossa ja ohjauksessa.

Varaa aika ja tutustu laajaan palveluvalikoimaamme