Matti Henttinen

Fysioterapeutti

Selkäkipu on kuin flunssa - vai onko?


Säännöllisesti medioissa tulee vastaan selkäkipuun liittyviä artikkeleita ja asiantuntijahaastatteluja. Joissain niistä kehotetaan suhtautumaan selkäkipuun kuin flunssaan. Tätä vertausta perustellaan sillä, että suurin osa selkäkivusta on vaaratonta ja ennusteeltaan hyvä, sillä valtaosa paranee itsestään muutamassa viikossa, tai viimeistään muutamassa kuukaudessa. Monesti selkäkipuista kehotetaan lisäksi pysymään kipujakson aikana mahdollisimman aktiivisena. Sehän kuulostaa tosi hyvältä. 


Flunssa ei ehkä kuitenkaan ole hyvä metafora selkäkivulle monessakaan mielessä. Sen tietää jokainen, joka on kärsinyt kovasta, tai pitkään kestäneestä selkäkivusta. 


Ankarintakin flunssaa sairastavalla on tieto siitä, että se varmuudella päättyy jossain vaiheessa. Se ei jatku vuosikausia tullen ja mennen omasta tahdostaan. Ihminen kestää kovaakin kipua, jos tietää sen päättyvän jossain vaiheessa. Esimerkiksi synnytyksessä ja kuukautiskivuissa oireet voivat olla erittäin voimakkaita, mutta kukaan ei niistä vielä ole kroonistunut. 


Selkäkivun päättymisajankohtaa ei kukaan osaa ennustaa. Siksi sen myötä mielemme alkaa toteuttaa elämämme tarkoitusta - hengissä säilymistä. Vaaran uhatessa meidän on kyettävä taistelemaan, jos meillä on mahdollisuus voittaa, tai pakenemaan, jos vastus vaikuttaa ylivoimaiselta. Kipeällä selällä näihin ei kunnolla kykene. Selittämätön selkäkipu käynnistää huoliajattelua siitä, kuinka oikein selviydyn. Yöstä, huomisesta, työstä, ensi viikosta, lasten aktiviteeteista, kotitöistä, elämästä ylipäätään. 


Pitkä kipu uhkaa turvallisuuden kokemustamme ja ennakointikykyämme. Siihen ei flunssa kykene.


Selkäkipuun on tarjolla monia erilaisia hoitomuotoja. Hoitomuodot itsessään eivät välttämättä ole toinen toistaan tehokkaampia, mutta osa selkäkivuista on luonteeltaan sellaisia, että hoitamalla niitä voi merkittävästi helpottaa, tai saada jopa nopeasti loppumaan. Flunssaan sellaista sen nopeasti taltuttavaa hoitoa ei ole vielä keksitty. 


Ainoa hoito joka ei varmuudella auta, on hoito jota ei ole kokeillut. 


Selkäkipu voi olla kuin flunssa – joskus.


Lue lisää selkäkivusta >>>