Kalliokiipeilyä harrastavan Jarkon olkapää meni sijoiltaan juuri, kun hän oli siirtymässä tukipisteestä toiseen. Olkapäähän tuli venähdysvamma ja rustorenkaaseen repeämä, mutta kiitos kuntouttavan hoidon, mies on pian taas kiipeilykunnossa.

”Olin kiipeilemässä isolla siirtolohkareella parin kaverini kanssa. Harrastan boulderointia eli matalalla kiipeilyä ilman varmistusta. Olin juuri siirtymässä yhdestä tukipisteestä seuraavaan ja aika erikoisessa asennossa: pidin kalliosta kiinni vasemmalla kädelläni ja vartaloni oli miltei vaakasuorassa. Kun irrotin oikean käteni, tunsin vasemmassa olkapäässäni muljahduksen ja kuulin risahduksen – ja tipahdin.

Pudotusta oli onneksi vain puolitoista metriä, ja paikalla oli putoamisen varalta patja. Olkapää oli muljahtanut takaisin paikoilleen. En tuntenut juurikaan kipua, mutta olkapäästä ennen putoamista kuulunut ääni kertoi minulle, että jotain oli käynyt. Laitoin olkapäähän kylmää ja keräsin kamani kasaan.

Konservatiivista hoitoa

Tein seuraavana aamuna vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön ja sieltä minua kehotettiin menemään lääkäriin. Pääsin vielä saman päivän aikana ortopedin vastaanotolle, joka diagnosoi olkapäästä rustorenkaan repeämän. Kun olkapää käväisi pois paikoiltaan, nivelsiteet olivat päässeet venähtämään. Muutaman päivän päästä otettu magneettikuva varmisti diagnoosin.

Leikkaus oli aluksi yksi vaihtoehto, mutta lääkäri halusi ensin kokeilla konservatiivista hoitoa eli käytännössä fysioterapiaa. Konservatiivisessa hoidossa vaurioituneisiin kudoksiin ei kajota, vaan niiden ympärillä olevia lihaksia vahvistetaan harjoittelulla. Varasin ajan fysioterapeutille.

Kädessäni oli kantoside parin päivän ajan ja olkapää oli aluksi todella kipeä, mutta paraneminen lähti käyntiin vauhdilla. Olen nyt käynyt fysioterapiassa neljä kertaa ja hoito puree hyvin. Leikkauksesta ei enää edes puhuta. Olen treenannut olkapään ja sen ympäristön lihaksia kuminauhoilla ja pienillä painoilla lähes joka päivä parinkymmenen minuutin ajan. Fysioterapeuttini lataa minulle aina uusia harjoitteita nettipalveluun.

”Hyvä siitä tulee”

Kävin lääkärin kontrollissa viime viikolla. Harjoitteet ovat tehonneet ja ennuste näyttää hyvältä. Töissä joudun ottamaan vielä pari viikkoa vähän iisimmin, mutta eiköhän olkapää muutaman kuukauden päästä ole entisellään.

Sain myös lääkäriltä luvan alkaa rasittaa olkapäätä omien tuntemusteni mukaan. Olen tänään menossa kiipeilemään ensimmäistä kertaa onnettomuuden jälkeen – en malta odottaa!”

Fysioterapeutin 3 vinkkiä:

1. Sekä lääkärin että fysioterapeutin on hyvä arvioida tilanne vamman jälkeen. Lääkäri tekee diagnoosin ja arvioi leikkaustarpeen, fysioterapeutti arvioi ja hoitaa toiminnalliset ongelmat

2. Fysioterapiaa tarvitaan myös silloin, kun olkapää päätetään leikata – sekä ennen että jälkeen leikkauksen.

3. Kivun kanssa ei kannata harjoitella, vaan harjoitusohjelma pitää räätälöidä yksilöllisesti asiakkaan tuntemusten mukaan.


Lue lisää olkapääkivusta >>

Lue lisää ja varaa aika fysioterapeutin vastaanotolle >>