Sydänkuntoutus edistää sydämen terveyttä

Mitä tarkoitetaan sydänkuntoutujalla?

Usein sydänkuntoutujalla tarkoitetaan jonkin sydäntapahtuman kokenutta henkilöä, jolle on diagnosoitu sydänsairaus, esim. sepelvaltimotauti. Sydänsairauksia on useita erilaisia ja osa niistä voi olla synnynnäisiä. Kuitenkin kaikki (ns. terveetkin) henkilöt pystyvät pitämään huolta sydämensä terveydestä ennaltaehkäisevästi yksilöllisellä ja tehokkaalla harjoittelulla.

Milloin sydänkuntoutuja voi aloittaa liikkumisen?

Kun puhutaan sydäninfarktista ja sen jälkeisestä pallolaajennuksesta tai ohitusleikkauksesta, liikkeelle voi lähteä heti. Liikunta edistää sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä ja parantaa hapenottokykyä sekä sydämen suorituskykyä. Sepelvaltimotaudissa liikunta on alkuun kevyttä ja sen aikana pitää pystyä puhumaan eikä sydänoireita saa tuntua.

Usein liikunnan alkuvaiheen ohjeet saa sairaalasta fysioterapeutin tai lääkärin ohjaamana. Tärkeintä on uskaltaa lähteä liikkeelle. Muissa sydänsairauksissa ja -tapahtumissa fysioterapeutti konsultoi tarvittaessa lääkäriä liikunnan aloittamisesta mikäli henkilö ei ole saanut ohjeita. 

Millaista apua sydänkuntoutuja voi saada fysioterapeutilta?

Fysioterapeutin vastaanotolta saa neuvoja ja ohjeita liikunnan aloittamiseen sekä yksilölliset ohjeet kokonaisvaltaisen toipumisen edistämiseen. Sydäntapahtuman jälkeen vertaistuki on monelle tärkeää, jolloin ryhmätoimintana tapahtuva sydänkuntoutus on hyvä vaihtoehto. 

Suomessa on yhdistys nimeltä Suomen Sydänfysioterapeutit, joka järjestää erikseen koulutuksia sydänpotilaiden parissa työskenteleville fysioterapeuteille. Fysioterapia on alana hyvin laaja, ja meillä on paljon erilaisiin osa-alueisiin erikoistuneita fysioterapeutteja. On suositeltavaa hakeutua sydänkuntoutuksen parissa työskentelevien fysioterapeuttien vastaanotolle.

Asiakkaan kokemus sydänkuntoutuksesta

"Minulla oli selkäkramppeja mm. kävelylenkkien yhteydessä sekä hengästymistä portaissa. Tulkinta oli, että kunto vaan huono. Viimeisin kova selkäkramppi yöllä marraskuussa 2013 olikin infarkti ja siitä jouduin leikkaukseen. Ohitusleikkauksen lopputarkastuksessa keskussairaalan kardiologi sanoi, että sydänkuntoutus voisi tehdä minulle hyvää ja kysyi olenko kiinnostunut siitä. Näin sain lääkäriltä lähetteen sydänkuntoutukseen. Rasituskokeen jälkeen alkoi kuntoutus maaliskuussa 2014.

Pelkäsin liikuntaa, mutta fysioterapeutti kertoi perusteellisesti ja kärsivällisesti, mistä sairaudessa on kyse, mitä voidaan tehdä ja miten se vaikuttaa. Ja ennen kaikkea, ettei tarvitse pelätä. Näin kuntoutus lopulta käynnistyi.

Kuntoutusmetodi perustuu tutkimukseen, jonka mukaan juuri tietynlainen liikunta on hyväksi. Sydänryhmä on mittalaittein valvottu ja ohjattu tilanne ja siinä on kannustava ja tavoitteellinen, mutta silti leppoisa ilmapiiri. Ryhmä merkitsee myös säännöllistä treenaamista. Fysioterapeutit on olleet ihan huipputyyppejä – heillä on hyvän osaamisen lisäksi silmää nähdä, missä mennään! Valmennus ja kuntoutus on antanut minulle hyvää elämää, jonka laatu on ollut varmasti paljon parempaa kuin ilman kuntoutusta.

Olen ollut valintaani erittäin tyytyväinen. Kiitän sydämestäni kaikkia kuntoutukseeni osallistuneita fysioterapeutteja ja myös lääkäreitä. Tämä on jopa koukuttavaa – ja lisäksi ryhmässä tuntee yhteenkuuluvuutta. Ilman tätä kuntoutusta toimintakykyni ei olisi lähelläkään sitä mitä se nyt on." (Mies, 66v)