Takaisin ratsaille

Laura on pudonnut hevosen selästä vaikka kuinka monta kertaa, mutta se ei ole haitannut ratsastusharrastusta. Vasta sijoiltaan mennyt polvilumpio hidasti menoa. “Minulla on ollut polvivaivoja pikkulapsesta asti. Nyt viime vuosina polvet ovat olleet paremmassa kunnossa, mutta selkä vaivannut enemmän. Huonompina aikoina on pitänyt syödä melkein joka päivä särkylääkkeitä, jotta työt ja nukkuminen ovat onnistuneet edes jotenkin.”

Näin kertoo 22 vuotias Laura, joka työskentelee hevostenhoitajana. Hän ratsastaa paljon ja lenkkeilee, haaveissa siintää puolimaratoniin osallistuminen. Vaikeiden selkä- ja polvivaivojen takia liikkuminen on kuitenkin ollut hankalaa. Laura onkin syönyt paljon särkylääkkeitä pysyäkseen toimintakuntoisena. Joskus hän ei ole pystynyt edes nukkumaan kivuiltaan. Hän haluaisi vain saada kehonsa kuntoon ja pystyä liikkumaan kivuttomasti ja vaivattomasti, kuten hänen ikäisensä nuoren ja terveen naisen kuuluisikin kyetä. Hän osallistui kampanjaan toiveikkaana, uskoen, että tulisi valituksi monituisten vaivojensa vuoksi.

“Haluan jatkaa liikkumista ja mitä kivuttomampaa se on, sen parempi”

Laura jännitti ensitapaamista fysioterapiavastaanotolla, jossa hän sai tavata molemmat fysioterapeuttinsa. Laura oli yllättynyt saatuaan kaksi fysioterapeuttia. “Molemmat olivat loistavia tyyppejä ja heidän osaamisalueensa olivat hieman erilaisia, joten oli kiva saada laajasti apua ja erilaisia vinkkejä!” Laura kuvailee mielissään. Hän muistelee lähteneensä jännittävästä ensitapaamisesta lopulta hyvillä mielin tietäen, että joku voi ja haluaa auttaa häntä selviämään kivuistaan.

Nopeasti Laura huomasi jotain edistystä tapahtuneen. Raskaan työpäivän jälkeen hevostalleilta päästyään Lauran selkä oli yleensä todella kipeä ja kipu jatkui usein koko loppupäivän. Joskus kipu ei hellittänyt vielä yölläkään. Tällä kertaa Laura kokeili väsyneeseen selkään heti uusia venytyksiä päästyään töistä ja huomasi selkäkivun hellittävän. “Työpäivän jälkeen on usein vielä selkä kipeä, mutta venyttelyt auttavat niin, ettei se ole enää koko päivää kipeä”, Laura selittää ja on iloinen jo pienestäkin edistymisestä. Hän jatkaa selän venytyksiä ahkerasti kotona ja tapaa fysioterapeuttejaan säännöllisesti. Hän kehuu erityisesti saamaansa hierontaa ja lämpöhoitoja ja koki niiden olleen todella hyödyllisiä itselleen. “Aina ei oma harjoitteleminen ole innostanut, kun on ollut sen verran kipeänä paikat, joten hoidot auttoivat siinä eteenpäin”, hän kiittelee. Laurasta tuntuu, että hän on matkalla oikeaan suuntaan kivuttoman elämän tavoittelussa.

Polvilumpion sijoiltaanmeno tärveli tulokset

Juuri kun kaikki tuntui olevan mallillaan, ikävä takaisku lannisti Lauran. Polvilumpio meni sijoiltaan taas kerran ja esti harjoittelun. Lauran ahkerasti työstämä edistys luisui takaisin lähtökuoppiinsa. “Selän harjoittaminen jäi taka-alalle ja silloin huomasin kipujen lisääntyvän”, hän harmittelee.

Kun polvi lopulta saatiin kuntoon, Laura palasi oitis harjoitustensa pariin. Sinnikkäällä harjoittelulla hän pääsi takaisin entiseen tahtiinsa ja olokin pikkuhiljaa parani. Särkylääkkeitä alkoi kulumaan viikko viikolta vähemmän. Hän alkoi käymään kuntosalilla, tiedostaen nyt myös kehonsa heikot kohdat ja keskittyen erityisesti niiden treenaamiseen. Laura innostui toden teolla siitä, kuinka paljon itseään on mahdollista kehittää fyysisesti. Hän tuntee itsensä nyt entistä vahvemmaksi. Liikunnan lisäksi he keskustelivat fysioterapeuttien kanssa muun muassa oikeanlaisen ravinnon ja säännöllisen ruokailun merkityksestä. Neuvojen avulla Laura tähtää päättäväisenä kehonsa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

“Polvilumpion sijoiltaanmeno ja muutamat hevosen selästä putoamiset ovat aiheuttaneet motivaatiopulaa”, Laura myöntää, mutta kiittää sähköpostiinsa saapuvia treenipäivä-muistutuksia kannustuksesta. “Muistutukset ovat potkineet pyllylle, että tulisi harjoiteltua!” Laura nauraa.

Takaisin ratsaille- ja koulunpenkille!

Hevosen selästä putoaminen ei ole lannistanut Lauraa ja nyt kun polvikin on terve, pystyy hän jälleen ratsastamaan ja lenkkeilemään normaalisti. Lisäksi hän sai hyvää apua istuma-asentonsa korjaamiseen. Selän parempi asento johti siihen, että Laura kykeni istumaan pidempiä aikoja kivutta. “Ennen pitkien aikojen istuminen oli tuskallista, mutta nyt pystyin jopa aloittamaan iltalukion ja osallistumaan lähiopetukseen!” Laura hihkaisee ja kertoo, kuinka tärkeää uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen hänelle on.

Lauran matka on ollut mutkainen, ja on kunnioitettavaa, kuinka hän on siitä huolimatta tullut näin pitkälle. Upean matkan kruunaa vähentynyt tarve käyttää särkylääkkeitä. “Syön särkylääkkeitä nyt hyvin harvoin, viimeisen kuukauden aikana ehkä kolmesti joutunut ottamaan lääkettä. Mikä on huima ero siihen, kun joskus kolmena päivänä viikossa oli normaalitilanne.” Hän muistelee, kuinka hevosia hoitaessa kipu yltyi ja hevoset selvästi aistivat hänen hermostuneisuutensa ja kireytensä. Nyt on ihanaa, kun hevosten hoito onnistuu rentoutuneena ja ilman tuskia.

“Haluaisin vielä kiittää fysioterapeuttejani tästä uskomattomasta mahdollisuudesta! Sain heiltä paljon apua vaivoihini ja uskon, että moni muukin voisi hyötyä fysioterapiasta. Tulosten eteen on toki itsekin tehtävä töitä, mutta se on loppujen lopuksi pieni vaiva, jos pystyy siten helpottamaan omaa arkea!"