Terapeutin kokemuksia etäterapiasta

Otimme maaliskuun puolessa välissä uutena palveluna käyttöön etäterapian. Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä etäterapiaan, ja myös terapeuttiemme kokemukset ovat olleet varsin myönteisiä. Kysyimme Fysioksen neurologisen fysioterapeutin Carita Nikkarin kokemuksia etäterapiasta.

Millaisia asiakkaita olet hoitanut etäterapian avulla?

Etäterapiassa on ollut etenkin Kelan vaativan kuntoutuksen asiakkaita, jotka kuuluvat riskiryhmään, eivätkä siksi voi juuri nyt tulla kasvokkain tapahtuvaan terapiaan. Asiakkaina on ollut aivoinfarktin tai aivoverenkiertohäihiön sairastaneita asiakkaita. Kollegoillani on käynyt myös erilaisten sairauksien ja vammojen kanssa eläviä kuntoutujia, kuten CP-vamman ja selkäydinvamman, tai Parkinsonin tautia sairastavia henkilöitä.

Suurin osa etäterapiassa käyvistä asiakkaista on tuttuja asiakkaita. Olemme aluksi aloittaneet terapian kasvotusten läsnäterapiassa, mutta nyt siirtyneet täysin etäterapiaan, jotta kuntoutusta voidaan jatkaa turvallisesti. Kuitenkin esimerkiksi ensi viikolla aloittaa myös täysin uusi asiakas etäterapialla, jolla on akuutti tarve neurologiselle fysioterapialle. Ei siis ole poissuljettua aloittaa fysioterapiaa etäterapialla.

Mitä etäterapiavastaanotolla tapahtuu? Miten ohjataan videon välityksellä?

Teemme melkein samoja arjen toiminnan harjoitteita kuin vastaanotolla, kuten lihasvoimaharjoitteita ja tasapainoharjoituksia, mutta vain videon välityksellä. Fysioterapeutti ohjaa sanallisesti tai näyttää miten liike tehdään ja asiakas tekee sen perässä. Tarvittaessa korjaan sanallisesti tai näytän miten liike tehdään. Kaikki liikkeet tehdään esim. tasapainoharjoitteita tehdessä asiakkaalle turvallisella tavalla, ja jos kuntoutujan läheinen on saatavilla, hän voi tarvittaessa olla turvana ja auttaa esim. painon siirrossa. Kuitenkin fysioterapiaa tehdään aina asiakkaalle turvallisella tavalla, vaikka läheistä ei olisikaan auttamassa. 

Etävastaanotoissa on ollut hyvää se, että terapeuttina näen asiakkaan hänen kotioloissaan. Esimerkiksi vastaanotolla hoitopöydällä kääntyminen voi sujua, koska alusta on kova. Kotona tämä sama liike voi olla haastava pehmeällä sängyllä. Niinpä pääsen terapeuttina konkreettisemmin kiinni nyt siihen, millaisia arjen haasteita kuntoutujalla on. Ja esimerkiksi hoitopöydän sijaan, kuntoutuja tekee liikkeet sängyllään.

Miten asiakkaasi ovat kokeneet etäterapian?

Etäterapiaa kokeilleet asiakkaat ovat olleet innokkaita ja motivoituneita, kun ovat tajunneet että hei, tämähän onnistuu ja sujuu näinkin. Asiakkaat ovat kokeneet onnistumisia ja olleet ilahtuneita siitä, että kuntoutukseen ei tule nyt pitkiä taukoja etäterapian ansiosta.

Miksi etäterapia on neurologisen kuntoutujan kannalta tärkeää?

Asiakkaan kanssa on kuntoutuksen alussa tehty yhdessä tavoitteet kuntoutumiselle ja moni on tehnyt paljon työtä kuntoutuakseen, eikä halua heittää hukkaan jo saavutettua. Etäterapia on tärkeää neurologisille kuntoutujille, jotta toimintakyky säilyy ennallaan tai kehittyy kuntoutussuunnitelman mukaisesti, vaikka kasvotusten tapahtuvaa terapiaa ei voida koronavirustilanteen vuoksi toteuttaa. Meillä on edelleen samat tavoitteet ja menetelmät tavoitteiden saavuttamiseksi. Nyt vain tekniikka on eri, kun teemme fysioterapiaa ruudun välityksellä. 

Lue lisää

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme