Toimintaterapia on lapselle leikkiä

Toimintaterapian lapsiasiakkaiden kommentteja:

“Tänään pääsen iskän kanssa toimintaterapiaan. Välillä Tiina (toimintaterapeutti) tulee päiväkotiin.”

“Tiinalla on jättipalikoita mistä saa rakennettua vaikka linnan. Keinut on jänniä mutta uskallan, kun Tiina auttaa.”

Lasten toimintaterapia voi toteutua vastaanottokäyntien lisäksi myös lapsen omassa arkiympäristössä esim. päiväkodilla. Tällöin terapeutti tuo mukanaan välineitä ja pelejä. Vastaanotolla on hyvät tilat ja kattava toimintaterapiavälineistö.


“Minulla on vihko ja siitä näkee mitä on tehty. Ensin valitaan yhdessä leikit ja pelit mitä tänään tehdään. Minä saan valita kaksi. Tiina valitsee kaksi.”

Tehtävät voidaan sopia tapaamisen aluksi suullisesti, piirtäen tai kuvakorttien avulla. Tällöin lapsi sitoutuu toimintaan herkemmin ja tietää, mitä on luvassa. Lapsella, jolla on haasteita toiminnanohjauksessa, toiminnan aloittaminen tai toiminnassa pysyminen on vaikeaa. Näitä taitoja harjoitellaan toimintaterapiassa mm. leikin, pelien ja tehtävien kautta.

“Leikitään eri juttuja.  Joskus tehtävät on vaikeita enkä tykkää niistä. Kun olen tehnyt, pääsen karusellikeinuun tai temppuradalle.”

Lapsi tekee toiminnassa pysyessään oppimiseen vaadittavia toistoja. Leikit ja pelit ovat loistava tapa motivoida lasta harjoittelemaan vaikeita asioita.


“Me pelataan etanapeliä ja joskus suutun. Sitten jutellaan mitä voi tehdä kun suututtaa.”

Kun lapsen tunnesäätelytaidoissa on haasteita, itsehillintä ja tunteiden ilmaisu on poikkeavaa. Lautapeleissä harjoitellaan usein vuorottelua, tunnetaitoja, hahmottamista hienomotoriikkaa ja muita taitoja.


“Tiinalla on hieno kello. Punainen väri kertoo paljonko aikaa on jäljellä. Joskus kello soi kesken leikin. Kysyn Tiinalta milloin pääsen uudestaan.”

Toimintaterapiassa on selkeä rakenne, joka luo lapselle toistuvasti turvallisen toimintahetken. Ajan hahmottamisen apuna käytetään esim. Time timer- kelloa.

“Haluan oppia tekemään jalkapallolla maalin.”

“Opin kiipeämään tynnyriin ja sieltä pois!”

Lapsen henkilökohtaiset tavoitteet terapiajaksolle suunnitellaan yhdessä lapsen ja vanhempien kanssa. Toimintaterapiassa voidaan keskittyä esim. karkeamotoriikkaan ja hienomotoriikkaan kirjoittamisen helpottamiseksi.