Vasaravarpaan kuntoutus leikkauksen jälkeen

Asiakkaamme Ullan ajan kanssa kehittynyt vasaravarvas suoristettiin leikkauksessa joulukuussa 2020. Hän oli jo useamman vuoden ajan kävellyt huonosti ja tämä oli aiheuttanut jonkin verran oireita myös lonkassa ja polvessa. Ulla halusi ensisijaisesti käydä fysioterapiassa tarkistamassa käveleekö hän oikein, mutta siinä sivussa korjattiin paljon muitakin alaraaja-asioita.


Vapaa-ajallaan Ulla nauttii ulkoilusta ja liikunnasta. Hän käy usein metsissä ja kallioilla koiran kanssa kävelyllä. Ullan ukkovarpaaseen kehittyi vuosia sitten vasaravarvas. Tämä sai varpaan kääntymään epänormaalisti aiheuttaen kipuja ja kävelemään useamman vuoden huonosti. Hän astui pitkän aikaa ainoastaan kantapäälle ja jalan ulkosyrjälle.

Vasaravarvas suoristettiin leikkauksessa joulukuussa 2020. Leikkauksen yhteydessä varpaaseen laitettiin metallipiikki, varvas jäykistettiin ja ukkovarvas oikaistiin. Myös päkiän ja muiden varpaiden alueelle laitettiin 7 ruuvia ja metallilevy. Leikkauksen jälkeen Ullan oli käytettävä kovapohjaista kipsikenkää.

Ulla mietti jo ennen leikkausta, että leikkauksen jälkeen on syytä mennä fysioterapeutin vastaanotolle. Hän oli jo useamman vuoden ajan kävellyt huonosti ja tämä oli aiheuttanut jonkin verran oireita myös lonkkaan ja polveen. Lisäksi hän oli epätietoinen siitä, mitä kaikkea hänen jalassaan oli vielä leikkauksen jälkeen vialla. Ulla halusi ensisijaisesti käydä fysioterapiassa tarkistamassa käveleekö hän oikein, mutta siinä sivussa korjattiin paljon muitakin alaraaja-asioita.

Varaa aika fysioterapiaan

Fysioterapia aloitettiin leikkauksen jälkeen

Ullan mukaan fysioterapia lähti alkuun varovaisesti liikkeelle, kun leikkauksesta oli kulunut vähän yli 2 kk ja lihaksetkin olivat huvenneet. Ensimmäisellä kerralla Fysios Myyrmäen fysioterapeutti Antti Mässeli teki alkututkimuksen ja totesi, että kuntoutus aloitetaan isovarpaan alueesta. Aiemmin ukkovarvas oli kävelyssä koko ajan muutaman millin ilmassa ja hoitojen alettua ukkovarvas alkoi jälleen osua lattiaan. Ulla sai fysioterapeutilta harjoitusohjeita ja fysioterapeutti katsoi mitä lihaksia pitäisi vahvistaa. Esimerkiksi jalan kaarta kannattelevia lihaksia tuli saada vahvemmiksi, jotta kokonaisuus saataisiin tasapainoiseksi.

Fysioterapia eteni koko ajan sen ehdoilla, mitä Ulla pystyi tekemään ja mihin hän pääsi minkäkin liikkeen kanssa. Liikkeille oli paljon variaatioita ja ne veivät kuntoutusta koko ajan eteenpäin. Ullalle oli selvää, että kuntoutus eteni hänen ehdoillaan ja hän itse tiesi parhaiten, mihin hän pystyy. Välillä harjoituksissa jouduttiin ottamaan vähän takapakkia, sillä tietyt liikkeet olivat liian kivuliaita tai vaikeita varpaille kuntoutuksen ollessa vielä vaiheessa. Tähän osattiinkin varautua ohjeistuksessa ja tilalle oli muitakin harjoitteita. Kuntoutuksen edetessä aiemmin haastavat liikkeet ovat onnistuneet myöhemmin erinomaisesti ja tukivat kuntoutumista.

Tukipohjallisista apua kuntoutukseen

Alkuun Ullalle ei mahtunut mikään aiemmin käytössä ollut kenkä jalkaan ja kenkävarastot menivät uusiksi. Antti Mässelin mukaan jalka tarvitseekin tarpeeksi suuren jalkineen toimiakseen oikealla tavalla. Uusiin kenkiin tehtiin tukipohjalliset mittojen mukaan ja myöhemmin hankittiin vahvempi hiilikuitupohjallinen leikatun jalan kenkään. Tukipohjalliset vähensivät Ullan jalassa ilmenneitä kipuja sekä mahdollistivat kävelyn ja liikunnan, mikä oli tärkeää kuntoutuksen sekä henkisen jaksamisen kannalta.

Kuntoutuksen läpimurtokohtia ovat Ullan mukaan olleet esimerkiksi tilanteet, kun suhteellisen ison koiran kanssa on pystynyt liikkumaan metsässä, turvotus on loppunut, porraskävelyn onnistuminen ja se, että autoa on voinut ajaa ilman kipua. Viimeisin iso asia on ollut se, että Ullan jalka ei ole parin viimeisimmän viikon aikana vaivannut enää ja hänen ajatuksensa eivät ole olleet jalassa ollenkaan.

Mitä Ulla haluaa sanoa muille, joilla on jalkaterän ongelmia?

Isojen jalkaterän operaatioiden jälkeen jalka ei ole valmis normaaliin kuormitukseen. Ullan tapauksessa leikkaukseen ei automaattisesti sisältynyt fysioterapia vaan hänen piti erikseen sitä kysyä ortopedeiltä. Toki fysioterapiaan pääsee myös ilman lähetettä.

Ulla kokee, että leikkauksen hyödyt olisivat valuneet hukkaan, jos prosessia ei olisi jatkettu fysioterapialla. Hän myös uskoo, että edelleen kävelisi miten sattuu. Ullan mukaan ammattilainen osaa neuvoa oikeat sekä monipuoliset harjoitteet. Fysioterapian avulla hän pystyy kävelemään suorassa sekä molemmat jalat toimivat samalla tavalla. Lisäksi hän on saanut apua tukipohjallisista, tukea jalkineiden valintaan ja ohjeen kipua hänellä vähentävään teippaustekniikkaan.

Voit tulla fysioterapiaan tai jalkaterapiaan leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen lisäksi myös ennen leikkausta, mikäli jokin jalan vaiva askarruttaa sinua.

Varaa aika fysioterapiaan