Vinkkejä lapsen ulkoiluun ja liikkumiseen

THL suosittaa, että alle kouluikäiset lapset liikkuisivat päivittäin kolme tuntia. Isompien lasten liikuntasuositus on 1,5 - 2 tuntia päivässä ja nuorten 1-1,5 tuntia joka päivä.
Alle kouluikäisten päivä koostuu kotona, päivähoidossa tai esikoulussa tapahtuvasta liikunnasta. Lapsen päivään mahtuu vaihtuvia jaksoja vauhdikasta fyysistä aktiivisuutta ja kevyempää liikkumista. Päivää rytmittävät myös arjen touhukkaat hetket kuten leikkiminen, pukeminen ja riisuminen sekä kaupassa kävely, jotka katkaisevat hienosti pitkiä paikallaan olon jaksoja. On myös tärkeää, että lapsi rauhoittuu, nukkuu ja syö hyvin.
Lapsen päivässä tulisi olla useita vähintään 10 minuutin reippaan liikunnan jaksoja, jolloin sydämen syke ja hengitys kiihtyvät. Lapsen ei pitäisi istua pitkiä jaksoja paikallaan vaan ruutuaika, tv:n katselu tai älylaitteen käyttö olisi hyvä rajata iänmukaisesti puolesta tunnista kahteen tuntiin.
Riittävä fyysinen aktiivisuus on suureksi hyödyksi lapsen normaalille kasvulle ja kehitykselle. Se kehittää motoriikkaa, tarkkaavaisuutta, vireystilaa ja ennaltaehkäisee elintasosairauksien syntyä. Kotona opittu malli auttaa lasta myöhemminkin ymmärtämään, että liikkuminen kuuluu arjen rutiineihin.
Fysioksen toimintaterapeutit ja fysioterapeutit kannustavat lapsia liikkumaan ja antavat lasten vanhemmille vinkkejä erilaisista liikuntaharrastuksista. Lapsen terapeutti voi lähteä kokeilemaan lapsen ja perheen kanssa lapselle sopivaa harrastusta. Lapsi ja terapeutti voivat liikkua luonnossa tai rakennetuilla leikkipaikoilla. Aloite liikunnan lisäämisestä voi tulla lapsen kotoa, lapselta itseltään tai terapeutilta, joka huomaa lapsen motorisen kehityksen viivästyvän, leikkien ja kaverisuhteiden vähenevän tai jopa virheasentoja ja kehon rasitustiloja.
Lapsen voi olla vaikea motivoitua liikkumiseen, jos hänellä ei ole siihen kaveria, sopivia välineitä tai perheellä ei ole varaa harrastusmaksuihin. Aina ei kuitenkaan tarvita mitään erityistä välinettä tai ryhmää, vaan päivän liikunta onnistuu arkirutiineihin kuuluvana.
Lasten Fysios eli lasten fysioterapiaan ja toimintaterapiaan erikoistuneet asiantuntijamme kokosivat vinkkejä, miten lapsen saisi pois päätelaitteelta ja ulkoilemaan.
1. Ehdoton ykkösvinkki on, että vanhempien on oltava aktiivisia ja näytettävä mallia, yhdessä tekeminen on keskiössä.
2. Ulkoleikit kavereiden kanssa: lapsia kannattaa kannustaa leikkimään myös ulkona kavereiden kanssa. Lapset ovat luovia ja keksivät kyllä ulkona puuhaa.
3. Päätelaitteiden kohtuulliseen käyttöön kannattaa suosia pelipäiviä ja erilaisia sopimuksia, kuten jokaista ulkoilutuntia kohden esim. 30 min päätelaitetta, sekä laiteparkki, johon tabletit ja kännykät voi laittaa etenkin illaksi ja yöksi.
4. Hauskaa touhua ulkona lapsille ovat lumilinnat, lyhtyjen ym. jäädytys sekä erilaiset lumipuuhat aikuisten kanssa. Lapsella voi esimerkiksi olla oma lumilapio tai lumikola. Kun aikuinen itse on aktiivinen, lapsi yllättäen haluaa mukaan touhuun. Tässä saavat liikuntaa ja ulkoilua sekä aikuinen että lapsi. Ja mikä parasta, yhdessäoloa.
5. Tuikkupiilo (piilosilla olo taskulamppujen kanssa). Talvisin voi hyödyntää pimeitä aikoja, esim. leikkimällä taskulampuilla ulkosalla.
6. Ulkoiluun ja liikuntaan voi tuoda uutta intoa erilaisilla välineillä. Esimerkiksi liikkuminen lumikengillä, pulkat, liukurit, sukset ja laudat, läskipyörä jne. Lähtekää lapsen kanssa yhdessä kokeilemaan jotain uutta ja innostavaa. Myös tutut ulkourheilut, kuten luistelu ja hiihto, saavat uutta potkua, kun siihen yhdistää eväät tai luonnon tarkkailun.
7. Juoksukilpailut, kävely takaperin tietyn matkaa, kisat, ajan ottaminen, hyppiminen eri tavoin, kuperkeikat ym. temput lumella tai muuten pehmeällä alustalla.
8. Myös ulkoilu eri paikoissa antaa mukavaa vaihtelua. Kuten lähimetsä, puisto, meren tai järven ranta, tai vaikkapa hieman kauempana oleva leikkipuisto, jossa on mukavia kiipeilytelineitä.
9. Hyvänä motivaattorina ulkoilulle voivat toimia myös erilaiset sovellukset ja haasteet, kuten Pokemon Go ja geokätköjen etsiminen.
10. Ulkoiluun voi tuoda mukavan lisän esimerkiksi kompassin käytön opettelu.
11. Hyötyliikunta on lapsillekin tarpeen eli esimerkiksi 1 km päiväkoti- ja koulumatkat kannattaa kulkea kävellen, potkulaudalla, pulkalla tai pyörällä, ja jättää auto tai bussi väliin.
12. Klassikkona on tietenkin eväsretket, jotka tuntuvat olevan aina lasten suosiossa.
13. Jos koulussa on liikuntakerhoja, sinne rohkeasti mukaan.
14. Hyvät vaatteet ja välineet tekevät lapsen ulkoilusta mukavampaa.
15. Lapselle on hyvä tarjota käteen jotain muuta kuin kännykkä. Esim. keppi, maila, koiran talutushihna tai kävelysauva. Vanhemmalla lapsella sykemittari ranteessa saattaa innostaa tekemään nopeita spurtteja ja seuraamaan sykkeen nousua.
16. Kotioloissa lasten kanssa voi rakentaa majoja, temppuratoja ja pomppupaikkoja esim. sohvasta, peitoista ja tyynyistä.
On siis monia tapoja saada lapset ulkoilemaan ja liikkumaan. Toivottavasti nämä vinkit antavat inspiraatiota lasten liikunnan edistämiseksi ja riittävän liikunnan saamiseksi. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin aikuisen oma esimerkki ja innostus liikuntaa ja ulkoilua kohtaan sekä yhdessä tekeminen. Lopulta niistä hyötyvät sekä lapset että aikuiset, ja yhteisen ulkoilun päätteeksi kotiin palaa sekä virkistynyt lapsi että aikuinen.