Jos aamulla herätessä leukaperän lihakset ovat jumissa ja puheen tuottaminen tuntuu vaivalloiselta, voi syynä olla niskan, kaulan ja leuan alueen jännitystila. 

Kireä rintakehä saattaa esimerkiksi painaa asentoa kumaraan ja estää rintakehää liikkumasta vapaasti jolloin hengitys jää liian pinnalliseksi. Ongelmaa esiintyy esimerkiksi päätetyötä tekevillä sillä näyttöä tuijottaessa pää työntyy huomaamattomasti eteenpäin ja niskan alueelle alueelle syntyy jännitystila. Pitkäkestoiset jännitystilat saattavat puolestaan aiheuttaa äänenkäytön ongelmia.

Oireita ei myöskään välttämättä heti osaa yhdistää siihen, että lihakset eivät välttämättä saa jännitystilojen vuoksi tarpeeksi happea ja koko keho reagoi huonoon hengitykseen. 

Kasvojen kireystilan aiheuttaja saattaa olla myös bruksismi, joka on seurausta jännitystilasta. Bruksismissa hampaita purraan yhteen joko yöllä tai päivällä. Aina sitä ei edes itse huomaa.  Onneksi purentaongelmiin erikoistuneet hammaslääkärit osaavat jo ohjata hampaitaan narskuttelevat asiakkaansa Voice Massage -terapeutin vastaanotolle. 

Voice massage on äänentuottoon osallistuvien lihasryhmien rentouttamista

Voice massagen kehitti siilinjärveläinen jo edesmennyt hierontakouluttaja Leena Koskinen yhteistyössä lääketieteen ammattilaisten kanssa. Hän siirsi oppinsa myös fysioterapeutti ja Voice Massage -terapeutti Saila Dahlqvist-Pompeolle, joka työskentelee Fysioksen Pikku-Huopalahden toimipisteessä Helsingissä. 

Kenelle Voice Massage erityisesti sopii?

Puhetyöläiset, kuten opettajat, puhallinsoittajat, näyttelijät ja laulajat hyötyvät voice massagesta. Myös erilaisista neurologisista sairakusista ja keuhkosairauksista, kuten astmasta kärsivät saavat apua voice massagesta. 

– Hoito auttaa rentouttamaan äänenkäyttöön tarvittavia lihaksia, ja niin äänikin kulkee paremmin, Dahlqvist-Pompeo täsmentää. 

Mitä hoito pitää sisällään?

Hoito aloitetaan asiakkaan ryhdin ja lihaskireyksien tutkimisella ja alkuhaastattelulla. Haastattelun perusteella hoito yksilöidään asiakkaan tarpeita parhaiten tukevaksi. Hoitopöydällä rentoutetaan ensin selän ja hartiaseudun isot lihasryhmät. Tämän jälkeen käsitellään hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvia lihasryhmiä kylkien ja vatsan alueella. Sitten siirrytään avaamaan ja rentouttamaan rintalihaksia sekä kaulan alueen lihaksistoa.

Terapeutti painelee lihaksia rauhallisesti, pitkin määrätietoisin vedoin. Rintarangan alueella olevat pisteet saattavat olla kipeitä ennen kun terapeutti saa jännitystilan laukaistua. 

Lopuksi siirrytään käsittelemään pään ja kasvojen alueen lihaksia sekä purentalihaksia. Tarvittaessa terapeutti laittaa käsiinsä vinyylikäsineet ja käsittelee purentalihaksia suun sisäisesti. 

Olisiko Voice Massagesta apua myös sinulle? Lue lisää ja löydä lähin Voice Massage -terapeuttisi tästä >>