Vuosien kipu sai pitkän pinnan lyhenemään

Iskiaskipu alkoi noin kolme vuotta sitten, kun hakkasin klapeja 14 mottia, kolmessa päivässä”, kertoo äänekoskelainen Kati. Äkillinen selkäkipu iski Katin hakatessa halkoja, ja selkäkipu on vaivannut siitä lähtien enemmän tai vähemmän.

60 vuotias Kati on ehtinyt kokeilla jos jonkinlaista alaa. Ammatteja hänelle on kertynyt useita, mutta tällä hetkellä Kati toimii parturi-kampaamoalan yrittäjänä. “Olen hiusmuotoilijayrittäjä, harrastuksena teen erilaisia remontteja ja olen myös ompelija, minulla on näitä ammatteja kertynyt jo kymmenkunta”, hän luettelee. Sekä Katin työ että harrastukset vaativat kovaa kuntoa ja erityisesti hyvää selkää. Myös halkojen hakkaaminen kuuluu tavallisiin kotitöihin. Aktiivisen Katin on pidettävä itsensä hyvässä kunnossa, siksi selän kipeytyminen vaikuttikin elämään suuresti.

Katilla on ollut huonoja kokemuksia turhista lääkkeistä aiemmin muiden vaivojen vuoksi, joten hän vältti parhaansa mukaan särkylääkkeiden ottamista selkäkipuun. Sen sijaan hän yritti parantaa selän kuntoa lankuttamalla. Siitä ei kuitenkaan ollut riittävästi apua, vaan kipu jatkui jatkumistaan ja alkoi kiristämään Katin hermoja. “Minulla on pitkä pinna, mutta vuosien säryn takia on lyhentynyt melkoisesti”, hän huokaa.

Kati tarvitsi apua tilanteeseensa, hän halusi ehdottomasti saada selkänsä kuntoon, mutta turhien lääkkeiden syöminen ei houkutellut. Ratkaisu löytyi Terveempiä suomalaisia -kampanjasta. Kati päätti osallistua ja yllättyikin iloisesti tullessaan valituksi. “En uskonut tulevani valituksi, en ole koskaan voittanut juurikaan mitään, oli mukava yllätys ja tuli todella tarpeeseen”, hän sanoo mielissään.

Varaa aika fysioterapiaan

Notkoselän ryhti paremmaksi

Kati pääsi aloittamaan hoitojaksonsa, missä hänet otti vastaan fysioterapeutti. Fysioterapeutin vastaanotolla syyt Katin vaivoihin alkavat selvitä. Katilla on niin kutsuttu notkoselkä, joka aiheuttaa helposti alaselkäkipuja sekä huonontaa ryhtiä. Lisäksi fysioterapeutti havaitsee liiallista aktivoitumista pinnallisissa lihaksissa sekä vuorostaan liian hidasta aktivoitumista syvissä lihaksissa. Huolellisen tutkimuksen jälkeen Katille luodaan henkilökohtainen hoitosuunnitelma ja kotiharjoitusohjeet.

Fysioterapiassa Katille valkenee myös täysin uutta tietoa hänen kehostaan. “Että voi olla syviä lihaksia joita en ennen tiennyt olevankaan, olen käynyt kuntosaleilla ja erilaisissa jumpissa kuten kahvakuulassa ym., ei ole tullut aiemmin esiin”, hän ihmettelee. Syvien lihasten harjoittaminen on erittäin tärkeää selän kunnossapitämiseksi, joten Kati oli mielissään päästessään treenaamaan niitä. Fysioterapeutin kanssa keskitytään erityisesti rentoutusharjoituksiin, syvien vatsa- ja selkälihasten aktivointiin sekä selän asennon kontrolloimiseen niin, ettei selkä väsy ja kipeydy seisomatyössä. Katin ryhti kehittyi huomattavasti jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen!

Tuska pois jumppaamalla

Kati kokeili fysioterapeutin antamia harjoituksia kotona pari kertaa muodon vuoksi, mutta huomatessaan niiden oikeasti auttavan, sai hän lisää motivaatiota harjoitteluun. Kati innostui kotiharjoituksista toden teolla ja sai fysioterapiasta paljon positiivista palautetta ahkeroinnistaan. Aktiivinen harjoittelu tuottaa tulosta, ja edistyminen piristää Katin mieltä. “Ei ole ollut hankalaa, kun huomasin kipujen vähenevän jumppien jälkeen, ilolla teen”, hän kertoo. Kati osaa nyt hallita selän asentoa paljon paremmin kuin ennen fysioterapian alkua. Kivutkin helpottavat päivä päivältä ja olo tuntuu rennommalta. Eräänä päivänä Kati havahtuu töissä siihen, ettei selkään ole sattunut ollenkaan!

“Kyllä neuvot ovat auttaneet, teen niitä jumppia joka päivä jotka on neuvottu tekemään, kipu tulee silti vielä jos istun pitkään tai vaikka teen klapeja, mutta saan sen tuskan pois jumppaamalla”, Kati kertoo tyytyväisenä.

Nykyään hän osaa hallita kipuaan itse harjoittamalla keskivartalon syviä lihaksia säännöllisesti sekä jumppaamalla tarvittaessa vielä lisää kivun yllättäessä. Eikä särkylääkkeitä ole tarvittu ollenkaan! Parasta hoitojaksossa oli Katin mielestä henkilökohtainen neuvonta ja liikkeet, jotka olivat suunniteltu juuri häntä varten. Kati suuntaa katseensa toiveikkaana tulevaisuuteen. “En ole koskaan odottanut mitään niin paljon kuin sitä, että pääsisin eläkkeelle ja muuttamaan Espanjaan”, hän haaveilee.

Varaa aika fysioterapiaan

Varaa aika ja tutustu laajaan palveluvalikoimaamme