Akillesjänteen tendinopatia

Akillesjänteen tendinopatiassa ilmenee kipua akillesjänteessä (kantajänteessä). Kipu johtuu useimmiten rasituksesta. Hoida vaiva kuntoon alaraajafysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolla.

Mitä on akillesjänteen tendinopatia?

Akillesjänteen tendinopatia on akillesjänteen tulehdustila, joka useimmiten johtuu rasituksesta. Akillesjänteen tendinopatiassa ilmenee kipua akillesjänteessä, joka kiinnittää suuret pohkeen lihakset kantapäässä sijaitsevaan kantaluuhun. 

Akillesjänteen tendinopatian hoito riippuu paljon siitä, missä vaiva ilmenee. Tällä sivulla käsittelemme 2–8 cm akillesjänteen kiinnityskohdasta ylöspäin ilmenevää akilleksen tendinopatiaa, emme käsittele akillesjänteen kiinnityskohdan (0-2cm kantaluusta) kipua. 

Nämä ovat kaksi eri tilaa ja niiden kuntoutus eroavat merkittävästi toisistaan. Esimerkiksi kiinnityskohdan kipuun ei suositella rappusen päällä tehtäviä eksentrisiä (jarruttavia) harjoitteita. Myöskään AirHeel ilmatyynyside ei ole useinkaan toimiva vaihtoehto, jos kipukohta on 0-1 cm kiinnityskohdasta. Suosittelemme myös kantaluun kiinnityskohdan kivussa käyntiä alaraajoihin erikoistuneella fysio- tai jalkaterapeutilla.

Mistä akillesjänteen tendinopatia johtuu?

Akillesjänteen tendinopatia johtuu nykytietämyksen mukaan akillesjänteeseen kohdistuvista mikrotraumoista, jotka aiheuttavat oireen. Oireita voi pahentaa esimerkiksi kuormittava pohkeen käyttäminen, kuten juoksu, suunnistus tai ylämäkitreeni. 

Akillesjänteen tendinopatiaa esiintyy noin 9 prosentilla juoksijoista, mutta toisaalta kipua tavataan myös jossain vaiheessa elämäänsä noin 6 prosentilla fyysisesti ei aktiivisista henkilöistä. Vaiva on yleisempi iäkkäillä kuntoutujilla.

Akillesjänteen tendinopatian riskitekijöitä ja syitä ovat mm.

 • - Ylämäkijuoksu
 • - Harjoittelu kovalla alustalla
 • - Jalkaterän pitkittynyt pronaatio tai korkea jalkaholvi, joka voi rasittaa akillesta sisä- tai ulkosivusta korostuneesti
 • - Nilkan liikerajoitus koukistukseen
 • - Ylipaino
 • - Korkea kolesteroliarvo
 • - Korkea verenpaine
 • - Psoriasis
 • - Diabetes
 • - Geneettiset tekijät
 • - Tietyt lääkkeet
 • - Selkärankareuma

Miten akillesjänteen tendinopatia oireilee?

Akillesjänteen tendinopatian oireita voivat olla kipu tai arkuus, joka tuntuu liikkuessa, koskettaessa tai venyttäessä. Akillesjänteen alueella saattaa esiintyä myös turvotusta ja nilkkaa liikuttaessa voi kuulua narinaa tai nilkka voi koukistua alentuneesti verrattuna oireettomaan jalkaan.

Miten akillesjänteen tendinopatiaa voi hoitaa?

Akillesjänteen tendinopatian hoidossa on tärkeää ensimmäisenä lopettaa kipua selkeästi aiheuttava rasitus. Esimerkiksi kivun ilmetessä juoksun aloittaessa pitkän tauon jälkeen, on suositeltavaa jättää juoksu hetkeksi tauolle. Pitkä lepo ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä se heikentää akillesta ja saattaa pahentaa ongelmia pitkällä aikajänteellä.

Akuutissa akillesjänteen tendinopatiassa erityisistä teippaustekniikoista, yölastasta tai yösukasta voi olla hyötyä. Myös kantakorotuksella voidaan vähentää akillesjänteen kuormitusta, mutta hoidon tehokkuus on yksilöllistä. Kantakorotus kannattaa laittaa molempiin kenkiin, jotta korotuksen käyttö ei aiheuta jalkojen pituuseroa. Esimerkiksi korotusta voidaan käyttää silloin kun joudutaan kivusta huolimatta kävellä pitkiä matkoja. Korotus voi aiheuttaa akilleksen kireyttä, joten venyttely ja vain väliaikainen kantakorotuksen käyttö on suositeltavaa.

Kipulääkitys, kuten parasetamoli tai tulehduskipulääke voi lievittää alueen kipua. Tulehduskipulääkettä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön, sillä se saattaa hidastaa jänteen paranemista. Kipulääkityksen alaisena jännettä saattaa myös rasittaa huomaamattaan liikaa.

Akillesjänteen tendinopatia ja harjoittelu

Akillesjänteen tendinopatiassa harjoittelu on erittäin tärkeässä asemassa. Eksentrinen (jarruttava lihastyö) ja Heavy Slow Resistance (HSR) eli hidas, mutta raskas harjoittelu ovat olleet viime vuosina konservatiivisen hoidon kulmakiviä. Joskus on syytä aloittaa harjoittelu isometrisistä harjoitteista, jolloin pohje on kuormitettuna, mutta nilkassa ei tapahdu liikettä. Harjoitteet eivät saa olla liian helppoja, sillä kuntoutuakseen akilles tarvitsee oikeanlaista rasitusta. Edellä mainituilla metodeilla harjoitellessa pientä kipua saa ilmetä. Vaikka akilles oireilisi vain silloin tällöin, pohje kannattaa lämmitellä ennen rasittavia suorituksia sekä pohkeen harjoitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Akillesjänteen tendinopatian hoito fysioterapeutin vastaanotolla

Alaraajoihin erikoistuneet podiatriset fysioterapeutit (PoFy) eli alaraajafysioterapeutit ja jalkaterapeutit voivat auttaa akillesjänteen tendinopatian hoidossa. Alaraajojen ammattilaiset osaavat suunnitella yksilölliset harjoitteet kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. He tekevät alaraaja- tai askelanalyysin, jonka perusteella he suunnittelevat yksilölliset hoito-ohjeet ja selvittävät apuvälinetarvetta tai antavat esimerkiksi ohjausta juoksemiseen liittyviin asioihin.

Alaraajafysioterapia Jalkaterapia

Alkuhaastattelu

Tutkimus aloitetaan haastattelulla, jossa selvitetään toimintakyvyn rajoituksiin liittyviä oireita sekä yleisellä tasolla mm. liikuntatottumuksia.

Alaraaja- tai askelanalyysi

Terapeuttimme tekee perusteellisen alaraajatutkimuksen, jossa selvitetään ongelman syy.

Hoito ja tulosten seuranta

Haastattelun ja tutkimuksen pohjalta terapeutti laatii jatkohoito-ohjeet sekä selvittää apuvälinetarpeen.

Milloin lääkärin vastaanotolle?

Toisinaan tilaan käytetään kortisoni-injektioita. Ne saattavat kuitenkin altistaa lisäongelmille, mikäli nilkan liikkuvuus on rajoittunut. Lääkäri tarvittaessa kertoo tarkemmin siitä, minkälaista lääkitystä on syytä noudattaa.

Yleensä akillesjänteen tendinopatia ei vaadi leikkausta. Leikkausta kuitenkin harkitaan usein, jos tilassa ei havaita paranemista 3–4 kuukauden huolella suoritetun akilleksen konservatiivisen hoitojakson jälkeen. Usein pitkä ja huolellisesti suunniteltu konservatiivinen kuntoutus voi saada aikaa parempia tuloksia kuin jänteen puhdistusleikkaus. 

Mitä nopeammin kuntoutus aloitetaan, sitä todennäköisemmin leikkaukseen ei tarvitse turvautua. Hoitamattomana vaiva saattaa kroonistua jopa vuosia kestäväksi.


Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa fysioterapeutti Antti Mässeli.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun