Alaselkäkipu

Alaselkäkipu

Meille voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä.

Alaselkäkipu on yleinen vaiva

Alaselkäkipu on yleinen tuki- ja liikuntaelinvaiva. Noin 85 % ihmisistä kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä.

Tyypillisin alaselkäkivun oire on paikallinen äkillinen selkäkipu alaselässä, johon voi liittyä säteilyoire alaraajaan. Äkillinen alaselkäkipu voi esiintyä jossain tietyssä liikkeessä, esim. selkää kiertäessä, tai se voi tulla staattisen asennon tai toistotyön seurauksena, esim. imuroinnin ja istumisen aikana.

Alaselkäkipu voi iskeä yhtäkkiä tai se voi muodostua pikku hiljaa pitkän ajan kuluessa. Se voi olla tarkkarajaista tai tuntua laajemmalla alueella. Kipua voi esiintyä rangan molemmin puolin tai vain toispuoleisesti, ja sitä voi esiintyä myös pakaran alueella. Alaselkäkipu on usein aaltoilevaa. Muita alaselkäkivun oireita ovat tyypillisesti alaraajojen puutuminen tai lihasheikkous alaraajojen lihaksissa.

Suurin osa alaselkäkivuista on ns. hyvänlaatuisia selkäkipuja. Yleensä hyvänlaatuiset alaselkäkivut menevät itsestään ohi viikkojen kuluessa. Jos alaselkäkivut jäävät vaivaamaan, kannattaa varata aika kuntoutuksen ammattilaiselle, tutkia tilannetta yhdessä sekä saada sitä kautta apua alaselkäkipuun.

Mistä alaselkäkipu johtuu?

Alaselkäkivun taustalla voi olla pitkään jatkunut rasitus tai huono työasento. Myös liikkumattomuus tai toisaalta äkillinen voimakas rasituksen lisäys voi aiheuttaa alaselkäkipua.

Vaikka selän virheasennoista puhutaan paljon, erilaiset variaatiot esimerkiksi ryhdissä ovat normaaleja ja niitä ei täysin voi yhdistää alaselkäkipuun. Toinen asia, mikä usein yhdistetään selkäkipuun, on nostaminen huonossa asennossa. Kevyen taakan nostaminen ei kuitenkaan altista selkäkivulle, vaikka nostoasento olisi huono.

Alaselkäkivun tarkkaa syytä voidaan harvoin määrittää. Selvät alaselkäkivun syyt ovat esimerkiksi murtuma, syöpäkasvain tai välilevyn pullistuma. Kuitenkin noin 90 % alaselkäkivusta luokitellaan epäspesifiksi eli kivulle ei löydy yksiselitteistä syytä.

Usein asiakkaat toivovat selän kuvantamista (esim. magneettikuvausta), mutta sekään ei aina selitä kivun syytä. Magneettikuvasta tehtäviä löydöksiä esiintyy usein myös oireettomilla henkilöillä, joten esimerkiksi nikamien kulumaa ei voi aina suoranaisesti määrittää selkäkivun lähteeksi.

Mistä tunnistaa vaarallisen alaselkäkivun?

Jos alaselän kipuun liittyy voimakkaita hermostollisia oireita raajoihin päin, etenkin voimapuutoksia tai esimerkiksi ulosteen pidätyskyvyn heikkenemistä tai virtsaumpea, on syytä hakeutua välittömästi päivystykseen.

Pitkäaikainen ja äkillinen selkäkipu

Alaselkäkipu voidaan jakaa keston perusteella krooniseen ja akuuttiin kipuun. Äkillinen selkäkipu häviää itsestään 6 viikon kuluessa, jolloin puhutaan akuutista kivusta. Yli 12 viikkoa kestävä kipu luokitellaan krooniseksi. Äkillinen selkäkipu on yleisin alaselän vaiva.

Kivun kesto on tärkeää tietää, koska se vaikuttaa valittavaan hoitotapaan. Mitä pitempään kipua on esiintynyt, sitä enemmän eri tekijöitä tulee ottaa huomioon.

Varaa aika alaselkäkivun hoitoon

Alaselkäkipu oikealla


Noidannuoli

Noidannuoli (lumbago) on tyypillisesti paikallisesti alaselässä yhtäkkiä alkava kipu, jonka seurauksena alaselkä tuntuu menevän jumiin ja selkää voi olla vaikea suoristaa. Tila on hyvin ikävän tuntuinen, mutta menee yleensä melko nopeasti ohi.

Iskias

Iskiakseen liittyvän kivun yleinen tunnusmerkki on alaraajaan säteilevä kipu. Tyypillisesti kipu säteilee takareittä pitkin pohkeeseen ja jalkaterään asti. Iskiaskipu saa nimityksensä siitä, että vaiva on iskiashermon ärsytystila. Taustalla iskias-kivussa voi olla esimerkiksi välilevyn pullistuma, mikä painaa hermoa.

Välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuman aiheuttama kipu alkaa usein selän taivutuksen aikana. Voimakas kipu alkaa melko nopeasti ja aiheuttaa kivun lisäksi tyypillisesti myös muita oireita, kuten alaraajan puutumista tai lihasheikkoutta. Kipu on yleensä niin voimakas, että asiakas hakeutuu lääkärin vastaanotolle.

Mikä auttaa alaselkäkipuun?

Hyvänlaatuisiin alaselkäkipuihin auttaa pääsääntöisesti:

  • terveelliset elämäntavat
  • riittävä ja monipuolinen liikunta

Jos näistä ei ole apua, on syytä hakeutua kuntoutuksen ammattilaisen vastaanotolle. Terapeutin kanssa mietitään yksilöllisiä kokonaisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja tehdään henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma.

Miten alaselkäkipua voidaan hoitaa?

Fysioterapeutin vastaanotolle on hyvä tulla, mikäli kokee alaselkäkipua ensimmäistä kertaa, kipu haittaa arkea, kipu häiritsee yöunta tai kipu jatkuu yli 2 viikkoa. Fysioterapeutille on syytä hakeutua myös silloin, mikäli kipuun liittyy pelkoa (esimerkiksi selkää ei uskalla taivuttaa eteenpäin) tai esimerkiksi ahdistusta tai univaikeuksia.

Fysioterapeutin vastaanotolla pyritään aluksi selvittämään, onko alaselkäkipu vaarallista ja onko lääkärissä käynti tarpeen. Kivulle pyritään antamaan selitys, jotta asiakas ymmärtäisi kipua paremmin.

Lisäksi asiakkaalle ohjataan hänelle sopivia harjoituksia: oma aktiivisuus ja harjoittelu ovat avainasemassa alaselkäkivun hoidossa. Lepo on harvoin tarpeen ja se voi jopa pitkittää selkäkivusta paranemista. Yleinen hyvä ensimmäinen ohje alaselkäkipuiselle on lähteä kävelemään, jos vain kipu sen sallii.

Fysioterapeutit käyttävät myös erilaisia pehmytkudoskäsittelyjä ja rangan käsittelyjä auttamaan asiakasta selkäkivun akuutissa vaiheessa. Myös esimerkiksi akupunktio on hyvä vaihtoehto hoitamaan kipua.

Tärkein asia fysioterapeutin vastaanotolla on kuitenkin se, että asiakas itse oppii ymmärtämään tilanteensa paremmin ja hän saa keinoja, joilla hän voi auttaa itseään. Tämä kohta myös erottaa fysioterapeutin esimerkiksi hierojasta. Hieroja pyrkii hoitamaa asiakkaan oiretta, mutta fysioterapeutti pyrkii oireen hoitamisen lisäksi selvittämään asiakkaan oireen syyn ja hoitamaan myös sitä. Akuutissa vaiheessa fysioterapeutti pyrkii myös selvittämään onko kivun kroonistumiselle olemassa riskejä, kuten pitkittynyt lepo.

Varaa aika alaselkäkivun hoitoon

Miten alaselkäkipua voi hoitaa itse?

Alaselkäkipua voi yrittää lievittää tietyillä jumppaliikkeillä. Alaselän säteilykipua alaraajoihin voi hoitaa esimerkiksi tekemällä vartalon kiertoliikkeitä kyljellään tai tekemällä selän ojennusliikkeitä punnertamalla. Jos harjoitukset aiheuttavat kipua, on syytä hakeutua fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Milloin lääkärin vastaanotolle alaselkäkivun takia?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, mikäli alaselkäkipuun liittyy onnettomuus, pidätyskyvyn menetys, selvä alaraajan lihasheikkous, kuume, voimakas kipu vatsan puolella tai kipu on poikkeuksellisen voimakas. Myös pelkästään öisin tuntuva kipu on merkki siitä, että lääkäriin on hyvä mennä. Muutoin asiakas voi tulla suoraan fysioterapeutille ilman lääkärikäyntiä tai lähetettä.

Miten alaselkäkipua voi ehkäistä?

Alaselkäkivun ehkäisyssä tärkeitä ovat monipuolinen liikunta, riittävä lepo ja terveelliset elämäntavat. Esimerkiksi ylipaino ja tupakointi saattavat lisätä alaselkäkivun riskiä. Istumatyöläisen on tärkeää vaihtaa työskentelyasentoa riittävän usein, vaikka työasento olisikin ergonominen.

Alaselkäkivun hoito fysioterapialla

Fysioterapeutin perusosaamiseen kuuluu alaselkäkivun hoito, eli voit hakeutua kenelle tahansa fysioterapeutille hoidattamaan alaselkäkipua. Enemmän osaamista alaselkäkivun hoidossa omaavat fysioterapeutit ovat käyneet aiheeseen liittyviä jatkokoulutuksia (kuten OMT tai Maitland). Asiantuntevat fysioterapeuttimme auttavat sinua alaselkäkivun hoidossa ja selän kuntouttamisessa. Meille voit tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa OMT-fysioterapeutti, selkään erikoistunut fysioterapeuttimme Teemu Ripatti.

Alaselkäkipuun apua

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Fysioterapeutti kertoo: Alaselkäkipu

Fysioksen fysioterapeutti vastaa videolla yleisimpiin kysymyksiin alaselkäkivusta.

  • Mistä alaselänkipu johtuu?
  • Mikä auttaa alaselkäkipuun?
  • Mistä vaarallisen selkäkivun tunnistaa?
  • Voiko selkäkipu olla syöpä?

Asiakkaamme kertoo kuinka fysioterapia auttoi alaselkäkipuun

40-vuotias Jenni on käynyt fysioterapiassa alaselän ongelmien vuoksi. Katso Jennin tarina siitä kuinka fysioterapiasta on ollut hänelle apua.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain alaselkäkipuun liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.