Fysioterapiasta apua

Alaselkäkipu

Alaselkäkipu on yleinen tuki- ja liikuntaelinvaiva ja siitä kärsii noin 85 % ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Alaselkäkivun taustalla voi olla monia eri syitä.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Alaselkäkipu on yleinen vaiva

Alaselkäkipu on yleinen tuki- ja liikuntaelinvaiva. Noin 85 % ihmisistä kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Tyypillisin alaselkäkivun oire on paikallinen kipu alaselässä, johon voi liittyä säteilyoire alaraajaan. Alaselkäkipu voi esiintyä jossain tietyssä liikkeessä, esim. selkää kiertäessä, tai se voi tulla staattisen asennon tai toistotyön seurauksena, esim. imuroinnin ja istumisen aikana.

Alaselkäkipu voi iskeä yhtäkkiä tai se voi muodostua pikku hiljaa pitkän ajan kuluessa. Se voi olla tarkkarajaista tai tuntua laajemmalla alueella. Kipua voi esiintyä rangan molemmin puolin tai vain toispuoleisesti, ja sitä voi esiintyä myös pakaran alueella. Alaselkäkipu on usein aaltoilevaa. Muita alaselkäkivun oireita ovat tyypillisesti alaraajojen puutuminen tai lihasheikkous alaraajojen lihaksissa.

Mistä alaselkäkipu johtuu?

Alaselkäkivun taustalla voi olla pitkään jatkunut rasitus tai huono työasento. Myös liikkumattomuus tai toisaalta äkillinen voimakas rasituksen lisäys voi aiheuttaa alaselkäkipua.

Vaikka selän virheasennoista puhutaan paljon, erilaiset variaatiot esimerkiksi ryhdissä ovat normaaleja ja niitä ei täysin voi yhdistää alaselkäkipuun. Toinen asia, mikä usein yhdistetään selkäkipuun, on nostaminen huonossa asennossa. Kevyen taakan nostaminen ei kuitenkaan altista selkäkivulle, vaikka nostoasento olisi huono.

Alaselkäkivun tarkkaa syytä voidaan harvoin määrittää. Selvät alaselkäkivun syyt ovat esimerkiksi murtuma, syöpäkasvain tai välilevyn pullistuma. Kuitenkin noin 90 % alaselkäkivusta luokitellaan epäspesifiksi eli kivulle ei löydy yksiselitteistä syytä. Monesti asiakkaat toivovat selän kuvantamista (esim. magneettikuvausta), mutta sekään ei aina selitä kivun syytä. Magneettikuvasta tehtäviä löydöksiä esiintyy usein myös oireettomilla henkilöillä, joten esimerkiksi nikamien kulumaa ei voi aina suoranaisesti määrittää selkäkivun lähteeksi.

Krooninen ja akuutti alaselkäkipu

Alaselkäkipu voidaan jakaa keston perusteella krooniseen ja akuuttiin kipuun. Usein yhtäkkiä alkava kipu häviää itsestään 6 viikon kuluessa, jolloin puhutaan akuutista kivusta. Yli 12 viikkoa kestävä kipu luokitellaan krooniseksi. Kivun kesto on tärkeää tietää, koska se vaikuttaa valittavaan hoitotapaan. Mitä pitempään kipua on esiintynyt, sitä enemmän eri tekijöitä tulee ottaa huomioon.

Alaselkäkipu oikealla

Noidannuoli

Noidannuoli (lumbago) on tyypillisesti paikallisesti alaselässä yhtäkkiä alkava kipu, jonka seurauksena alaselkä tuntuu menevän jumiin ja selkää voi olla vaikea suoristaa. Tila on hyvin ikävän tuntuinen, mutta menee yleensä melko nopeasti ohi.

Lue lisää noidannuolesta >>

Iskias

Iskiakseen liittyvän kivun yleinen tunnusmerkki on alaraajaan säteilevä kipu. Tyypillisesti kipu säteilee takareittä pitkin pohkeeseen ja jalkaterään asti. Iskiaskipu saa nimityksensä siitä, että vaiva on iskiashermon ärsytystila. Taustalla iskias-kivussa voi olla esimerkiksi välilevyn pullistuma, mikä painaa hermoa.

Lue lisää iskiaksesta >>

Välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuman aiheuttama kipu alkaa usein selän taivutuksen aikana. Voimakas kipu alkaa melko nopeasti ja aiheuttaa kivun lisäksi tyypillisesti myös muita oireita, kuten alaraajan puutumista tai lihasheikkoutta. Kipu on yleensä niin voimakas, että asiakas hakeutuu lääkärin vastaanotolle.

Lue lisää välilevyn pullistumasta >>

Miten alaselkäkipua voidaan hoitaa?

Fysioterapeutin vastaanotolle on hyvä tulla, mikäli kokee alaselkäkipua ensimmäistä kertaa, kipu haittaa arkea, kipu häiritsee yöunta tai kipu jatkuu yli 2 viikkoa. Fysioterapeutille on syytä hakeutua myös silloin, mikäli kipuun liittyy pelkoa (esimerkiksi selkää ei uskalla taivuttaa eteenpäin) tai esimerkiksi ahdistusta tai univaikeuksia.

Fysioterapeutin vastaanotolla pyritään aluksi selvittämään, onko alaselkäkipu vaarallista ja onko lääkärissä käynti tarpeen. Kivulle pyritään antamaan selitys, jotta asiakas ymmärtäisi kipua paremmin. Asiakkaalle ohjataan hänelle sopivia harjoituksia: oma aktiivisuus ja harjoittelu ovat avainasemassa alaselkäkivun hoidossa. Lepo on harvoin tarpeen ja se voi jopa pitkittää selkäkivusta paranemista. Yleinen hyvä ensimmäinen ohje alaselkäkipuiselle on lähteä kävelemään, jos vain kipu sen sallii.

Fysioterapeutit käyttävät myös erilaisia pehmytkudoskäsittelyjä ja rangan käsittelyjä auttamaan asiakasta selkäkivun akuutissa vaiheessa. Myös esimerkiksi akupunktio on hyvä vaihtoehto hoitamaan kipua. Tärkein asia fysioterapeutin vastaanotolla on kuitenkin se, että asiakas itse oppii ymmärtämään tilanteensa paremmin ja hän saa keinoja, joilla hän voi auttaa itseään. Tämä kohta myös erottaa fysioterapeutin esimerkiksi hierojasta. Hieroja pyrkii hoitamaa asiakkaan oiretta, mutta fysioterapeutti pyrkii oireen hoitamisen lisäksi selvittämään asiakkaan oireen syyn ja hoitamaan myös sitä. Akuutissa vaiheessa fysioterapeutti pyrkii myös selvittämään onko kivun kroonistumiselle olemassa riskejä, kuten pitkittynyt lepo.

Miten alaselkäkipua voi hoitaa itse?

Alaselkäkipua voi yrittää lievittää tietyillä jumppaliikkeillä. Alaselän säteilykipua alaraajoihin voi hoitaa esimerkiksi tekemällä vartalon kiertoliikkeitä kyljellään tai tekemällä selän ojennusliikkeitä punnertamalla. Jos harjoitukset aiheuttavat kipua, on syytä hakeutua fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Milloin lääkärin vastaanotolle?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, mikäli alaselkäkipuun liittyy onnettomuus, pidätyskyvyn menetys, selvä alaraajan lihasheikkous, kuume, voimakas kipu vatsan puolella tai kipu on poikkeuksellisen voimakas. Myös pelkästään öisin tuntuva kipu on merkki siitä, että lääkäriin on hyvä mennä. Muutoin asiakas voi tulla suoraan fysioterapeutille ilman lääkärikäyntiä tai lähetettä.

Miten alaselkäkipua voi ehkäistä?

Alaselkäkivun ehkäisyssä tärkeitä ovat monipuolinen liikunta, riittävä lepo ja terveelliset elämäntavat. Esimerkiksi ylipaino ja tupakointi saattavat lisätä alaselkäkivun riskiä. Istumatyöläisen on tärkeää vaihtaa työskentelyasentoa riittävän usein, vaikka työasento olisikin ergonominen.

Alaselkäkivun hoito fysioterapialla

Fysioterapeutin perusosaamiseen kuuluu alaselkäkivun hoito, eli voit hakeutua kenelle tahansa fysioterapeutille hoidattamaan alaselkäkipua. Enemmän osaamista alaselkäkivun hoidossa omaavat fysioterapeutit ovat käyneet aiheeseen liittyviä jatkokoulutuksia (kuten OMT tai Maitland). Asiantuntevat fysioterapeuttimme auttavat sinua alaselkäkivun hoidossa ja selän kuntouttamisessa. Meille voit tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa OMT-fysioterapeutti, selkään erikoistunut fysioterapeuttimme Teemu Ripatti.

Fysioterapiasta apua alaselkäkipuihin

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Selkäkipu Iskias Noidannuoli Välilevyn pullistuma

Haastattelu ja tutkimus

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset.

Blogi: Lääkäreille ja muille ammattilaisille: Mitä alaselkäkipuinen toivoo ammattilaisilta?

Lue lisää blogista

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun