Kipua kyynärpään sisäsivulla

Golffarin kyynärpää

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on golffarin kyynärpää?

Golffarin kyynärpää on olkaluun sisemmän nivelnastan alueella tuntuva kiputila. Golffarin kyynärpään esiintyvyys on alle 0.5 % eli huomattavasti vähäisempi kuin tenniskyynärpään. Esiintyvyyden on kuitenkin havaittu nousevan kuormittavimmissa töissä lähemmäksi 4 %. Vapaa-ajan harrastuksista nimensä mukaisesti golf mutta myös tennis aiheuttavat golffarin kyynärpäävaivoja.

Mistä golffarin kyynärpää johtuu?

Golffarin kyynärpään syntyyn vaikuttavat hyvin pitkälle samat tekijät kuin tenniskyynärpäässäkin. Golffarin kyynärpää kehittyy, jos sormia ja rannetta koukistavia sekä kyynärvarteen sisäkiertoa tuottavia lihaksia kuormitetaan liikaa. Heittolajien, tenniksen ja golfin harrastajilla saattaa ranteen koukistajalihasten kiinnityskohtaan kehittyä ylikuormitusta kyynärniveleen kohdistuvien vääntövoimien seurauksena. Golffarin kyynärpää voi myös olla seurausta lihasten ylikuormituksen ja kyynärvarren ulospäin suuntautuvan vääntövoiman yhteisvaikutuksesta. Vaivan alkuvaiheessa lihasten kiinnityskohtaan eli olkaluun sisempään sivunastaan syntyy pienenpieniä vaurioita, joita kuormituksen toistuessa elimistö ei pysty enää korjaamaan. Kivun oletetaan golffarin kyynärpäässä liittyvän jänteen rakenteen vaurioitumiseen, kipuhermojen toimintaan vaikuttavien kemiallisten muutoksiin sekä verisuonten ja hermojen kasvamiseen jänteen sisälle. Vaivaan saattaa liittyä myös hermostossa tapahtuva herkistyminen kivulle, josta voi seurata esim. painekipukynnyksen laskeminen.

Mitkä golffarin kyynärpään oireet ovat?

Golffarin kyynärpään oireet ovat kipu olkaluun sisemmän nivelnastan kohdalla, painelukipu nivelnastan alueella ja kivun lisääntyminen vastustetun ranteen koukistuksen ja kyynärvarren sisäkierron aikana. Golffarin kyynärpään diagnosointi ei ole niin yksinkertaista kuin tenniskyynärpään, koska erityisesti urheilijoilla kyynärpään sisäreunan alueella tuntuvalle kivulle voi olla muitakin syitä.

Miten golffarin kyynärpäätä voi hoitaa?

Noin 80 % golffarin kyynärpäästä kärsivistä pääsee eroon vaivastaan 1-3 vuoden aikana. Vaikuttava golffarin kyynärpään hoito edellyttää mahdollisten muiden kyynärvarren ja kyynärpään alueen kipujen aiheuttajien, kuten kyynärhermo- sekä nivel- ja nivelsideperäisten ongelmien poissulkua. Golffarin kyynärpään hoidossa pyritään kuormitustekijöiden optimointiin sekä työ- ja vapaa-ajan ergonomian parantamiseen. Manuaalisen terapian menetelmiä ja teippausta voidaan käyttää kiputuntemusten vähentämiseen. Fysioterapeutin suunnitteleman etenevän harjoitusohjelman avulla pyritään palauttamaan golffarin kyynärpääongelmasta kärsivän henkilön ranteen koukistajalihasten lihasvoiman parantamiseen ja jänteiden rakenteen vahvistamiseen. Pitkittyneissä ongelmissa myös elintapojen korjaamiseen, kuten tupakoinnin lopettamiseen ja laihduttamiseen tulee tarvittaessa kannustaa. Tutkimusnäyttö golffarin kyynärpään vaikuttavasta hoidosta on huomattavasti vähäisempää kuin tenniskyynärpään kohdalla.


Jos vaivasi kuvaus sopii golffarin kyynärpäähän, varaa aika fysioterapeutille lähimpään toimipisteeseen sivun alaosasta.
Voit myös lukea lisää kyynärpään ja ranteen ongelmista tästä.

Fysioterapialla eroon Golffarin kyynärpäästä

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Kyynärpään ongelmat OMT-fysioterapia Fysioterapia

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lisätietoa toimipisteiden tarjoamista palveluista löydät toimipistekohtaisilta sivuilta.

Toimipisteemme

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Tutustu palveluihimme