Golfkyynärpää

Golffarin kyynärpää

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Kipua kyynärpään sisäsivulla? Varaa aika netissä.

Mikä on golfkyynärpää?

Golfkyynärpää on olkaluun sisemmän nivelnastan alueella tuntuva kiputila. Golfkyynärpää on samanlainen vaiva kuin tenniskyynärpää. Oireet vain ilmenevät kyynärpään sisäsyrjässä, kun tenniskyynärpäässä ne paikallistuvat ulkosyrjään.

Golffarin kyynärpään esiintyvyys on alle 0.5 % eli huomattavasti vähäisempi kuin tenniskyynärpään. Esiintyvyyden on kuitenkin havaittu nousevan kuormittavimmissa töissä lähemmäksi 4 %. Vapaa-ajan harrastuksista nimensä mukaisesti golf, mutta myös tennis aiheuttavat golfkyynärpäävaivoja.

Mistä golfkyynärpää johtuu?

Golfkyynärpää johtuu tulehduksesta olkaluun alaosan sisemmässä nivelnastassa, johon kiinnittyvät ranteen koukistajat. Krooninen ärsytystila syntyy, kun käsivarren lihaksia ylirasitetaan.

Golfkyynärpään syntyyn vaikuttavat hyvin pitkälle samat tekijät kuin tenniskyynärpäässäkin. Golfkyynärpää kehittyy, jos sormia ja rannetta koukistavia sekä kyynärvarteen sisäkiertoa tuottavia lihaksia kuormitetaan liikaa.

Heittolajien (etenkin keihäänheittäjät ja pesäpalloilijat), tenniksen ja golfin harrastajilla saattaa ranteen koukistajalihasten kiinnityskohtaan kehittyä ylikuormitusta kyynärniveleen kohdistuvien vääntövoimien seurauksena. Golfkyynärpää voi myös olla seurausta lihasten ylikuormituksen ja kyynärvarren ulospäin suuntautuvan vääntövoiman yhteisvaikutuksesta.

Vaivan alkuvaiheessa lihasten kiinnityskohtaan eli olkaluun sisempään sivunastaan syntyy pienenpieniä vaurioita, joita kuormituksen toistuessa elimistö ei pysty enää korjaamaan. Kivun oletetaan golfkyynärpäässä liittyvän jänteen rakenteen vaurioitumiseen, kipuhermojen toimintaan vaikuttavien kemiallisten muutoksiin sekä verisuonten ja hermojen kasvamiseen jänteen sisälle. Vaivaan saattaa liittyä myös hermostossa tapahtuva herkistyminen kivulle, josta voi seurata esim. painekipukynnyksen aleneminen.

Varaa aika golfkyynärpään hoitoon

Mitkä golfkyynärpään oireet ovat?

Golfkyynärpään oireet ovat kipu olkaluun sisemmän nivelnastan kohdalla, painelukipu nivelnastan alueella ja kivun lisääntyminen vastustetun ranteen koukistuksen ja kyynärvarren sisäkierron aikana. Golfkyynärpään diagnosointi ei ole niin yksinkertaista kuin tenniskyynärpään, koska erityisesti urheilijoilla kyynärpään sisäreunan alueella tuntuvalle kivulle voi olla muitakin syitä.

Miten golfkyynärpäätä voi hoitaa?

Noin 80 % golfkyynärpäästä kärsivistä pääsee eroon vaivastaan 1-3 vuoden aikana. Akuutissa kipuvaiheessa pyritään kyynärnivelen alue rauhoittamaan vähentämällä kuormitusta ja annetaan käden levätä.

Vaikuttava golfkyynärpään hoito edellyttää mahdollisten muiden kyynärvarren ja kyynärpään alueen kipujen aiheuttajien, kuten kyynärhermo- sekä nivel- ja nivelsideperäisten ongelmien poissulkua.

Golfkyynärpään hoidossa pyritään kuormitustekijöiden optimointiin sekä työ- ja vapaa-ajan ergonomian parantamiseen. Manuaalisen terapian menetelmiä ja teippausta voidaan käyttää kiputuntemusten vähentämiseen.

Kun akuutti kipu on ohitse, on aika aloittaa kyynärvarren lihasten venyttely ja vahvistaminen kevyillä painoilla. Oikeiden harjoitteiden tekeminen vaatii yleensä fysioterapeutin ohjauksen. Fysioterapeutin suunnitteleman etenevän harjoitusohjelman avulla pyritään palauttamaan golfkyynärpääongelmasta kärsivän henkilön ranteen koukistajalihasten lihasvoiman parantamiseen ja jänteiden rakenteen vahvistamiseen.

Pitkittyneissä ongelmissa myös elintapojen korjaamiseen, kuten tupakoinnin lopettamiseen ja laihduttamiseen tulee tarvittaessa kannustaa. Tutkimusnäyttö golfkyynärpään vaikuttavasta hoidosta on huomattavasti vähäisempää kuin tenniskyynärpään kohdalla.

Golfkyynärpään ennaltaehkäisy

Golfkyynärpää uusiutuu helposti, jos kädestä ei pidä huolta. Golfkyynärpäätä ehkäistään samalla tavalla kuin tenniskyynärpäätä, esimerkiksi harjoittelemalla lihastoiminnan tasapainoa: lihasten vahvistamista, lihasten venyttelyä, nivelten liikkuvuuden parantamista sekä yleistä lihas- ja peruskuntoa.

Fysioterapialla eroon golfkyynärpäästä

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Apua golfkyynärpäähän

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain golfkyynärpäähän liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.