Kipua kyynärpään sisäsivulla

Golffarin kyynärpää

Golffarin kyynärpää johtuu tulehduksesta olkaluun alaosan sisemmässä nivelnastassa, johon kiinnittyvät ranteen koukistajat.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on golffarin kyynärpää?

Golffarin kyynärpää on olkaluun sisemmän nivelnastan alueella tuntuva kiputila. Golfkyynärpää on samanlainen vaiva kuin tenniskyynärpää. Oireet vain ilmenevät kyynärpään sisäsyrjässä, kun tenniskyynärpäässä ne paikallistuvat ulkosyrjään.

Golffarin kyynärpään esiintyvyys on alle 0.5 % eli huomattavasti vähäisempi kuin tenniskyynärpään. Esiintyvyyden on kuitenkin havaittu nousevan kuormittavimmissa töissä lähemmäksi 4 %. Vapaa-ajan harrastuksista nimensä mukaisesti golf, mutta myös tennis aiheuttavat golffarin kyynärpäävaivoja.

Lue lisää tenniskyynärpäästä

Mistä golffarin kyynärpää johtuu?

Golffarin kyynärpää johtuu tulehduksesta olkaluun alaosan sisemmässä nivelnastassa, johon kiinnittyvät ranteen koukistajat. Krooninen ärsytystila syntyy, kun käsivarren lihaksia ylirasitetaan.

Golffarin kyynärpään syntyyn vaikuttavat hyvin pitkälle samat tekijät kuin tenniskyynärpäässäkin. Golffarin kyynärpää kehittyy, jos sormia ja rannetta koukistavia sekä kyynärvarteen sisäkiertoa tuottavia lihaksia kuormitetaan liikaa. Heittolajien (etenkin keihäänheittäjät ja pesäpalloilijat), tenniksen ja golfin harrastajilla saattaa ranteen koukistajalihasten kiinnityskohtaan kehittyä ylikuormitusta kyynärniveleen kohdistuvien vääntövoimien seurauksena. Golffarin kyynärpää voi myös olla seurausta lihasten ylikuormituksen ja kyynärvarren ulospäin suuntautuvan vääntövoiman yhteisvaikutuksesta.

Vaivan alkuvaiheessa lihasten kiinnityskohtaan eli olkaluun sisempään sivunastaan syntyy pienenpieniä vaurioita, joita kuormituksen toistuessa elimistö ei pysty enää korjaamaan. Kivun oletetaan golffarin kyynärpäässä liittyvän jänteen rakenteen vaurioitumiseen, kipuhermojen toimintaan vaikuttavien kemiallisten muutoksiin sekä verisuonten ja hermojen kasvamiseen jänteen sisälle. Vaivaan saattaa liittyä myös hermostossa tapahtuva herkistyminen kivulle, josta voi seurata esim. painekipukynnyksen aleneminen.

Mitkä golffarin kyynärpään oireet ovat?

Golffarin kyynärpään oireet ovat kipu olkaluun sisemmän nivelnastan kohdalla, painelukipu nivelnastan alueella ja kivun lisääntyminen vastustetun ranteen koukistuksen ja kyynärvarren sisäkierron aikana. Golffarin kyynärpään diagnosointi ei ole niin yksinkertaista kuin tenniskyynärpään, koska erityisesti urheilijoilla kyynärpään sisäreunan alueella tuntuvalle kivulle voi olla muitakin syitä.

Miten golffarin kyynärpäätä voi hoitaa?

Noin 80 % golffarin kyynärpäästä kärsivistä pääsee eroon vaivastaan 1-3 vuoden aikana. Akuutissa kipuvaiheessa pyritään kyynärnivelen alue rauhoittamaan vähentämällä kuormitusta ja annetaan käden levätä. Vaikuttava golffarin kyynärpään hoito edellyttää mahdollisten muiden kyynärvarren ja kyynärpään alueen kipujen aiheuttajien, kuten kyynärhermo- sekä nivel- ja nivelsideperäisten ongelmien poissulkua. Golffarin kyynärpään hoidossa pyritään kuormitustekijöiden optimointiin sekä työ- ja vapaa-ajan ergonomian parantamiseen. Manuaalisen terapian menetelmiä ja teippausta voidaan käyttää kiputuntemusten vähentämiseen.

Kun akuutti kipu on ohitse, on aika aloittaa kyynärvarren lihasten venyttely ja vahvistaminen kevyillä painoilla. Oikeiden harjoitteiden tekeminen vaatii yleensä fysioterapeutin ohjauksen. Fysioterapeutin suunnitteleman etenevän harjoitusohjelman avulla pyritään palauttamaan golffarin kyynärpääongelmasta kärsivän henkilön ranteen koukistajalihasten lihasvoiman parantamiseen ja jänteiden rakenteen vahvistamiseen. 

Pitkittyneissä ongelmissa myös elintapojen korjaamiseen, kuten tupakoinnin lopettamiseen ja laihduttamiseen tulee tarvittaessa kannustaa. Tutkimusnäyttö golffarin kyynärpään vaikuttavasta hoidosta on huomattavasti vähäisempää kuin tenniskyynärpään kohdalla.

Golfkyynärpään ennaltaehkäisy

Golfkyynärpää uusiutuu helposti, jos kädestä ei pidä huolta. Golffarin kyynärpäätä ehkäistään samalla tavalla kuin tenniskyynärpäätä, esimerkiksi harjoittelemalla lihastoiminnan tasapainoa: lihasten vahvistamista, lihasten venyttelyä, nivelten liikkuvuuden parantamista sekä yleistä lihas- ja peruskuntoa.

Lue lisää kyynärpään ja ranteen ongelmista

Fysioterapialla eroon Golffarin kyynärpäästä

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Kyynärpään ongelmat Fysioterapia OMT-fysioterapia Maitland-konsepti

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lisätietoa toimipisteiden tarjoamista palveluista löydät toimipistekohtaisilta sivuilta.

Toimipisteemme

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Tutustu palveluihimme