1Ensimmäinen käynti: Tutkimus, ennuste ja suunnitelma
Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja arvioimme toimintakykyä. Asetamme yhdessä tavoitteet ja laadimme ennusteen sekä suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi.
2Jatkokäynnit: Hoidot ja tulosten seuranta
Lievitämme oireita, kipua, turvotusta, jotta päästään harjoittelemaan.
3Kotona tai salilla: Säännöllinen harjoittelu
Ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa fysioterapiaa.
4Valmentavat käynnit: Ylläpitävä harjoittelu
Kun oireet helpottuvat, tarkistamme hoito- ja harjoitusohjeet. Annamme ohjausta ja tukea harjoitteluun ja tarpeen mukaan jatkamme fysioterapiahoitoja.
5Seurantakäynnit ja vuositarkastus: Tulosten varmistaminen
Tarkastuskäynneillä varmistamme, että saavutetut tulokset ovat säilyneet. Samalla päivitämme harjoitteluohjeet
Hiirikäsi ei ole varsinaisesti lääketieteellinen termi, vaan se on yleisnimike kyynärvarren, ranteen ja käden alueen rasitusperäisille oireille. Vaikka hiirikäsi terminä viittaakin päätetyöhön / tietokoneen hiiren käyttöön, voivat oireet olla peräisin hyvin monenlaisesta kuormituksesta. Hiirikättä voidaan pitää jonkinlaisena esiasteena monille sormien, ranteen ja kyynärvarren sairauksille.
Tenniskyynärpää, Golffarin kyynärpää, De Quervainin tauti (peukalon loitontaja- ja ojentajalihaksen jännetuppitulehdus) ja rannekanavaoireyhtymä ovat yleisimmät rasitusperäiset yläraajavaivat, jotka voidaan laskea kuuluviksi hiirikäsi-termin alle. Rannekanavaoireyhtymän esiintyvyys suomalaisväestössä on miehillä 2 % ja naisilla 5 %. Vaivojen toistuminen on yleistä.
Mistä hiirikäsi johtuu?
Hiirikäsi saattaa kehittyä, jos työssä esiintyy toistuvia kyynärvarren, ranteen ja sormien liikkeitä, ranteen taivutusasentoja tai kyynärvarren lihasten voimaa vaativia suorituksia. Näyttöpäätetyöskentelyssä esim. pöydän reunan painaminen rannetta vasten saattaa olla syy kiputilojen syntyyn.
Jos hiirikäsi johtuu hermoperäisistä ongelmista, niin niistä yleisin on rannekanavaoireyhtymä. Rannekanavaoireyhtymä aiheutuu yläraajan keskihermon pinnetilasta. Työhön ja vapaa-aikaan liittyvien kuormitustekijöiden lisäksi monilla yksilöllisillä tekijöillä, kuten ylipainolla, tupakoinnilla ja diabeteksella saattaa olla vaikutusta hiirikäden kehittymiseen.
Mitkä ovat hiirikäden oireet?
Lihas-/jänneperäisissä hiirikäsioireissa lihasten kiinnityskohdassa ja jänteen alueella esiintyy paineluarkuutta. Jännekipu voimistuu selvästi lihasta kuormitettaessa. Hermoperäiset hiirikäden oireita ovat kyynärvarren, ranteen ja käden alueella tuntuva kipu, puutuminen ja pistely.
Rannekanavaoireyhtymässä puutuminen paikantuu yleensä peukalon, etusormen, keskisormen tai nimettömän alueelle. Pitkälle edenneessä rannekanavaoireyhtymässä voi ilmaantua peukalotyven alueella lihasten surkastumista ja peukalon loitonnusvoiman heikkoutta.
Miten hiirikättä voi hoitaa?
Pitkälle edenneet hiirikäsiongelmat heikentävät työkykyä ja aiheuttavat huomattavan paljon työstä poissaoloja, joten niiden varhainen tunnistaminen ja kuntouttaminen on erittäin tärkeää. Koska hiirikäsi on hyvin epätarkka käsite, tulee kuntoutustoimenpiteiden kohdistamiseksi pystyä tarkentamaan oikea diagnoosi. Joissakin tapauksissa lääketieteellisiä lisätutkimuksia tarvitaan diagnoosin varmistamiseksi.´
Mikä auttaa hiirikäteen?
Jos vaivan taustalla olevat rasitustekijät ovat helposti tunnistettavissa, niin rasituksen poistaminen, kivun hoito, ohjaus ja seuranta ovat yleensä riittäviä toimenpiteitä ja toipuminen tapahtuu muutamassa viikossa.
Fysioterapeutin toimesta on myös syytä tarkistaa työpaikan ergonomiset tekijät kuntoon. Jännevaivoissa terapeutti suunnittelee harjoitusohjelman, joka tähtää jänteen kuormituksensietokyvyn parantamiseen ja rakenteiden vahvistamiseen. Hankalimmissa tilanteissa rannekanavaoireyhtymän hoidossa voidaan tarvita leikkaushoitoa.
Jos haluat kysyä jotain hiirikäteen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.