Selkäkipu

Iskias

Iskias on kivualias vaiva, joka säteilee selästä pakaraan. 

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on iskias?

Iskiashermo on kehomme paksuin hermo ja saa alkunsa lanne-ristipunoksesta kahden alimman lannenikaman ja ristiluun alueelta. Iskiaksella tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa alaraajaan säteilevää kipua. Hermoon kohdistuva ärsytys voi olla mekaanista (paine, venytys) tai kemiallista. Yleisin iskiasoireen aiheuttajista on välilevyn pullistuma. Muita iskiasoireen aiheuttajia ovat selkäydinkanavan ahtauma (spinaalistenoosi) ja piriformis-oireyhtymä. Iskiasoireen esiintyvyys suomalaisilla on noin 5 %. Fysioterapia voi auttaa iskiaksen hoidossa.

Mistä iskias johtuu?

Iskiaskipu ja muut oireet johtuvat iskiashermoon kohdistuvasta paineesta ja välilevyn pullistumaan liittyen myös hermon kemiallisesta ärsytyksestä. Tutkimuksissa on osoitettu, että välilevyn takaosan vauriot voivat aiheuttaa alaraajaan säteilevän oireen, vaikka hermojuureen ei suoraan kohdistuisikaan paineen lisääntymistä. Iskiaksen hoitoon sopii fysioterapia.

Selkäydinkanavan ahtaumalla (spinaalistenoosi) tarkoitetaan selkäydinkanavan pienenemistä ja siitä seuraavia oireita. Spinaalistenoosi on yleisintä iäkkäimmillä henkilöillä. Ahtauman syitä ovat selän pikkunivelten nivelrikko, välilevyn madaltumaan liittyvät muutokset, nikamia tukevien nivelsiteiden paksuuntuminen tai nikamaan kehittyvät luulisät.

Osa iskiasvaivoista voi olla lähtöisin pakaran alueelta. Iskiashermo menee lonkan alueella lonkan ulkokiertäjälihasten (piriformis-lihas) läpi tai alta. Tällä alueella lihakset saattavat aiheuttaa paineen hermoon. Pakaraperäisen iskiaskivun ja -oireiston voi aiheuttaa kaatuminen istualleen, istuminen kovalla alustalla tai voimakas / pitkäkestoinen pakaralihasten ulkokiertäjälihasten kuormittaminen.

Mitkä iskiaksen oireet ovat?

Iskiasvaivaan liittyvät oireet ovat kipu, pistely, puutuminen, tunnottomuus ja alaraajan lihasten lihasheikkous. Jos kyseessä on rankaperäinen aiheuttaja (välilevyn pullistuma tai spinaalistenoosi) oireiden paikantuminen riippuu siitä millä selkärangan tasolla ongelma sijaitsee. Oireet tuntuvat pakaran tai alaraajan alueella. Selkäydinkanavan ahtaumaan liittyvät oireet eli väsymys, heikkous, puutuminen ja kipu ilmenevät tyypillisesti kävellessä tai muussa rasituksessa. Pakara-alueelta johtuvat iskiasoireet pahenevat monesti istuessa.

Miten iskiasta voi hoitaa?

Potilaalle on tärkeää välittää viesti, että oireista huolimatta ei ole aihetta pelkoon. Koulutettu fysioterapeutti voi antaa terapiaa iskiaksen hoitoon. Konservatiivinen hoito on yleensä riittävä ja paraneminen tapahtuu 1-2 kuukauden kuluessa. Yleensä oireet häviävät täydellisesti. Vuodelepo ei yleensä edistä iskiaspotilaan toipumista ja siksi sitä on syytä välttää. Psoas-asento (selinmakuulla, polvet koukussa jalat nostettuna esim. tuolille) helpottaa monesti iskiaskipua. Liikkuminen on keskeisin menetelmä välilevyn rakenteen ja toiminnan ylläpitämiseksi, parhaiten tähän sopii kestävyyslajit kuten lenkkeily kävellen tai kevyesti juosten. Selkäydinkanavan ahtaudesta johtuvia iskiasoireita ei sinänsä voida poistaa mutta kävelykykyä ja oireetonta liikkumiskykyä on mahdollista parantaa oikein kohdistetulla harjoittelulla. Fysioterapeutti tukee potilasta normaaliaktiviteetteihin palaamisessa. Henkilön yksilölliset tarpeet, harjoitteluhistoria ja mieltymykset ja taidot huomioidaan harjoittelumuodon valinnassa.


Jos kärsit selkäkivusta lue lisää tästä >>>>


Fysioterapiasta apua iskiaskivun hoitoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Selkäkipu Alaselkäkipu Välilevyn pullistuma Fysioterapia

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun