Jäätynyt olkapää

Jäätynyt olkapää

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on jäätynyt olkapää?

Jäätynyt olkapää on olkanivelen liikettä merkittävästi vähentävä, kivulias nivelen sairaus. Jäätynyt olkapää tunnetaan myös nimillä frozen shoulder ja olkanivelen adhesiivinen kapsuliitti.

Mistä jäätynyt olkapää johtuu?

Jäätynyt olkapää kehittyy, kun sitä ympäröivä nivelkapseli alkaa paksuuntua ja kiristyä. Nivelneste voi vähentyä ja olkapäähän voi kehittyä kiinnikkeitä. Tästä seuraa, että kapseli muuttuu pikku hiljaa paksummaksi, jäykistyy ja kutistuu. Liikkeet alkavat tuntua kivuliailta ja hankaavilta.

Tarkkaa syytä jäätyneen olkapään kehittymiselle ei tunneta. Tyypillisesti vaivasta kärsivä kertoo olkapääkivun ja jäykkyyden lisääntyneen vähitellen ilman selkeää vammamekanismia. Ennen tyypillistä jäätyneen olkapään oireiston kehittymistä voi olkapää olla oireillut lievempänä jo pitkään. Jäätynyt olkapää voi kehittyä myös leikkauksen ja tapaturman jälkitilana.

Oireisto kehittyy usein keski-iässä ja on yleisempi naisilla kuin miehillä. Diabeetikoilla jäätynyttä olkapäätä esiintyy selvästi enemmän kuin muilla. Väestötasolla esiintyvyydeksi on arvioitu noin 2 %.

Miten jäätynyt olkapää oireilee?

Tyypillisiä jäätyneen olkapään oireita ovat olkapään alueen kivut, yleensä myös leposärky, sekä voimakkaasti rajoittuneet olkanivelen liikeradat. Kättä ei saa nostettua ylös ja myös olkapään kiertoliikkeet ovat huomattavan rajoittuneet.

Monet päivittäiset askareet, kuten pukeutuminen, muuttuvat hankaliksi. Käsi kipeytyy jo melko vähäisestäkin rasituksesta. Kivut valvottavat usein myös öisin. Jäätyneen olkapään diagnosointi perustuu yleensä kliiniseen tutkimiseen ja potilaan oirekuvaan.

Tyypillistä jäätyneelle olkapäälle on oireiden pitkä kesto. Toipuminen voi kestää 1-3 vuotta. Varsinainen jäykkyysvaihe tyypillisesti kestää 4–9 kuukautta.

Varaa aika jäätyneen olkapään hoitoon

Jäätynyt olkapää (adhesiivinen kapsuliitti)


Miten jäätynyttä olkapäätä voi hoitaa?

Jäätyneen olkapään täsmällistä hoitoa ei tunneta, mutta oireita pystytään lievittämään. Aktiivinen ja säännöllinen liikunta ja pitkäjänteinen kuntoutus on avain jäätyneen olkapään hoidossa.

Vaikka jäätyneen olkapään toipuminen on hidasta, niin ennuste on hyvä. Usein olkapään kivut helpottavat kokonaan ja olkanivelen toiminta voi palautua lähes ennalleen, kun kuntoutuksesta huolehditaan.

Kuntouttava liikunta on tarpeen myös vaivan parannuttua. Pidempi tauko harjoittelussa voi johtaa jäätyneen olkapään uusiutumiseen. On tärkeää varmistua, että harjoitusliikkeet tehdään oikein. Tällöin on tärkeää, että fysioterapeutti avustaa ainakin ensivaiheessa. Harjoitukset tehdään kivun sallimissa rajoissa.

Miten jäätynyt olkapää paranee?

Jäätyneen olkapään paranemisprosessi voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:

  • kipuvaiheeseen
  • jäykkyysvaiheeseen
  • paranemisvaiheeseen

Hoitotoimenpiteet kohdistetaan näiden vaiheiden mukaan. Kipuvaiheessa voidaan käyttää esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä, kylmähoitoa ja ohjattuja kevyitä liikeharjoitteita. Joskus myös kortikoidi-injektiosta voi olla apua.

Varaa aika jäätyneen olkapään hoitoon

Miten kuntouttaa jäätynyttä olkapäätä?

Fysioterapian keinoin autetaan palauttamaan olkanivelen täysi liikkuvuus ja toimintakyky, kun kipuvaihe alkaa helpottaa. Usein käytettyjä menetelmiä ovat fysikaalinen terapia, OMT, ja fysioterapeutin neuvot ja ohjaus. 

Kotiharjoittelun ohjaus ja suunnittelu on oleellinen osa jäätyneen olkapään kuntoutusta. Narkoosimanipulaation käyttö on vähentynyt jäätyneen olkapää hoitomenetelmänä, mutta voi joissakin tilanteissa olla edelleen perusteltua.

Fysioterapiasta apua jäätyneeseen olkapäähän

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Apua olkapääkipuihin

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain jäätyneeseen olkapäähän liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.