Jännitysniska

Jännitysniska

Varaa aika jännitysniskan hoitoon.

Mikä on jännitysniska?

Jännitysniska eli “Tension neck” on yksi yleisimmistä syistä, joiden perusteella ihmiset hakeutuvat ensin lääkäriin ja sitten fysioterapiaan. Jännitysniska johtuu niskan ja hartioiden pitkään jatkuvasta staattisesta jännityksestä, joka on usein seurausta huonosta ergonomiasta.

Niskakipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Suuri osa niskan ja hartiaseudun kivuista on lähtöisin pehmytkudoksista, lähinnä lihaksista. Vaivat ovat yleisiä mutta onneksi eivät juuri aiheuta pysyvää työkyvyttömyyttä.

Mistä jännitysniska johtuu?

Jännitysniska johtuu pitkään jatkuvasta staattisesta jännityksestä, joka on usein seurausta huonosta ergonomiasta. Jännitysniska on tyypillinen vaiva mm. päätetyötä tekevillä tai kampaajilla, joilla jännitystila ei lopu työnteon jälkeen ja lihasten aineenvaihdunta häiriintyy. Tästä seuraa helposti kierre, mikä taas pahentaa kiputiloja.

Miten jännitysniska oireilee?

Jännitysniskan oireita ovat niska-hartiaseudun kipu, särky ja jomotus sekä jäykkyyden tai heikkouden tunne. Särkyä on niskan yläosissa, hartioissa ja lapojen seudulla. Myös huimausta ja päänsärkyä esiintyy usein sekä sormet saattavat puutua.

Oireet ovat usein pahimmillaan työpäivän jälkeen ja helpottavat alkuun loma-aikoina. Vaivan jatkuessa pitkään oireet voivat jäädä pysyviksi.

Miten jännitysniskaa voi hoitaa?

Jännitysniskan hoidossa omatoiminen harjoittelu on erittäin tärkeää. Harjoitteita voi tehdä kivun sallimissa rajoissa. Jos liikkeet aiheuttavat merkittävää kipua, on syytä olla yhteydessä fysioterapeuttiin.

On suositeltavaa varata aika fysioterapeutin vastaanotolle jo varhaisessa vaiheessa, jotta saat oikeanlaiset harjoitteet ja opastuksen harjoitteiden tekemiseen. Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika jännitysniskan hoitoon

Miten jännitysniskaa voi hoitaa itse?

Jännitysniskan itsehoidossa lihasten venyttäminen ja rentouttaminen sekä niskan alueen lihasten voimistelu on tärkeää.

Mikä auttaa jännitysniskaan:

  • Kerran tunnissa kannattaa tehdä taukoliikkeitä joko useamman harjoituksen kerralla tai yhden harjoituksen useita kertoja.
  • Vaihtele istuma-asentoa muutaman kerran tunnissa.
  • Seiso, istu ja liiku mahdollisuuksien mukaan.
  • Niska-alueen voimistelu ja venyttely parantavat verenkiertoa ja rentouttaa. Samalla lihasten ja nivelten liikkuvuus paranee.

Lisäksi riittävä lepo on tärkeää. Nuku kyljelläsi tai selälläsi, ei vatsallaan, sillä silloin niska on kiertynyt ääriasentoon.

Jännitysniskan hoito fysioterapeutin vastaanotolla

Fysioterapeuttinen hoito aloitetaan tekemällä potilaan kanssa selvitys työstä ja vapaa-ajasta. Työssä pitäisi tehdä ergonomisia parannuksia, kuten työasennon ja työpöydän korkeuden korjaamisella siten, että hartiat olisivat mahdollisimman rentoina työskennellessä ja istuma-asento selälle ja hartioille suotuisa. Asiakkaalle ohjataan myös hartioita rentouttava ja venyttelevä voimisteluohjelma.

Apua jännitysniskaan

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain jännitysniskaan liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.