Polven ulkoreunan pistävä kipu

Juoksijan polvi

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on juoksijan polvi?

Juoksijan polvi on polven ulkoreunan alueelle paikallistuva rasitusvamma. Toistuva ja yksitoikkoinen kuormitus voi aiheuttaa reiden ulkoreunalla olevan lihas-jännekalvon (ITB) kiristymistä, painetta ja mekaanista hankausta reisiluun alaosan ulkonevaa päätä vasten. Tämä voi johtaa tulehdusärsytykseen alueen kudoksissa. Myös jännealueen mekaanista hankausta alueella vähentävä limapussi voi ärtyessään turvota ja lisätä alueen problematiikkaa. Nimensä mukaisesti tätä rasitusvaivaa esiintyy yleisesti juoksijoilla, erityisesti pitkiä matkoja juoksevilla. Lue lisää polvikivusta sekä polven kierukkavammasta.

Polvikipu Polven kierukkavamma

Mistä juoksijan polvi johtuu?

Juoksijan polven syitä voivat olla monet jalan toimintaan kuormituksessa liittyvät tekijät, jotka johtavat reiden ulkosivun kiristymiseen ja ylirasittumiseen. Näitä voivat olla tekniikkavirheet juoksussa, epäsopivat jalkineet, kalteva juoksualusta, polven alueen anatomiset poikkaemat, yli- tai alipronatoiva jalka, polven liiallinen sisäkierto kuormitettaessa, lihaskireydet, puutteet lihaskunnossa tai -tasapainossa. Varsinkin lonkan loitontaja- ja ulkokiertäjälihasten puutteellisen toiminnan tai heikkouden on esitetty voivan altistaa juoksijan polven kehittymiseen. Minkään yksittäisen biomekaanisen tekijän ei ole kuitenkaan voitu osoittaa yksin selittävän kyseistä rasitusvaivaa. Liian nopeasti tapahtuva juoksumäärien tai muun kuormituksen lisäys voi altistaa rasitusvammoille, myös juoksijan polvi -vaivan kehittymiselle.

Mitkä ovat juoksijan polven oireet?

Juoksijan polvi oireilee rasituskipuna polven ulkoreunalla. Juostessa kivut usein vähitellen lisääntyvät ja voivat pakottaa keskeyttämään juoksemisen. Joskus esiintyy myös leposärkyä.

Miten juoksijan polvea voi hoitaa?

Juoksijan polven hoitamiseksi tarvitaan lähes aina kipua aiheuttavan juoksu- tai muun kuormituksen tilapäistä keventämistä. Mahdolliset altistavat kuormitustekijät rasitusvaivan taustalla pyritään löytämään ja ratkaisemaan. Lihaskireyden vähentäminen ja heikkojen lihasten vahvistaminen on keskeinen osa juoksijan polven hoitoa. Manuaalisista käsittelyistä ja teippauksista voi olla apua.

Fysioterapeutti auttaa kartoittamaan lihastasapainoon liittyviä tekijöitä ja ohjaa kotiharjoitteet. Juoksutekniikka ja juoksukengät voivat vaatia tarkistusta. Juoksijan polvi voi olla kiusallisen pitkäaikainen vaiva, varsinkin jos oireita aiheuttavaa kuormitusta ei malteta keventää. Ennuste paranemiselle on kuitenkin hyvä. Leikkaushoitoa tarvitaan vain hyvin harvoin. Tulehduskipulääkkeistä voi akuutissa vaiheessa olla apua.

Fysioterapiasta apua juoksijan polveen

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Varaa aika fysioterapiaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun