
Mitä on kantapääkipu?
Kantapääkivulla tarkoitetaan kipua, joka tuntuu jalkapohjassa kantapään alueella.
Tyypillisimpiä syitä kantapään alueen kivulle on:
- kantakalvon kiinnitysalueen rasituskipu (plantaarifaskiitti)
- kantapään rasvapatjan vamma
- kantaluun rasitusvamma
- akillesjänteen kiinnitysalueen kipu
Mikä auttaa kantapään kipuun?
Kantapääkivun tarkemmat oireet ja hoito riippuvat paljon siitä, mikä kantapääkipu on kyseessä. Alaraajoihin erikoistuneet alaraajafysioterapeutit ja jalkaterapeutit auttavat erilaisten kantapääkipujen hoidossa.
Varaa aika kantapääkivun hoitoon
Kantakalvon kiinnitysalueen rasituskipu eli plantaarifaskiitti
Plantaarifaskiitti (plantaarifaskiopatia) on jalkapohjassa, kantapään sisäreunalla kuormituksessa esiintyvä kiputila. Kipu voi alkaa äkillisesti tai kehittyä vähitellen ylikuormituksen seurauksena. Vaivassa jalkapohjan jännekalvon eli kantakalvon kiinnityskohtaan kantapäähän kehittyy tulehdustila.
Plantaarifaskiitti voi alkaa pienestä tai osittaisesta repeämästä kantakalvon kiinnitysalueella. Vamman voi aiheuttaa kantakalvon äkillinen tai voimakas isku sekä venytys. Usein plantaarifaskiitin taustalla on kuitenkin pitkäkestoinen ylirasitustila, joka johtaa kantakalvon krooniseen tulehdustilaan ja kiinnityskohdan paksuuntumiseen.
Kantapään sisäsyrjän kipu
Yleensä plantaarifaskiitin aiheuttama oire on jalkapohjaan, kantapään sisäreunalle kuormituksen aikana paikallistuva kipu. Kävely sekä muu jalan päälle varaaminen vaikeutuu ja voi esiintyä ontumista.
Kantapään rasvapatjan vamma
Kantapään alla sijaitsee rasvapatja. Siinä joustavan sidekudoskennoston sisälle on tiiviisti pakkautuneita rasvasoluja. Rasvapatjan tehtävä on toimia kantaluun luonnollisena iskunvaimentimena. Samanlainen rasvapatja löytyy myös päkiän alta.
Rasvapatjan vamma voi syntyä akuutisti esimerkiksi kantapään päälle putoamisen yhteydessä. Yleisempää kuitenkin on, että tilanne kehittyy pikkuhiljaa kuormituksen tai iän myötä. Tällöin rasvapatja alkaa arpeutua, surkastua ja muuttua vähemmän joustavaksi, jolloin se menettää iskunvaimennuskykyään.
Rasvapatjan oireilu on tyypillistä lajeissa, joissa tulee paljon hyppyjä ja iskuja kantapään alueelle, kuten pallopelit ja hyppylajit. Lisäksi kävely- tai juoksuaskeleessa voimakas kantaisku voi altistaa rasvapatjan vammalle. Ylipaino ja ikä voivat myös altistaa rasvapatjan vammalle.
Kantapään ulkosyrjän kipu
Kantaluun rasvapatjan vammassa oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin plantaarifaskiopatiassa, mutta pahin kipualue on yleensä kantapään ulkoreunalla tai suoraan kantapään alla, toisin kuin plantaarifaskiopatiassa.
Rasvapatjan vamman hoito
Rasvapatjan vamman hoidossa tärkeää on aluksi rasituksen vähentäminen tai keventäminen kivun lievittämiseksi. Kun kipu on helpottanut, kuormitusta voidaan asteittain lähteä kasvattamaan.
Fysioterapiassa on tärkeää selvittää mahdolliset altistavat tekijät vammalle ja puuttua näihin. Kävely- tai juoksutekniikkaan tehtävät muutokset voivat vähentää kantapäälle tulevaa iskua. Lisäksi jalkaterän, nilkan ja koko alaraajan toimintaan tulee kiinnittää huomiota.
Silikoniset kantapehmusteet, kantapään rasvapatjan teippaukset, iskua vaimentavat pohjalliset sekä pehmeät kengät voivat toimia hyvinä apukeinoina.
Kantaluun rasitusmurtuma
Kantaluun rasitusmurtuma on toiseksi yleisin paikka jalkaterän alueen rasitusmurtumissa. Kantaluun rasitusosteopatia (rasitusvamma) saatetaan usein sekoittaa plantaarifaskiopatiaan tai akillesjänteen kiinnitysalueen kipuun.
Voimakkaassa ja pitkään kestäneessä plantaarifaskiopatiassa oireet saattavat olla hyvin samankaltaisia kuin kantaluun rasitusvammassa. Kantaluun rasitusvammassa kipu kuitenkin yleisesti tuntuu paljon laajemmalla alueella ja kantapää on poikkeuksellisen arka puristaessa tai paineltaessa.
Kantaluun rasitusvamman hoito
Kantaluun rasitusvamman tärkeimpänä hoitona on kuormituksen riittävä ja riittävän pitkä vähentäminen. Esimerkiksi juoksutauko ei ole riittävä kuormituksen vähentäminen, vaan aluksi tarvitaan kokonaisvaltainen kuormituksen poistaminen kantapäältä.
Apukeinoina tässä tulee käyttää kipsiä tai saapasortoosia ja kyynärsauvoja. Riittävän pitkä rasituksen poistamisen jälkeen maltillinen ja asteittainen kuormituksen lisääminen on ensiarvoisen tärkeää.
Rasitusmurtuman syy täytyy myös aina selvittää. Yleisimmin taustalla on poikkeava kuormitus: kasvanut tai liiallinen harjoitusmäärä, alusta, jalkineet, jalan virheasento tai lihasten epätasapaino. Rasitusmurtumissa lääkärin ja fysioterapeutin hyvä yhteistyö on tärkeää, jotta kunnollinen hoito toteutuu.
Akillesjänteen kiinnitysalueen kipu
Akillesjänteen kipu jaetaan karkeasti kahteen eri osaan, itse jänteen alueella tuntuva kipuun (akillesjänteen tendinopatia) sekä kantapäässä tuntuvaan akillesjänteen kiinnitysalueen kipuun. Hoidollisesti nämä kaksi eri vaivaa eroavat hieman toisistaan ja esimerkiksi kivuliaassa vaiheessa venytyssuunnan kuormittavia harjoituksia kannattaa välttää akillesjänteen kiinnitysalueen kivussa.
Akillesjänteen kiinnitysalueen kivun hoito
Monesti akillesjänteen kiinnitysalueen kivut ovat pitkäkestoisia vaivoja ja vaativat fysioterapeutilta sekä asiakkaalta kärsivällistä ja systemaattista kuntouttamista. Akillesjänteen kiinnitysalueen kivun taustalla voi myös olla kantaluun luinen muutos (haglundin kantapää), jolloin lääkärin tuleminen mukaan kuntoutusprosessiin on paikallaan.
Akillesjänteen kiinnitysalueen kivussa aluksi kivun riittävä rauhoittaminen on tärkeää, kun taas akillesjänteen kivussa osittain kipua vasten voidaan harjoitella. Kivun riittävän rauhoittamisen jälkeen asteittainen kuormituksen lisääminen on tärkeä osa kuntoutusta. Muuten kuntoutuminen on hyvin samanlaista kuin akillesjänteen kivussa, mutta kuten aikaisemmin mainittu, niin venytyssuunnan kuormitusta kannattaa välttää, mikäli tämä aiheuttaa kipua.
Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa podiatriseen fysioterapiaan (PoFy) eli alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti ja kouluttaja Eero Hyvärinen.
Hoida kantapääkivut alaraajoihin erikoistuneen terapeutin vastaanotolla
Alaraajoihin erikoistuneet alaraajafysioterapeutit ja jalkaterapeutit auttavat erilaisten kantapääkipujen hoidossa. Hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.
Varaa aika kantapääkivun hoitoon
Apua kantapääkipuun
Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan
Lue lisää jalkapohjan kivuista ja hoidosta
Me soitamme sinulle
Jos haluat kysyä jotain kantapääkipuun liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.