Kiertäjäkalvosinoireyhtymä

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on kiertäjäkalvosinoireyhtymä?

Kiertäjäkalvosinoireyhtymällä tarkoitetaan kiertäjäkalvosimen jännekalvorakenteen kiputiloja. Tavallisin kiertäjäkalvosinoireyhtymän oire on olkapään ja olkavarren kipu kättä liikuttaessa. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yleisin syy olkapääkivuille yli 40-vuotiailla aikuisilla.

Kiertäjäkalvosin (Rotator cuff) on neljän eri olkapäälihaksen muodostama jännekalvorakenne, jonka välityksellä nämä lihakset kiinnittyvät olkaluuhun. Kiertäjäkalvosimen muodostavat lihakset osallistuvat olkaluun liikuttamiseen, mutta rakenteen tärkein tehtävä on säilyttää olkaluun pään asento optimaalisena suhteessa lapaluun nivelkuoppaan kättä liikutettaessa.

Mistä kiertäjäkalvosinoireyhtymä johtuu?

Kiertäjäkalvosinoireyhtymän syynä pidetään ikääntymiseen tai ylirasitukseen liittyviä jänteiden rappeumamuutoksia. Niiden seurauksena jänteisiin kehittyy rakenteellisia muutoksia, kuten paksuuntumista, heikkenemistä ja myöhemmin repeämiä sekä jännekalkin muodostumista.

Alueelle voi kehittyä mekaanista hankausta ja lisäahtautta ärsytystilan aiheuttaman turvotuksen, olkapään poikkeavan anatomian tai puutteellisen lihastoiminnan takia.

Syinä kiertäjäkalvosinoireyhtymän kehittymiseen voivat olla:

  • ylirasitus
  • toistuva tai pitkään jatkuva käden käyttö hartiatason yläpuolella
  • muu yksipuolinen kuormitus

Myös puutteellinen lihaskunto tai -epätasapaino sekä epäedulliset asentotottumukset voivat lisätä riskiä vaivan kehittymiseen. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä voi saada alkunsa myös suorien olkapäävammojen, usein kaatumisten tai venähdysten, seurauksena.

Varaa aika kiertäjäkalvosinoireyhtymän hoitoon

Olkavarren kipu kiertäjäkalvosinoireyhtymä


Mitkä ovat kiertäjäkalvosinoireyhtymän oireet?

Tyypillisiä kiertäjäkalvosinoireyhtymään liittyviä oireita ovat olkapään ja olkavarren kivut, jotka lisääntyvät kättä nostettaessa tai rasitettaessa. Varsinkin olkavarren nosto sivukautta on kivuliasta.

Kädessä voi esiintyä ns. kipukaarioire, jossa kipua esiintyy kättä nostettaessa 60 -120 asteiden välisellä kulma-alueella. Olkapään lihasvoimat voivat heikentyä. Usein esiintyy myös yösärkyä ja kylkimakuuasento ei kipeän käden puolella aina onnistu.

Mikä auttaa kiertäjäkalvosinoireyhtymään?

Kiertäjäkalvosinoireyhtymää hoidetaan kovimmassa kipuvaiheessa tulehdus- tai kipulääkityksellä, kylmähoidolla ja kipuja aiheuttavan rasituksen keventämisellä. Hartiatason ylittävää käden käyttöä joudutaan usein tilapäisesti rajoittamaan. Myös teippauksesta voi olla hyötyä olkapään ja olkavarren kipuun.

Miten kiertäjäkalvosinoireyhtymää voi kuntouttaa?

Vähitellen fysioterapeutin ohjauksessa aloitetaan olkanivelen liikeharjoitteet sekä asteittainen rasituskestävyyden palauttaminen ja lihaskunnon parantaminen. Hyvän ryhdin ja lavan lihaskontrollin merkitystä pidetään olkapään toiminnan kannalta tärkeinä.

Toipumisennuste on hyvä, vaikka kuntoutuminen jännevaivoille tyypillisesti vaatiikin usein aikaa ja kärsivällisyyttä. Kiertäjäkalvosinoireyhtymän leikkaushoidon ei ole osoitettu olevan fysioterapiaa vaikuttavampaa.

Fysioterapiasta apua kiertäjäkalvosinoireyhtymään

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Apua kiertäjäkalvosinoireyhtymään

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymään liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.