Olkapääongelmia

Kiertäjäkalvosin-
oireyhtymä

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on kiertäjäkalvosinoireyhtymä?

Kiertäjäkalvosin (Rotator cuff) on neljän eri olkapäälihaksen muodostama jännekalvorakenne, jonka välityksellä nämä lihakset kiinnittyvät olkaluuhun. Kiertäjäkalvosimen muodostavat lihakset osallistuvat olkaluun liikuttamiseen, mutta rakenteen tärkein tehtävä on säilyttää olkaluun pään asento optimaalisena suhteessa lapaluun nivelkuoppaan kättä liikutettaessa. Kiertäjäkalvosinoireyhtymällä tarkoitetaan tämän jännekalvorakenteen kiputiloja. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yleisin syy olkapääkivuille yli 40-vuotiailla aikuisilla.

Mistä kiertäjäkalvosinoireyhtymä johtuu?

Kiertäjäkalvosinoireyhtymän syynä pidetään ikääntymiseen tai ylirasitukseen liittyviä jänteiden rappeumamuutoksia. Niiden seurauksena jänteisiin kehittyy rakenteellisia muutoksia, kuten paksuuntumista, heikkenemistä ja myöhemmin repeämiä sekä jännekalkin muodostumista. Alueelle voi kehittyä mekaanista hankausta ja lisäahtautta ärsytystilan aiheuttaman turvotuksen, olkapään poikkeavan anatomian tai puutteellisen lihastoiminnan takia. Syinä kiertäjäkalvosinoireyhtymän kehittymiseen voivat olla ylirasitus, toistuva tai pitkään jatkuva käden käyttö hartiatason yläpuolella tai muu yksipuolinen kuormitus. Myös puutteellinen lihaskunto tai -epätasapaino sekä epäedulliset asentotottumukset voivat lisätä riskiä vaivan kehittymiseen. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä voi saada alkunsa myös suorien olkapäävammojen, usein kaatumisten tai venähdysten, seurauksena.

Mitkä ovat kiertäjäkalvosinoireyhtymän oireet?

Tyypillisiä kiertäjäkalvosinoireyhtymään liittyviä oireita ovat olkapään ja olkavarren kivut, jotka lisääntyvät kättä nostettaessa tai rasitettaessa. Varsinkin käden nosto sivukautta on kivuliasta. Kädessä voi esiintyä ns. kipukaarioire, jossa kipua esiintyy kättä nostettaessa 60 -120 asteiden välisellä kulma-alueella. Olkapään lihasvoimat voivat heikentyä. Usein esiintyy myös yösärkyä ja kylkimakuuasento ei kipeän käden puolella aina onnistu.

Miten kiertäjäkalvosinoireyhtymää voi hoitaa?

Kiertäjäkalvosinoireyhtymää hoidetaan kovimmassa kipuvaiheessa tulehdus- tai kipulääkityksellä, kylmähoidolla ja kipuja aiheuttavan rasituksen keventämisellä. Hartiatason ylittävää käden käyttöä joudutaan usein tilapäisesti rajoittamaan. Myös teippauksesta voi olla hyötyä. Vähitellen fysioterapeutin ohjauksessa aloitetaan olkanivelen liikeharjoitteet sekä asteittainen rasituskestävyyden palauttaminen ja lihaskunnon parantaminen. Hyvän ryhdin ja lavan lihaskontrollin merkitystä pidetään olkapään toiminnan kannalta tärkeinä. Toipumisennuste on hyvä, vaikka kuntoutuminen jännevaivoille tyypillisesti vaatiikin usein aikaa ja kärsivällisyyttä. Kiertäjäkalvosinoireyhtymän leikkaushoidon ei ole osoitettu olevan fysioterapiaa vaikuttavampaa.

Fysioterapiasta apua kiertäjäkalvosin oireyhtymään

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Olkapään kivut

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun