Kyynärpään ja ranteen ongelmat

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mistä johtuu kyynärpään kipu?

Mikäli kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn seutu ärtyy rasituksen yhteydessä tai esim. kättä puristettaessa, on kyseessä todennäköisesti Tenniskyynärpää. Muita samantyyppisiä rasitustiloja ovat mm. hiirikäsi ja golffarin kyynärpää.

Käsioireissa tulee myös huomioida sekä kaularangan että lavan ja olkapään tila, koska säteilyoireita voivat aiheuttaa esim. kaularangan välilevyn pullistumat, kaularangan ja hartian alueella olevat hermoärsytykset/hermojen pinnetilat tai olkapään kiertäjäkalvosinlihaksiston ongelmat.

Kyynärpään kivun hoito

Fysioterapeutti selvittää syyt kyynärpään kivun ilmenemiseen. Etenkin pitkään jatkuneissa kiputiloissa tai muissa kehon toiminnan ongelmissa oireileva kehon osa/alue ei välttämättä ole se, jonka ongelman aiheuttaa.

Kyynärpään kivun hoidossa fysioterapia on myös erittäin oleellinen osa paranemis- ja kuntoutumisprosessia, mikäli alueelle on kohdistunut jokin leikkaus tai tapaturma kuten esimerkiksi kaatumisen aiheuttama ranteen murtuma tai hermon vapautusleikkaukset rannekanavaan tai kyynärvarren alueelle.

Jännetuppitulehdus


Ranteen ongelmat

Akuutin rannekivun yleisimmät syyt ovat ranteen nivelsiteiden venähdysvammat tai repeämät. Rannevamman syynä on tavallisesti kaatuminen ojennetun käden varaan. Vamman tyyppi riippuu osumakulmasta, voimasta ja kaatumisen korkeudesta.

Ranteen venähdysvammat jaetaan kahteen alaryhmään:

  • Radiaalinen rannevenähdys on yleisin. Siinä vamma kohdistuu nivelsiteisiin, jotka kulkevat värttinäluun puolella olevien ranneluiden välillä. Myös kipu tuntuu tyypillisesti rannetta kuormittaessa enemmän peukalon puolella rannetta.
  • Ulnaarisessa rannevenähdyksessä vamma kohdistuu nivelsiteisiin kolmirustossa (TCFF) tai kyynärluun puoleisten ranneluiden välisiin nivelsiteisiin. Kipu tuntuu rannetta kuormittaessa tyypillisesti pikkusormen puolella rannetta.

Distaalinen radiusmurtuma

Värttinäluun murtuma syntyy tyypillisesti myös kaaduttaessa ojennetun käden varaan. Yleisin murtumatyyppi, kattaa n. 20 % kaikista päivystyksessä hoidettavista murtumista. Röntgentutkimuksella havaitun murtuman jälkeen hoitolinja on murtuman laadusta riippuen joko konservatiivinen tai operatiivinen. Kuntoutusvaiheessa tyypillisesti ranteen ojennus ja kyynärvarren ulkokierto ovat rajoittuneimmat liikesuunnat.

De Quervain

De Quervain on peukaloa ojentavan ja loitontavan lihaksen ahtauttava jännetuppitulehdus (tenosynoviitti). Vaiva on hyvä esimerkki rasitusperäisestä rannekivusta, jonka taustalla usein toistotyö ja suuri puristusvoiman käyttö. Kipu provosoituu peukalon ja ranteen liikkeissä. Toiminnallinen esimerkki kivun provosoitumisesta on esim. purkin kannen avaaminen. Kipu paikantuu lähelle peukalon tyveä ja samalla alueella voi ilmetä myös turvotusta.

Fysioterapiasta apua ranteen tai kyynärpään ongelmiin

Fysioterapialla hoidamme ranne- ja kyynärpääkipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut. Terapeutti ohjaa ja neuvoo kaikissa ongelmissa.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.