
Mitä ovat lantionpohjan toimintahäiriöt?
Erilaisista lantionpohjan toimintahäiriöistä voivat kärsiä kaikenikäiset, sukupuoleen katsomatta. Lantionpohjan tai lantion alueen kivut, pidätysongelmat, ummetus, rakon tyhjentymisen häiriöt, gynekologiset laskeumat, seksuaalitoimintojen ongelmat ja eturauhasvaivat ovat melko yleisiä, ja niihin on saatavissa apua lantionpohjan fysioterapiasta.
Lisäksi hormonaaliset muutokset, kuten raskaudet, synnytykset ja vaihdevuodet, voivat aiheuttaa muutoksia myös lantionpohjassa. Tuntemalla ja tiedostamalla oman lantionpohjan toiminnan saa paljon työkaluja myös tulevaisuuteen ja voi ennaltaehkäistä monia vaivoja.
Lantionpohjan toimintahäiriöitä ovat mm.:
- virtsan-, ilman- tai ulosteenkarkailu
- pakkokarkailu tai tarve käydä häiritsevän usein vessassa, vaikkei itse karkaamista tapahtuisi
- rakon tyhjentymisen häiriöt
- ylijännittynyt lantionpohja, vaikeus rentouttaa lantionpohjan lihaksia
- gynekologiset laskeumat (esimerkiksi emättimen etu- tai takaseinämän laskeuma tai kohdun laskeuma)
- kivut lantion tai lantionpohjan alueella
- seksuaalitoimintojen ongelmat, kuten esimerkiksi yhdyntäkivut, kivuliaat erektiot ja erektiohäiriöt tai tunnottomuus lantionpohjan alueella
- eturauhasvaivat
- ummetus
Mihin lantionpohjan lihaksia tarvitaan?
Lantionpohjan lihakset osallistuvat moniin toimintoihin kehossa, kuten virtsan-, ulosteen- ja ilmanpidätyskykyihin ja ne kannattelevat lantion alueen elimiä. Nämä lihakset ovat yhteydessä esimerkiksi ryhtiä ylläpitäviin lihasryhmiin ja hengitykseen. Lisäksi ne ovat tärkeitä seksuaalitoiminnoissa ja monet seksuaalielämän haasteet, kuten yhdyntäkivut, kivuliaat erektiot ja erektiohäiriöt, voivat johtua osittain tai kokonaan lantionpohjan lihasten toimintahäiriöistä.
Riittävän vahva ja toisaalta myös rentoutumiskykyinen lantionpohja on mukana kaikessa liikkumisessa ja arjen toiminnoissa. Kun ihminen hyppii, aivastaa, nauraa, laulaa, juoksee tai nostaa rautaa kuntosalilla, kuuluisi myös hänen lantionpohjan lihasten aktivoitua.
Mistä lantionpohjan kivut johtuvat?
Lantionpohjan kivut ja kipuoireyhtymät ovat hyvin monisyisiä vaivoja ja vaikuttavat usein moneen osa-alueeseen elämässä. Kivut voivat olla tyypiltään hyvin paikallisia tai esiintyä laajemmin epämääräisellä alueella. Kipu voi ärtyä aina tietyissä asennoissa tai esimerkiksi istuessa tai liikkuessa.
Toisaalta liikkuminen voi usein myös helpottaa kipuja - tässä fysioterapeutit ovat ammattilaisia etsimään kanssasi liikuntamuotoja, jotka tukevat kuntoutumistasi. Mikäli kivut liittyvät tai vaikuttavat seksuaalitoimintoihin, voivat vaikutukset ulottua myös mahdollisiin ihmissuhteisiin.
Kivut voivat myös ikään kuin tulla ja mennä ja liittyä stressiin, ruokavalioon ja nesteytykseen, kuukautiskierron vaiheisiin tai moniin muihin tekijöihin. On hyvin voimaannuttavaa löytää kivun hoitoon keinoja ja kokea pystyvänsä vaikuttamaan kipukokemuksiin.
Lantionpohjan kiputiloihin liittyviä diagnooseja voivat olla esimerkiksi:
- vulvodynia
- endometrioosi
- vaginismi
- syndroma pelvis spastica / proctalgia fugax
- CP / CPPS = Chronic prostatitis (CP) / Chronic pelvic pain syndrome (CPPS) eli pitkäaikainen lantion tai lantionpohjan kipuoireyhtymä
Aina kivulle ei löydy diagnoosia, mutta lantionpohjan fysioterapia voi olla silti merkittävässä roolissa kivunhoitoa.
Mikä voi aiheuttaa muutoksia lantionpohjaan?
Lantionpohjan lihasten toimintaan voi tulla muutoksia elämän eri vaiheissa. Esimerkiksi raskaudet ja synnytykset sekä muut hormonaaliset muutokset, kuten vaihdevuodet, voivat vaikuttaa lantionpohjan toimintaan heikentävästi.
Lantionpohja voi kuormittua myös voimakkaasta, pitkään kestäneestä harjoittelusta ja raskaiden taakkojen nostamisesta sekä ylipainosta. Lisäksi pitkittyneestä yskästä ja ummetuksesta voi olla haittaa lantionpohjan lihaksistolle.
Lantionpohjan lihakset voivat olla yhteydessä moniin oireisiin:
- virtsan-, ulosteen- tai ilmankarkailu
- tiheä virtsaamisen tarve (yliaktiivinen virtsarakko) tai vaikeus tyhjentää rakko kunnolla
- ummetus
- lantionpohjan tai lantion alueen kiputilat
- kivut seksuaalitoiminnoissa tai niiden jälkeen (esimerkiksi yhdyntäkivut tai kivuliaat erektiot/erektiohäiriöt)
- alavatsan ja alaselän alueiden kivut
- gynekologiset laskeumat tai paineen tunne lantionpohjan alueella
- eturauhasvaivat
Miten lantionpohjan toimintahäiriöitä hoidetaan?
Lantionpohjan fysioterapeutit ovat lantionpohjan hoidon ammattilaisia. Lantionpohjan toimintahäiriöitä hoidetaan aina yksilöllisen kuntoutussuunnitelman mukaan. Kuntoutussuunnitelma riippuu täysin taustasta, mahdollisesta diagnoosista, omista toiveista ja tavoitteista sekä senhetkisistä voimavaroista.
Milloin fysioterapiaan ja milloin lääkäriin lantionpohjan toimintahäiriöiden takia?
Fysioterapeutin vastaanotolle voi tulla ilman lääkärikäyntiä tai lähetettä ja tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa kääntymään lääkärin puoleen. Lantionpohjan fysioterapiaan voi myös hakea lähetettä lääkäristä ja käydä ensin poissulkemassa esimerkiksi tulehdukselliset syyt. Tulehdukset, epämääräiset vuodot ja ehkäisyasiat hoidetaan aina lääkärin vastaanotolla.
Lantionpohjan toimintahäiriöiden itsehoito?
Riippuen lantionpohjan toimintahäiriöstä, monesti itsehoito on tärkeää ja osa kuntoutusta. Kaikki lähtee hyväkuntoisista limakalvoista, joiden hoitaminen voi auttaa yllättävän paljonkin moniin ikäviin vaivoihin.
Jos lantionpohjan fysioterapeutti suosittelee esimerkiksi lantion aluetta rentouttavia tai vahvistavia harjoitteita, kannattaa niitä tehdä säännöllisesti, mutta ei kuitenkaan liikaa. Fysioterapeutilta saat tarkat ohjeet itsenäiseen harjoitteluun.
Miten vahvistaa lantionpohjan lihaksia?
Lantionpohjan lihaksia tulisi vahvistaa sen mukaan, miten on tarvetta. Joskus esimerkiksi virtsankarkailu ei johdu ollenkaan liian heikoista lihaksista, vaan apu voi löytyä päinvastoin lantionpohjan rentouttamisesta. Parhaan tiedon omasta lantionpohjan lihasvoimatasoista saa ammattitaitoisen lantionpohjan fysioterapeutin tutkimisesta.
Kuinka kauan lantionpohjan toimintahäiriöiden hoito kestää?
Lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitoon voi joskus riittää yksi valaiseva käynti ammattilaisen vastaanotolla ja esimerkiksi pienet elämäntapamuutokset. Toisinaan taas tarvitaan pidempi yhteinen kuntoutustaival. On siis hyvin yksilöllistä, kuinka pitkä aika tarvitaan toivottuun lopputulokseen.
Miksi tulla lantionpohjan fysioterapiaan juuri Fysiokselle?
Fysioterapialla voidaan hoitaa lantionpohjan lihasten toimintahäiriöitä. Lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneet Fysioksen fysioterapeutit kartoittavat kanssasi tilannetta. Tilanteiden ja ihmisten ollessa erilaisia, myös kuntoutus toteutetaan aina tapauskohtaisesti ja yksilölliset tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa laatien elämänlaadun parantamiseksi.
Apua lantionpohjan toimintahäiriöihin
Lue lisää
Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan
Jätä meille soittopyyntö
Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.